HERNE / REGIO - Verlies en rouw bij jonge kinderen in het daglicht

C21

HERNE / REGIO - Verlies en rouw bij jonge kinderen in het daglicht

Dsc05129
Vertegenwoordigers van de deelnemende gemeenten, Arch’educ, het Centrum voor het Jonge Kind, het Huis van het Kind, CAW Delta, JAC Delta, het Opvoedingspunt Pajottenland, Suicide Preventie, de Intergemeentelijke Alcohol- en Drugpreventiedienst Pajottenland en het Preventieteam Jongerenwelzijn. Foto's © Deschuyffeleer
 
Foto_s_luister_nu_eens_naar_mij_-_deschuyffeleer__12_
Lut Celie, psycho- en verliestherapeute - © Deschuyffeleer
 
Foto_s_luister_nu_eens_naar_mij_-_deschuyffeleer__3_
© Deschuyffeleer
 
Foto_s_luister_nu_eens_naar_mij_-_deschuyffeleer__17_
© Deschuyffeleer
 

Overleg Opvoedingsondersteuning Pajottenland, een initiatief van de OCMW-voorzitters, organiseert geregeld informatieavonden over opvoeding. Hierbij worden dan verschillende onderwerpen aangesneden. In de bomvolle gemeentelijke feestzaal in Sint-Pieters-Kapelle was dit het geval met ‘  Luister nu eens naar mij - Verlies en rouw bij jonge kinderen’. Gastspreker was Lut Celie, psycho- en verliestherapeute en auteur van ‘Het kleine sterven’ met Annemie Struyf. Zij werd ingeleid door Werner Godfroid, algemeen directeur van de volkshogeschool Arch'educ.

Het Overlegplatform Opvoedingsondersteuning Pajottenland verenigt heel wat organisaties die werken rond opvoeding. De verschillende actoren zijn de gemeenten Bever, Gooik, Lennik, Pepingen en Herne, het OCMW Roosdaal, Arch’educ, het Centrum voor het Jonge Kind, het Huis van het Kind, CAW Delta, JAC Delta, het Opvoedingspunt Pajottenland, Suicide Preventie, de Intergemeentelijke Alcohol- en Drugpreventiedienst Pajottenland en het Preventieteam Jongerenwelzijn. Het platform wordt mede ondersteund door de provincie Vlaams-Brabant.
Samen met de gastspreker werd op zoek gegaan naar manieren om angsten, emoties en onzekerheden, die kinderen ervaren bij elke verliessituatie, een plaats te geven. Zo kan vooral geholpen worden intense gevoelens te kanaliseren en te veruiterlijken. “De essentie hierbij”, zegt Lut Celie, “ is luisteren en een taal vinden die de binnenwereld van het kind tegemoet komt. Deze luistertaal is evenwel zelden een gesproken taal”. Steeds volgens de gastspreker is luisteren naar kinderen kijken met een dubbele bril. Zo luidt een sleutelzin in haar boek dat ‘de omgeving geen capaciteit tot empathisch luisteren vertoont”, toch wel een bijzondere handicap. “Is dat regel of uitzondering?”, luidt het dan ook verder bij de verliestherapeute.
Om haar stelling te visualiseren en kracht bij te zetten maakt zij gebruik van ‘de achteréénstaande stoelen’.  Een eerste stoel verwoordt de signalen die het kind toont, en de tweede, net achter de eerste, vertaalt dan weer de échte boodschap die er verborgen achter steekt.
Lut Celie is duidelijk: “Verlies kan diepe wonden slaan bij kinderen en jongeren. Vooral als ze met hun verdriet geen blijf weten, de pijn niet mogen tonen, als vragen niet gesteld mogen worden. Ouders sparen hun kind soms zo lang tot ze het contact verliezen. Tot het kind zichzelf verliest en zijn heil zoekt in het vluchten”.
Om de avond af te ronden en nog even na te praten werden de genodigden getrakteerd op een drankje aangeboden door het gemeentebestuur.
Via www.archeduc.be  kan alsnog ingeschreven worden voor de komende informatieavonden. De eerstkomende activiteit ‘Cyberpesten en veilig internet’ gaat door op18 oktober in De Pastorie van Gaasbeek en wordt begeleid door Child Focus.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 sep 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief