HERNE - Orgellessen terug van start

C21

HERNE - Orgellessen terug van start

Orgelles_sarah_copriau_herne_-_deschuyffeleer__2_
Orgeliste Sarah Copriau en haar orgelklas 2011 - Foto's © Deschuyffeleer
 
Orgelles_sarah_copriau_herne_-_deschuyffeleer__4_
Orgeliste Sarah Copriau. Zij is een afgestudeerde van het Leuvens Lemmensinstituut in meerdere muzikale richtingen - © Deschuyffeleer
 
Orgelles_sarah_copriau_herne_-_deschuyffeleer__5__-_kopie
Foto © Deschuyffeleer
 

Ook voor een tweede lesjaar kreeg de Academie voor Muziek, Woord & Dans van Gooik/Galmaarden/Herne van het Ministerie van Onderwijs de toestemming een orgelcursus in te richten. Zo kunnen vijf leerlingen mede door de steun en de medewerking van zowel het gemeentebestuur als de kerkfabriek hun opleiding in Herne voortzetten. Lesgever blijft de getalenteerde orgeliste Sarah Copriau. Zij is een afgestudeerde van het Leuvens Lemmensinstituut in meerdere muzikale richtingen.

“Hoewel geen enkel instrument zo machtig kan klinken, heeft het orgel de laatste jaren toch last van een stofferig imago”, zegt een enthousiaste Sarah. “Onze orgelklas bewijst echter dat het orgel als koningin der instrumenten alle genres aankan. Ook willen wij met de cursus het orgel zijn verloren glans teruggeven”. Niet alleen klassieke werken van muziekgrootheden weerklinken hemels in de Sint-Petrus en Pauluskerk. Ook werken uit de lichte muziek en het musicalgenre passeren er de revue als pareltjes. “Men zou ervan versteld staan, maar ook boogie-woogie, tango- en folkmuziek doen het uitstekend op orgel”, geeft de gedreven lesgever graag mee.
Belangrijk in de cursus is dat de leerlingen een zo volledig mogelijk beeld krijgen van het orgel. Niet alleen in het repertoire streeft de lesgever naar diversiteit in een open creatieve geest, maar ook in het bespelen van verschillende orgels. “Een organist moet sowieso flexibel ingesteld zijn”, stelt zij onomwonden.
“In iedere kerk staat dan weer een ander orgel waaraan de orgelist zich telkenmale moet aanpassen. Hij of zij kan zijn instrument nooit meenemen”, beklemtoont Sarah maar al te graag. Daarom vergast zij op 26 november haar pupillen op een orgeltrip. Hierbij wordt het waardevol historisch patrimonium in de streek aangedaan. Zo krijgen de leerlingen de kans enkele orgelparels te ontdekken en ze daarenboven ook te bespelen.
De lesgever kijkt alleszins met veel bewondering op naar haar vijf aspirant-orgelisten voor hun durf, moed en volharding. Zij wil dan ook haar cursisten blijven motiveren in hun vast voornemen om het waardevol historisch instrument te leren bespelen. 
Wie wil kan nog bij de groep aansluiten en zich alsnog inschrijven tot eind september via de website van de muziekacademie van Gooik www.muziekacademiegooik.be .
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 sep 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief