HERNE - Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad
Repro Deschuyffeleer
Jaarrekening positief
De gemeenteraad keurde de rekening van het afgelopen jaar goed. Het dienstjaar wordt afgesloten met een positief saldo van 282 150 euro. Hierdoor lopen de globale gemeentelijke reserves in het exploitatiebudget op tot nagenoeg 3,9 miljoen euro.
De snellere inning van de gemeentelijke belastingen maakt dat de ontvangsten vrij hoog blijven. Vorig jaar vielen er voor de gemeenten bovendien opnieuw ook hogere dividenden te rapen.
De uitgaven dragen alsmaar stijgende kosten voor het OCMW, de politie en de brandweer, goed voor haast 1,8 miljoen euro. Wel gaat de schuldaflossing verder in dalende lijn mede door het afsluiten van een lokaal financieel pact met de Vlaamse overheid, die een schuldherschikking inhield.
Het investeringsbudget kent wel nog een tekort van 1 038 807 euro. Het gemeentebestuur wacht wel zo lang mogelijk om hiervoor nieuwe leningen aan te gaan.
Bijsturen mobiliteitsplan
Voor het bijsturen van het gemeentelijk mobiliteitsplan wil het gemeentebestuur de subsidiemogelijkheden van de Vlaamse overheid kunnen aanspreken. Daartoe wil het gebruik maken van de bijhorende module uit de koepelmodule horende bij het moederconvenant van het Vlaams gewest. De gemeente kan hierdoor tot 2/3 van de studiekost terugbetaald krijgen.
Eerder heeft het gemeentebestuur na een tussentijdse evaluatie door middel van een sneltoets reeds te kennen gegeven het mobiliteitsplan van 2002 te willen verbreden en verdiepen. Zo wil het een aantal thema’s toevoegen of actualiseren. Vorig jaar nog werd het studiebureau Arcadis VDS belast met het opstellen van een verkenningsnota.
Groenonderhoud op gewestwegen
Door het opnieuw instemmen met een Vlaamse module voor het net houden van gewestwegen en hun vrijliggende fietspaden door de lokale overheid vangt het gemeentebestuur op jaarbasis een gewestbijdrage van 1 250 euro per km. Herne staat zo in voor het groenonderhoud, het opruimen van het zwerfvuil en het zichtbaar en zuiver houden van de niet-inwendig verlichte bebakening en verkeersborden op een stuk van de steenweg van Edingen naar Ninove en een stuk op de as Stationsstraat-Breemstraat. In totaal gaat het over een totale afstand van 2 km.
Grondontledingen en groenbemesting
Op voorstel van de Landbouwraad om overbemesting tegen te gaan en inspanningen van land- en tuinbouwers in die zin aan te moedigen pakt het gemeentebestuur uit met een subsidiereglement voor het uitvoeren van grondontledingen en voor het inzaaien van groenbemesters.
Een efficiënte economische en ecologische bemesting start immers bij een grondige bodemontleding. Groenbemesters bevorderen dan weer de ecologische bemesting door het verrijken van de bodem en het voorkomen van het uitspoelen van mineralen.
Zo kunnen de land- en tuinbouwers voortaan aanspraak maken op een subsidie van 20 euro per staal met een maximum van 10 stalen op jaarbasis. Voor het inzaaien van groenbemesters bedraagt de gemeentelijke tussenkomst 12,50 euro per hectare met een maximum van 10 hectare per bedrijf.
Fietspad langs Langestraat
Het Vlaams gewest wil mettertijd werk maken van het aanleggen van een fietspad langsheen de Langestraat als onderdeel van een bovenlokaal fietspad. Ook Herne is bij dit project betrokken en zette hiervoor in de gemeenteraad het licht op groen voor een samenwerkingsovereenkomst met het Vlaams Gewest, Riobra, Galmaarden en Gooik.
Riobra wil van de gelegenheid ook gebruik maken om hier en daar op het tracé rioleringswerken uit te voeren. De overeenkomst voorziet ook een mogelijke combinatie met het structureel onderhoud van de gewestweg en aanpassingswerken aan aanpalende woningen en aansluitende wegenis voor het verbeteren van de toegankelijkheid en de verkeersveiligheid.
23 jun 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
Terug