HERNE / BEVER - Standbeelden in de kijker

C21

HERNE / BEVER - Standbeelden in de kijker

Jan_heyvaert_pajottenland_
Marie Catier in Bever - Foto's © Deschuyffeleer
 
Jan_heyvaert_pajottenland_
Het Kartuizerstandbeeld in Herne - © Deschuyffeleer
 
Collage_deschuyffeleer
www.dedraak.org
 

Verleden jaar in deze tijd doorkruisten vader Jan en zoon Stijn Heyvaert met pen en camera niet alleen Herne en Bever  maar ook de overige gemeenten in het Pajottenland op zoek naar standbeelden. In hun zoektocht maakten zij daarbij vooral jacht op leuke, leerrijke en bijwijlen ook ontroerende verhalen die schuil gaan achter menig beeld. Het resultaat werd gebundeld in het lijvig boek ‘Beelden in het Pajottenland …. en iets meer’ uitgegeven bij De Draak.

De 50-jarige Galmaardse dorpsdichter en auteur Jan Heyvaert verwijst in de titel van het boek  specifiek naar de toevoeging ‘en iets meer’. “Ons boek is geen gortdroge leesvoer met veel cijfers en geschiedkundig materiaal. Het verdient wel een plaats onder de noemer leerrijk leesboek en aangenaam kijkboek“, zegt vader Heyvaert. “Er is voldoende ruimte gemaakt voor een streepje poëzie of een leuke anekdote, een beetje folklore of zelfs een schepje economie. Daar Stijn’s foto’s  veelvuldig focussen op een detail, een segment of een onderdeel van de standbeelden werd  een gelijklopende methode toegepast op het bijhorend literaire gedeelte”, aldus nog Jan Heyvaert.
“Wij hebben 35 beelden opgenomen uit het historische Pajottenland, dit wil zeggen alle parochies die FJ Twyfelloos, alias De Gronckel, in zijn boekje uit de 19de eeuw heeft opgenomen. Aan die lijst werden Asse, Bever en Sint-Pieters-Kapelle toegevoegd”, verklaren Jan en Stijn de keuze van de geografische afbakening. “Pepingen is dan weer de enige Pajotse gemeente die nog geen beeld in een openbare buitenruimte heeft,” stellen de auteurs enigszins verrassend vast.
Herne telde bij ter perse gaan van het boek uiteindelijk wel 5 standbeelden. Het ludieke oranje kunstkonijn Bunny in Herfelingen kwam net iets te laat overgewaaid om nog te worden opgenomen. De  standbeelden die dan wel in het boek voorkomen zijn het Kartuizerbeeld van Roger Schrije in het centrum, de Champetter van Christa Alaert aan de kerk van Sint-Pieters-Kapelle, de Zonnewijzer ook van Roger Schrije op de rotonde in Kokejane en het kleinste beeldje uit de reeks, het klein herinneringsbeeldje aan 50 jaar Chiro, aan de kerk van Kokejane.
In Bever, de heksengemeente, staan de auteurs stil bij het Heksenbeeld, ook bekend als het beeld van Marie Catier die als vermeende heks werd terechtgesteld. Het beeld is van de hand van Thierry Van Vreckem.
Het boek ‘Beelden in het Pajottenland …. en iets meer’ kost  18,95 euro en is te koop in de betere boekhandel of via de link  www.dedraak.org/shop.html?page=shop.browse&category_id=5  
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 jul 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief