HERNE – Brochure Poëzie voor het Dorp voorgesteld

C21

HERNE – Brochure Poëzie voor het Dorp voorgesteld

Po__zie_voor_het_dorp_voorstelling_bundel_m
HERNE – Brochure Poëzie voor het Dorp voorgesteld - Foto's © Dechuyffeleer
 
Po__zie_voor_het_dorp_collage
Geert van Istendael - Edith Claus en Xena Derijcke, Eddy Peremans en schepen Marie-Louise Devriese - © Deschuyffeleer
 
Po__zie_voor_het_dorp_voorstelling_bundel_m
Maurits van Liedekerke - © Deschuyffeleer
 
Po__zie_voor_het_dorp_voorstelling_bundel_m
Maurtis van Liedekerke en Geert van Istendael - © Deschuyffeleer
 
Po__zie_voor_het_dorp_voorstelling_bundel_m
HERNE – Brochure Poëzie voor het Dorp voorgesteld - © Deschuyffeleer
 
Po__zie_voor_het_dorp_voorstelling_bundel_m
HERNE – Brochure Poëzie voor het Dorp voorgesteld - © Deschuyffeleer
 
Po__zie_voor_het_dorp_voorstelling_bundel_m
HERNE – Brochure Poëzie voor het Dorp voorgesteld
 

In een nokvolle raadszaal mocht  gewezen VRT-nieuwsanker en Brusselkenner bij uitstek Geert van Istendael op uitnodiging van het gemeentebestuur en de Cultuurraad de brochure ‘Poëzie voor het Dorp - omdat Herne het waard is”  van de hand van Maurits van Liedekerke voorstellen.

Maurits van Liedekerke, sinds enkele jaren de gangmaker van Gedichtendag in de gemeente, schreef de brochure omdat mensen hem wel eens vroegen naar het nut en de zin van poëzie. En omdat de auteur vond dat Herne als dorp al een gedicht op zich is voegde hij er meteen de ondertitel ‘omdat Herne het waard is’ aan toe. De dichter toont aan de hand van meerdere voorbeelden aan dat poëzie door iedereen kan gesmaakt worden en bij elke gelegenheid bruikbaar is.
 
De auteur van de brochure werkte als journalist, schrijft poëzie en publiceerde over regionale geschiedenis. Voor zijn cultuur-toeristische gids Pajottenland ontving hij in 2000 de cultuurprijs van de gemeente Herne, waarvan hij sinds 2011 ereburger is.                  
 
In het woord vooraf schrijft burgemeester Kris Poelaert: “In Poëzie voor het dorp begeleidt Maurits van Liedekerke ons in de wereld van de dichter, vertelt hij hoe hij zelf tot dichten kwam en welk alaam de dichter hanteert. Aan de hand van meerdere voorbeelden toont hij aan dat poëzie overal te rapen valt. Zeker in een schitterend dorp als Herne, vandaar de ondertitel Omdat Herne het waard is”.
 
Geert van Istendael, essayist, columnist, polemist, dichter en prozaschrijver opende zijn ode aan de poëzie met “de poëtische praktijk heeft geen nut, ze verloopt in een traag tempo en het product is haast onverkoopbaar”. Met die treffende inleiding wist hij meteen de aandacht bij de talrijke aanwezigen weg te kapen.
 
De presentator verklaarde ook waarom nutteloos geachte poëzie, gezongen of geschreven, in het dagelijks leven toch zo’n belangrijke plaats inneemt. Eeuwenlang was poëzie voor de weinig geletterde samenleving alleszins een geheugensteuntje. En vanouds grijpen mensen nu nog steeds op de mooiste en zeker op de pijnlijkste momenten van hun bestaan maar al te graag terug naar een mooi gedicht of een troostend lied.
 
“Poëzie heeft alles te maken met klanken, rijmen en ritme”, aldus nog Geert van Istendael. “In tegenstelling tot het Frans en het Italiaans galmt onze Nederlandse taal minder poëtisch en klinkt zij daarenboven heel snel kunstmatig. Maar daar moeten we nu éénmaal mee leren leven”.
 
Rond de voorstelling van de brochure werd een uitermate boeiend programma opgebouwd. Zo droegen Xenia Derijcke, Edith Claus en Maurits van Liedekerke voor uit eigen werk. En Eddy Peremans luisterde de avond op met muziek met een poëtisch tintje.
 
De brochure  ‘Poëzie voor het Dorp, omdat Herne het waard is’ telt 36 blz. en is verkrijgbaar aan de balie in het gemeentehuis en in de openbare bibliotheek aan de prijs van 5 euro.



Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 mrt 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc colpaert | 01 jul 2025
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc colpaert | 27 jun 2025
Marc Colpaert | 24 jun 2025

archief