HERNE – Sprokkels uit de gemeenteraad

C21

HERNE – Sprokkels uit de gemeenteraad

Aaaa_logo_ep_schepencollege-gemeenteraad

Subsidies voor grondontledingen uitgebreid
Land- en tuinbouwers krijgen voortaan ook subsidies voor grondontledingen op hun percelen gelegen in andere gemeenten. Dat besliste de gemeenteraad. Tot nu toe waren er enkel subsidies voorzien voor percelen in de gemeente.
Eenzelfde uitbreiding kwam er eerder ook al voor het inzaaien van groenbemesters.

Onteigeningen voor Riobra
Voor de voorgenomen aanleg van een fietspad tussen Herne Centrum en Kokejane worden in de Van Cauwenberghelaan ook rioleringswerken uitgevoerd door Riobra en Aquafin. Daartoe dient 522 m² grond onteigend te worden voor een totaal bedrag van 9 707 euro.
De gemeenteraad kon zich nu vinden in het plan en de tabel van de innemingen. Alle eigenaars hebben overigens ingestemd met de onteigeningen. Door de onteigeningen komt de aanleg van het fietspad weer een stap dichter.
 
Herstel brug Hollestraat
Voor het herstellen van de door een aanrijding beschadigde kopmuur van de brug over de Scheibeek in de Hollestraat op de grens met Tollembeek gaat de gemeente een overeenkomst aan met Galmaarden. De Scheibeek maakt ter hoogte van de brug precies de grens uit tussen de twee gemeenten. Herne treedt op als gemeenschappelijke aanbestedende overheid. 
Door de hoogdringendheid van de herstellingen heeft Herne reeds een ingenieursbureau aangesteld voor de opmaak van een ontwerp en de opvolging van de werken. Met de aanstelling is een bedrag gemoeid van 2 400 euro, btw exclusief. Het is nu nog wachten op het akkoord van Galmaarden om de helft van deze kosten voor zijnrekening te nemen.
 
Vijf troeven voor het Pajottenland
Ook Herne stemt in met het project ‘Met 5 troeven samen het duurzame Pajottenland opbouwen’ en hoest daarvoor nagenoeg 6 600 euro gespreid over drie jaar op. Het project, dat de zeven gemeenten van Pajottenland+ en enkele Pajotse belangengroeperingen en diensten verzamelt, wordt ook ingediend tot cofinanciering in het kader van het programma voor plattelandsontwikkeling 2007-2013, As 4 Leader- Pajottenland+.
Via het project willen de openbare besturen van Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Pepingen en Roosdaal en hun partners ‘innovatief via informatie en inspraak komen tot initiatieven en tot integratie om bij te dragen tot de duurzame toekomst van het Pajottenland’.
Het project wordt geraamd op 347 000 euro. De 5 troeven of pijlers draaien volgens schepen van Leefmilieu Jean-Marie Dierickx rond duurzaamheid, dorpskernversterking, intergemeentelijke communicatie en overleg, toeristische poorten en plattelandseducatie.
Met de subsidies zou onder meer één mobiel podium voor de zeven gemeenten worden aangekocht in het kader van de dorpskernversterking.
 
Erosiecoördinator
Voor het coördineren van de werken binnen het ingediend erosiebestrijdingsplan gaat de gemeente een overeenkomst en een afsprakennota aan met de provincie en de erosiecoördinator. Het was de provincie die op de proppen kwam met de idee van het aanstellen van een erosiecoördinator.
Herne krijgt voor het aanstellen van de erosiecoördinator een subsidie van 12,5 euro/ha, net zoveel als eerder voor het opmaken van het erosiebestrijdingsplan. De tijdsbesteding zou over 10 jaar lopen.
Momenteel is het evenwel nog wachten op de goedkeuring van het ingediend plan bij de afdeling ALBON van het Vlaams departement Leefmilieu, Natuur en Energie.
 
Cursus Nederlands voor anderstaligen
Net zoals vorig schooljaar gaat het gemeentebestuur nu ook voor dit schooljaar de helft van de inschrijvingskosten voor deelname aan de cursussen Nederlands voor anderstaligen terugbetalen. Het bestuur wil zo de anderstaligen aanmoedigen de cursus Nederlands te volgen door hen een financiële ondersteuning aan te bieden.
De cursussen Nederlands worden georganiseerd in de gemeente in samenwerking met GLTT.
 
Bijdrage leerlingenvervoer
Het gemeentebestuur tapt dit schooljaar voor het het leerlingenvervoer van de gemeentelijke basisschool De Regenboog in Herfelingen uit een ander vaatje. De trimestriële bijdragen van 50 euro in het verleden worden nu vervangen door een eenheidsprijs van 0,40 euro per rit.
Het bedrag werd vastgesteld rekening houdend met de prijzen van De Lijn, de reële kostprijs voor de gemeente geraamd op 42 074 euro op jaarbasis, de gederfde inkomsten van vorig jaar en met de noodzaak het collectief vervoer te stimuleren.  
 
Wateroverlast Groene Boom
Op aangeven van oppositiefractieleider Nestor Cochez boog de gemeenteraad zich over wateroverlast in de wijk Groene Boom bij hevige regenval. De Aquafinriolering blijk ter hoogte van een woning onvoldoende doorsnede te hebben om het afvloeiend water op te vangen. Geregelde wateroverlast in en rond de woning is dan ook het gevolg. Burgemeester Kris Poelaert gaf aan reeds contacten te hebben gehad met Aquafin. Hij schrijft de vennootschap ook eerstdaags officieel aan om een oplossing voor het probleem uit te dokteren.
  
Besloten zitting
Nog op vraag van de Open Vld-oppositie behandelde de gemeenteraad in besloten zitting de veiligheid op het werk voor het gemeentepersoneel en een zaak van gehakte hoogstambomen zonder vergunning in deelgemeente St-Pieters-Kapelle.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 sep 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 04 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief