SINT-PIETERS-KAPELLE - Urbain Deblander gidst in de St-Pieterkerk

SINT-PIETERS-KAPELLE - Urbain Deblander gidst in de St-Pieterkerk

Gegidst_bezoek_kerk_spk_urbain_deblander__2_
Voor de leden en de sympathisanten van de Landelijke Gilde van St-Pieters-Kapelle deed gastheer en gids Urbain Deblander de geschiedenis en de bezienswaardigheden van de Sint-Pieterkerk uit de doeken - Foto's © Deschuyffeleer
 
Gegidst_bezoek_kerk_spk_urbain_deblander__3_
Kruisweg Constantin Meunier - St-Pieterkerk St-Pieters-Kapelle - © Deschuyffeleer
 
Gegidst_bezoek_kerk_spk_urbain_deblander__4_
© Deschuyffeleer
 
Gegidst_bezoek_kerk_spk_urbain_deblander__5_
Kruisweg Constantin Meunier - St-Pieterkerk St-Pieters-Kapelle - © Deschuyffeleer
 
Gegidst_bezoek_kerk_spk_urbain_deblander__8_
Kruisweg Constantin Meunier - St-Pieterkerk St-Pieters-Kapelle - © Deschuyffeleer
 
Gegidst_bezoek_kerk_spk_urbain_deblander__24_
De winterkapel St-Pieterkerk St-Pieters-Kapelle © Deschuyffeleer
 

Voor de leden en de sympathisanten van de Landelijke Gilde van St-Pieters-Kapelle deed gastheer en gids Urbain Deblander de geschiedenis en de bezienswaardigheden van de Sint-Pieterkerk uit de doeken. Goed dertig belangstellenden werden zo op sleeptouw genomen voor een blik in de kerkgeschiedenis en voor relevante uitleg over de kunstwerken met als uitschieters het orgel en de befaamde kruisweg van Constantin Meunier.

Het was Constantin Emile Meunier die de Kruisweg of het verhaal van de Lijdensweg van Christus vanaf het gerechtsgebouw tot op de heuvel Golgotha, de plaats van zijn terechtstelling, schilderde. Deze Brusselse beeldhouwer, schilder en graficus werd geboren in  1831 en  overleed in  1905.

De wieg van Constantin stond in een geruïneerd maar vroeger belangrijk koetsenatelier. Zijn jeugd als jongste van 6 kinderen en al heel jong wees, werd overheerst door armoede. Verder was hij  zwak, vaak ziek, doodernstig en niet de beste leerling van de klas. Als 15-jarige gaat hij in opleiding als meubelmaker en zo komt de familie Meunier in contact met Italiaanse graveurs.  Vanaf 1847 is hij ingeschreven als leerling aan de Brusselse Academie. Daar wordt hij opgemerkt door de talentrijke beeldhouwer Charles Fraikin.
Niettegenstaande Constantin Meunier ook nog werkte en hielp bij verschillende beeldhouwers ging zijn voorkeur uit naar het  schilderen. Zo legt hij zich de komende dertig jaar uitsluitend toe op de schilder- en tekenkunst. In een eerste periode daarvan richt hij zich vooral op religieuze thema's en historiestukken. Het is dan ook in  deze periode dat de Kruisweg in de kerk van Sint-Pieters-Kapelle tot stand kwam.
Het is rond 1865 dat de diepvrome, doordrijvende en nieuwe parochieherder Dominique André een geldinzameling organiseert en een aanvullende staatssubsidie verwerft om zo een geldsom van 10.000 frank te verzamelen voor een kruisweg voor zijn kerk. Op zijn aandringen geeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken, toen ook bevoegd voor de sector Schone Kunsten, zijn goedkeuring en laat Constantin Meunier een kruisweg schilderen. Meunier was in 1866 overigens nog een jong talent dat zich zopas op de 'Exposition Générale des Beaux Arts' had weten te onderscheiden.  
Het werden 14 kruiswegstaties met donkere kleuren waarbij serene, beheerste en ernstige figuren in ware grootte worden weergegeven zonder franjes of sentimentele theatraliteit. Over de aflevering en de inwijding van de kruisweg zijn er geen geschreven bewijzen. Allicht gebeurde dit alles in de eerste weken van februari 1870.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 nov 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 26 jun 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 25 jun 2020

archief