HERNE – Gemeente vaart financieel voorzichtige koers

C21

HERNE – Gemeente vaart financieel voorzichtige koers

Voorzichtige_koers
© Deschuyffeleer
 

Tijdens de gemeenteraad lichtte de nieuwbakken schepen van Financiën Lieven Snoeks een tipje van de sluier over de financiële plannen van de gemeente. Hij pleit alleszins voor een zuinig beheer van de geldelijke middelen zonder evenwel hierbij de verdere uitbouw van de gemeente in het gedrang te brengen. Ook wil hij met de belastingsdruk in Herne steevast onder het Vlaams gemiddelde blijven.

“Gelukkig beschikken wij dankzij mijn voorganger Jean-Marie Dierickx toch nog over enige reserve om in deze moeilijke bestuursperiode financieel het hoofd boven water te houden”, steekt de schepen van wal. “Zo kunnen wij in onze meerjarenplanning nog ieder jaar door een weldoordachte spreiding een buffer voorzien en dit zonder enige verhoging van de aanvullende belastingen”. Vanuit de Vlaamse Overheid worden de gemeenten overigens vanaf toekomend jaar verplicht een nieuwe beleids- en beheerscyclus te gebruiken die hun middellange termijn-visie over 6 jaar uitsmeert.
 
Maatregelen
De bestuursploeg van burgemeester Kris Poelaert heeft evenwel al nagedacht over maatregelen om eventuele begrotingstekorten daadwerkelijk op te vangen. “Mocht onze buffer niet groot genoeg zijn, dan zouden wij in eerste instantie onze werkingskosten nog meer trachten te drukken”, blikt Lieven Snoeks, al in de toekomst. “En wij kunnen dan ook nog onze investeringen nog meer in de tijd spreiden en, als ultiem redmiddel, de belastingen verhogen”.
 
Een belastingsverhoging lijkt er in Herne echter pas in te zitten als het echt nodig mocht blijken. Bij zijn aantreden becijferde de schepen al dat een verhoging van de personenbelasting met 1% jaarlijks een meeropbrengst betekent van goed 300.000 euro terwijl een vermeerdering van de onroerende voorheffing met 100 opcentiemen een financiële injectie van 133.000 oplevert.
 
Optimistisch
Tegenover alle financiële jobstijdingen voor de gemeenten met het trager stijgen van de personenbelastingen door de economische crisis, het aanhoudend dalen van de dividendeninkomsten, de alsmaar stijgende personeelskosten, de hogere dotaties voor het OCMW, de alsmaar hogere kosten voor het uitgebreid wegennet en de schorsing van de middelen van het Plattelandsfonds, blijft de schepen toch al bij al optimistisch.
 
“Via het Plattelandsfonds wordt ons een jaarlijkse toelage van 250.000 euro beloofd. Eens dit mechanisme in gang, zou dit voor onze gemeente over een periode van zes jaar een meerontvangst van 1.500.000 euro betekenen. En daarmee kan heel wat gerealiseerd worden”, klinkt Lieven enigszins hoopvol. “En ook over de schuldpositie van onze gemeente maak ik mij geen al te grote zorgen. De schuldenlast moet zeker beheersbaar blijven maar zonder af en toe schulden te maken is er ook geen vooruitgang. Zo zijn nu onze reserves voor de aanleg van het fietspad naar Kokejane ontoereikend. Een nieuwe lening is dan allicht ook aan de orde”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 jan 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief