REGIO – Speuren naar sporen van de familie Vanderick

C21

REGIO – Speuren naar sporen van de familie Vanderick

Aankondiging
Vic Vanderick Speuren naar Sporen 1596-2010 - Repro © Deschuyffeleer
 

Belangrijk nieuws voor al wie in de streek de familienaam Vanderick of aanverwante namen zoals Vander Eeckt of nog Vanderrickt of Vendrickx of Verckens draagt en belangstelling betoont voor enige familiekroniek. Zo pas verscheen het boek ‘Speuren naar sporen’, de 414-jarige familiekroniek van de stam Vanderick. De kroniek van de hand van Vic Vanderick dekt de periode 1596-2010 en legt meerdere linken naar aanverwante familienamen in het Pajottenland en naar plaatsnamen zoals Herne, Heikruis, Oetingen en Kester.

Na intens genealogisch opzoekingswerk wist de auteur samen met zijn zus Godelieve, die het boek vorm gaf en zijn broer Paul, die instond voor het digitaliseren, door te dringen tot Judocus Vander Eeckt, geboren in 1596 en Joanna Verckens, het vroegst gekend ouderpaar van de familiestam. Hij werd 81 jaar, zij 85 jaar, toen blijkbaar al een sterk geslacht.
 
Door de tijd werd de familienaam Vander Eeckt ook Vanderick. De auteurs ontdekten in hun zoektocht trouwens ook een markante beschrijving van het dorp Oetinghen anno 1789. Veel naamgenoten, afkomstig uit de streek rond Kester, zijn trouwens terug te vinden in Henegouwen. Hun voorouders migreerden omstreeks 1730 om er toen reeds te werken in de mijnbouw.  
 
In de familiekroniek hebben de auteurs een massa genealogische informatie over vier eeuwen verwerkt in een verhaal van mensen met veel illustraties zoals akten, doodsbrieven, bidprentjes en ook een opvallend hoofdstuk over eten, feesten en zingen in de familie.
 
Al doende zagen de auteurs de geschiedenis met periodes van oorlogen, armoede en welvaart terug opborrelen. “Zo zijn er landbouwers uit Oetinghen en Heikruis die in 1829 naar Bosvoorde verhuizen om er hoefsmid te worden want daar wacht werk. En dan zijn er die betovergrootvader die in 1850, toen de fotografie amper was ontdekt, zijn portret laat maken en zijn zonen die omstreeks 1870, op een ogenblik dat de vleesconsumptie sterk stijgt, alle vier slachter, veekoopman, beenhouwer en charcutier worden in Brussel”, zegt Godelieve Vanderick.
 
De informatie wordt uiteraard dunner en complexer naarmate in de tijd wordt teruggegaan. Zo is wel een merkwaardige handtekening van ene voorvader in 1809, een periode waarin vele mensen nog met een kruisje tekenden, op een overlijdensakte in Hautcroix of Heikruis. “Als mede-ondertekenaar van die akte tekent hij met Jan Batist Vanderrick terwijl de ambtenaar voor dezelfde in de akte Jean Baptiste Van der Eeckt vermeldt”, aldus Vic Vanderick. “In de toenmalige akten schreef de pastoor Latijn terwijl de ambtenaar alles in het Frans neerpent. Voor de 17de en de 18de eeuw moeten wij tevreden zijn met wat de pastoor in zijn registers van geboorten, huwelijken en overlijdens noteert”.
 
Vandaag leven nog 157 nakomelingen, hoofdzakelijk in Brabant. De ouderdomsdeken van de huidige generatie was geneesheer Franciscus Xaverius Vanderick. Hij overleed in 2009 op 98-jarige leeftijd. Hij was oprichter van het eerste hospitaal in Kabgayi in Rwanda en medestichter van de universiteit van Butare.
 
Het boek in vierkleurendruk offset met 212 bladzijden kost 38 euro, verzendingskosten niet inbegrepen. Meer info via vic.vanderick@skynet.be .
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 jul 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief