HERNE - Erfgoeddag met minister De Crem

C21

HERNE - Erfgoeddag met minister De Crem

Erfgoeddag_patriot_2012__12_
Op Erfgoeddag met als thema ‘Helden’ ging in Herne aan de Patriot meer dan 67 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog alle aandacht naar de inhuldiging van een gedenksteen. Ook minister Pieter De Crem was aanwezig - Foto's © Deschuyffeleer
 
Collage_inhuldiging_erfgoeddag_2012_deschuyffeleer__1742_x_1974_
Met de medewerking van 't Muziek, het Legatokoor, The White Star Division, de Groupe Libération en de Carabiniers 1830 - © Deschuyffeleer
 
Collage2_inhuldiging_erfgoeddag_2012__1734_x_1314_
Jozef Vandenneucker, Georges Snel, minister Pieter De Crem en burgemeester Kris Poelaert - © Deschuyffeleer
 
Erfgoeddag_patriot_2012__7_
Burgemeester Kris Poelaert - © Deschuyffeleer
 
Erfgoeddag_patriot_2012__9_
© Deschuyffeleer
 
Erfgoeddag_patriot_2012__16_
© Deschuyffeleer
 
Monument_gesneuvelden_3_sep_1944__1_
© Deschuyffeleer
 

Op Erfgoeddag met als thema ‘Helden’  ging in Herne aan de Patriot meer dan 67 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog alle aandacht naar de inhuldiging van een gedenksteen voor de 23 burgerslachtoffers die er op 3 september 1944 het leven lieten. Minister van Defensie Pieter De Crem woonde de plechtigheid bij. Het werd een ingetogen en puike organisatie die wel moest afrekenen met een paar aprilse grillen die de uitstraling van het ceremonieel gedeelte dreigden te kortwieken. De plechtigheid werd opgezet door het gemeentebestuur in samenwerking met de Cultuurraad.

Het waren The White Star Division onder de leiding van Jean-Jacques Vandenneucker, een vaderlandslievende vereniging uit Galmaarden, en haar zustervereniging de Groupe Libération met aanvoerder Didier Nollet uit Lessen die met hun oude voertuigen de site meteen terug in een oorlogssfeer dompelden. De plechtigheid werd opgeluisterd door het Legatokoor van Viviane Grisez en de fanfare ’t Muziek met Diederik De Roeck.
Met de mars van de Koninklijke Militaire School mocht ’t Muziek, aangevuld met 5 klaroenspelers van de Carabiniers 1830 uit Lembeek, het feestprogramma inzetten. Onder de aanwezigen waren naast de Edingse Eerste Schepen Jean-Marie Deville ook  burgemeester Pierre Deneyer en een delegatie van het Galmaards gemeentebestuur.
Met de inhulding van nu ook een gedenksteen voor de burgerslachtoffers, naast deze reeds in 1945 opgericht voor de 4 gesneuvelde verzetsstrijders, wil het gemeentebestuur met burgemeester Kris Poelaert een eerbetoon brengen aan de inzet, de moed en de offers die zowel oud-strijders als verzetslieden als burgers leverden voor de bevrijding van België. De gedenkstenen moeten zo een blijvende herinnering blijven aan de dramatische gebeurtenissen die dag aan de Patriot waarbij in totaal 28 slachtoffers te betreuren vielen.
Bij enkele getuigen van dat drama zijn de herinneringen nog steeds bijzonder levendig. Een Duitse colonne die het tot hospitaal omgebouwd St-Augustinuscollege in Edingen net had verlaten  werd door een groep gewapende partizanen tot overgave gedwongen. Zij dienden gevangen gehouden tot de Engelse bevrijders, die ’s morgens de Frans-Belgische grens waren overgestoken, hen bij hun doortocht zouden  meenemen. Intussen werden de vrachtwagens door de toevallige aanwezige burgers geplunderd. Toen een laatste colonne Duitsers geflankeerd door een eenheid SS-ers voorbijkwam en zich realiseerde wat er aan de hand was, aarzelden deze niet het vuur te openen op de menigte en de partizanen. Het was pas dankzij het overvliegen van RAF-vliegtuigen dat de SS-ers uiteindelijk op de vlucht sloegen. Zonder het overvliegen van de vliegtuigen zou de balans allicht nog veel zwaarder geweest zijn.
De gegraveerde namen in de nieuwe gedenkzuil zijn deze van Louigi Benzoni, Joseph en Albert Bernard, Georges Clerbois, Firmin en Julien Daneau, Cyrille Dewilde, Alphonse-Richard en Albert Martens, Léon Pauporte, Auguste en Joseph Peremans, Raymond Reniers, Arthur en Samuel Slingeneyer, Charles Stampe, Albert Vanaudenhove, Lucien en Laurent Vanderoost, Georges Vangeyte, Jean-Baptiste Wauters, Omer Weverbergh en Théophile Wielemans.
Tijdens de plechtigheid las Anne Vandenneucker namens haar peter en overgrootvader Jozef Vandenneucker, indertijd ooggetuige van het drama, diens getuigenis voor.
Minister De Crem had veel waardering voor de grote en de kleine helden die allen hebben bijgedragen tot het handhaven van de vrede in en de vrijheid van ons land. Hij betreurde hierbij wel  dat vandaag nog steeds meer dan 1000 volkeren vechten voor hun vrijheid.
Als afsluiter bracht dichter en ereburger van Herne Maurits Van Liedekerke een gedicht dat het drama aan de Patriot en het lot van de omgekomen burgerslachtoffers met doodgewone namen toelicht.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 apr 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief