HERNE – Gemeente neemt AED in gebruik

C21

HERNE – Gemeente neemt AED in gebruik

Aed_hernekouter_april_2013___1_
In de Hernekouter werd in het bijzijn van ondermeer vertegenwoordigers van de Rode Kruisafdeling van Halle een AED of een Automatische Externe Defibrillator in gebruik genomen - Foto ingezonden
 
Aed_hernekouter_april_2013___2_
Herne als gemeente voldoet thans aan beide criteria en mocht dan ook meteen het infobord ‘Hartveilige gemeente’ in ontvangst nemen - Foto ingezonden
 
Aed_hernekouter_april_2013___4_
De AED komt er onder de impuls van schepen en OCMW-voorzitter Carina Ricour - Foto ingezonden
 
Aed_hernekouter_april_2013___3_
Demo AED - Een AED is een draagbaar toestel dat eerstehulpverleners begeleidt bij een reanimatie - Foto ingezonden
 

In de Hernekouter werd in het bijzijn van ondermeer vertegenwoordigers van de Rode Kruisafdeling van Halle een AED of een Automatische Externe Defibrillator in gebruik genomen. Het toestel komt er onder de impuls van schepen en OCMW-voorzitter Carina Ricour. Als locatie werd specifiek gekozen voor de sporthal omdat het risico op onverwacht hartfalen daar het hoogst wordt ingeschat.

Een AED is een draagbaar toestel dat eerstehulpverleners begeleidt bij een reanimatie. Het analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen. Het toestel functioneert op basis van spraaktechnologie en leidt de hulpverlener als dusdanig door de reanimatie tot professionele hulpverleners het van hem overnemen.
Het project ‘Steden en Gemeenten Hartveilig’ van Het Rode Kruis  wil de overlevingskans bij mensen met een hartstilstand zo groot mogelijk maken. De twee criteria om een hartveilige gemeente te worden zijn minstens één automatische externe defibrillator (AED) op het grondgebied hebben die publiek toegankelijk is en het engagement ondertekenen om de bevolking te sensibiliseren, opleidingen in reanimatie en AED-gebruik aan te bieden aan de bevolking en aan minstens 10% van de eigen werknemers. Herne als gemeente voldoet thans aan beide criteria en mocht dan ook meteen het infobord ‘Hartveilige gemeente’ in ontvangst nemen.
Elke dag krijgen bijna 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 7% overleeft dit. Wordt een slachtoffer binnen de eerste 3 tot 4 minuten gereanimeerd en krijgt het een stroomstoot toegediend met een AED, dan heeft het tot 70 % kans om te overleven. In Vlaanderen zijn er nog veel te weinig mensen die deskundig kunnen reanimeren. Iedereen mag overigens een AED gebruiken en daarenboven is het volkomen veilig.
Om de overlevingskansen van slachtoffers te verhogen zijn opleiding en sensibilisering nodig. Het gemeente- en OCMW-personeel genoot reeds een opleiding. “Het is nu de bedoeling om ook de regelmatige gebruikers van de sporthal degelijk te onderrichten nopens het nut en het gebruik van de AED”, aldus de schepen.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 apr 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief