HERNE - Onaangenaam geurtje aan de Lomolen door kadaver

C21

HERNE - Onaangenaam geurtje aan de Lomolen door kadaver

Rund_in_de_maqrke_aug_2013_gdg__2_
Milieuambtenaar Anja Mertens en Eveline Dedoncker van Grondgebiedzaken - © Deschuyffeleer
 
Rund_in_de_maqrke_aug_2013_gdg__1_
HERNE - Onaangenaam geurtje aan de Lomolen door kadaver - © Deschuyffeleer
 
Rund_in_de_maqrke_aug_2013_gdg__5_
HERNE - Onaangenaam geurtje aan de Lomolen door kadaver - © Deschuyffeleer
 
Rund_in_de_maqrke_aug_2013_gdg__3_
HERNE - Onaangenaam geurtje aan de Lomolen door kadaver - © Deschuyffeleer
 
Rund_in_de_maqrke_aug_2013_gdg__4_
HERNE - Onaangenaam geurtje aan de Lomolen door kadaver - © Deschuyffeleer
 

Het was een landbouwer die de gemeente informeerde dat er een dood rund lag in de Markerivier ter hoogte van de klepstuw aan de Lomolen. Milieuambenaar Anja Mertens ging ter plekke polshoogte nemen en nam vervolgens contact op met de Civiele Bescherming Liedekerke, de Vlaamse Milieu Maatschappij, Dierengezondheidzorg Vlaanderen en Rendac. Ook werd geïnformeerd bij de landbouwers in de onmiddellijke buurt maar niemand had weet van een ontbrekend rund. Gezien geen oormerk  meer te vinden was  is de eigenaar alsnog niet gekend.

Om het bergen van het kadaver door de Civiele Bescherming mogelijk te maken werd door Hans Nuytens, medewerker van het  VMM, de watertoevoer aan het overstromingsgebied achter de Molens Vannerom tegen gehouden en werd de klepstuw aan de Lomolen met een tachtig cm verlaagd.  
Op het grondgebied van Herne is het bij weten van de milieuambtenaar het tweede rund dat in de rivier terecht kwam en stierf. Het toeval wil dat de twee voorvallen zich voordeden in een periode van minder dan twee weken. In het eerste geval ging het over een rund dat zou getroffen geweest zijn door de bliksem. Dit kadaver werd teruggevonden in de buurt van het voetbalveld in Tollembeek.
Volgens de bevindingen van de hulpdiensten zou het nu gaan om een jong vrouwelijk dier van het Belgisch wit-blauwras. Gezien de infrastructuur van het overstromingsgebied in St-Pieters-Kapelle, gelegen een dikke kilometer stroomafwaarts, moet het dier logischerwijze in het water gesukkeld zijn tussen dit overstromingsgebied en de Lomolen en moet dit, gezien de staat van ontbinding, al meerdere dagen geleden gebeurd zijn.
Ook Dierengezondheidzorg Vlaanderen die de centrale databank voor runderen (Sanitel) beheert en tevens ook telkens wordt ingelicht nopens verdwenen dieren werd aangezocht een spoor te vinden dat kan leiden naar de eigenaar.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 aug 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief