HERNE is 113de Fairtrade-gemeente

C21

HERNE is 113de Fairtrade-gemeente

Herne_fair_trade_gemeente_maart_2012___gdg_____18_
Koen Vanmeerbeek, regionaal begeleider van de Fairtrade-projecten mocht officieel het eerste straatbord aan burgemeester Kris Poelaert overhandigen - © Deschuyffeleer
 
Herne_fair_trade_gemeente_maart_2012___gdg_____17_
© Deschuyffeleer
 
Herne_fair_trade_gemeente_maart_2012__1__gdg_____35_
e Fairtrade-trekkersgroep met Philippe Berckmans en Guy Vanden Eynde als boegbeelden - © Deschuyffeleer
 
Herne_fair_trade_gemeente_maart_2012___gdg_____20_
Schepen van ontwikkelingssamenwerking Marie-Louise Devriese - © Deschuyffeleer
 
Herne_fair_trade_gemeente_maart_2012___gdg_____13_
Jean-Pierre De Leener: 11-11-11-medewerker - © Deschuyffeleer
 
Dsc00041
Een enthousiaste menigte .... © Deschuyffeleer
 

Herne beantwoordt thans aan alle criteria om voortaan als ‘Fairtrade-gemeente’ door het leven te gaan. Onder het nummer 113 werd zij toegevoegd aan de lijst van de erkende gemeenten. De officiële bekendmaking vond plaats in de Egelantier tijdens een gezellige bijeenkomst met de partners en de vrijwillige medewerkers.

Het waren voortrekkers Philippe Berckmans en Guy Vanden Eynde die begin 2007 op de eerste gemeenteraad van de huidige legislatuur de pas verkozen beleidsmakers een geknoopte zakdoek overhandigden. Hierbij dwongen zij symbolisch de belofte af om binnen de zes jaar een gemeentelijke adviesraad voor ontwikkeling op te starten. Alle politieke partijen reageerden positief. Naast de verenigingen die zich bezig houden met ontwikkelingswerk werden ook lokale hulporganisaties zoals Ziekenzorg en Kom-op-tegen-Kanker bij de raad betrokken. De nieuwe ontwikkelings-en samenwerkingsraad kreeg mettertijd dan ook de naam mee van  "Herne Solidair".
Een tweede verzuchting voor de tweede initiatiefnemers was van Herne ook een Fairtrade-gemeente te maken. Vandaag zijn boegbeelden Philippe en Guy, met de trekkersgroep in hun kielzog, meer dan tevreden met het resultaat. Fairtrade staat overigens voor kansen bieden aan kansarme producenten, transparantie, eerlijke handelsvoorwaarden, verantwoorde prijzen en leefbare lonen, geen kinder- of  gedwongen arbeid, gelijke kansen, verantwoorde arbeidsomstandigheden en zorg voor het milieu.
“Eerlijke handel bevordert de duurzame ontwikkeling in de internationale handel, met name bij de export van arme landen naar rijke Westerse landen. Fairtrade ijvert er zo voor dat producenten hoofdzakelijk in het zuidelijk halfrond een eerlijke en rechtvaardige prijs krijgen voor hun exportproducten. Een prijs die hen moet toestaan een waardig leven te leiden en ondergeschikt is aan een prijsbepaling op basis van loutere verhoudingen op de internationale markt”, aldus Koen Vanmeerbeek, regionaal begeleider van de Fairtrade-projecten die dan ook officieel het eerste straatbord aan burgemeester Kris Poelaert mocht overhandigen.
Om als volwaardige Fairtrade-gemeente te worden erkend dient aan 6 criteria te worden voldaan. Zo engageren de lokale besturen zich om producten te gebruiken afkomstig van de Wereldwinkel. Winkels en horecazaken dienen de consument een assortiment aan Fairtrade-producten aan te bieden. Ook scholen, verenigingen en bedrijven worden verzocht producten uit de Wereldwinkel te gebruiken. Initiatieven die de consumptie en de productie van duurzame voedingsproducten stimuleren  en promoten dienen te worden ondersteund. Tenslotte moet de trekkersgroep omkadering bieden en met regelmaat de media-aandacht trekken. Fairtrade-producten zijn herkenbaar aan het Max Havelaarkeurmerk.
De trekkersgroep wist zo niet alleen het gemeentebestuur maar ook horecazaken en bedrijven te overtuigen van het belang van duurzame ontwikkeling en het impact van ‘eerlijke handel’.  Naast Fairtrade draagt de gemeente Herne overigens ook de streekproducten een warm hart toe en mag zij pronken met het label van ‘straffe streek gemeente’.
Burgemeester Kris Poelaert beklemtoonde het belang van krachten te bundelen: “Als gemeente laten we zien dat we een verschil kunnen maken. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat eerlijke handel de gewoonste zaak van de wereld wordt”.
De bekendmaking viel niet toevallig in de week van de vrijwilliger. Zij werden dan ook samen met het  OCMW-personeel uitgenodigd om te klinken op hun inzet.
Binnen een paar dagen worden de negen  Faretrade-borden geplaatst op de invalswegen van de gemeente.
Nadere info bij voorzitter Philippe Berchmans van Herne Solidair) op 0498/56 51 02 of via http://Fairtrade.be
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 mrt 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief