HERNE – Sprokkels uit de gemeenteraad van december

C21

HERNE – Sprokkels uit de gemeenteraad van december

Logo_nieuws_uit_gemeenteraad
HERNE – Sprokkels uit de gemeenteraad van december - © Deschuyffeleer
 

Beleid
Voor de eerste keer werd het jaarlijks gemeentebudget goedgekeurd aan de hand van de verplichtingen vervat in de nieuwe Beleids- en Beheerscyclus (BBC) en dit binnen het kader van het vastgesteld meerjarenplan voor de periode van 2014 tot 2019. Ook het OCMW diende in dezelfde zin zijn budget vast te stellen. Het autonoom gemeentelijk bedrijf dan weer kreeg van hogerhand nog een jaar respijt om zich ook in het BBC-verhaal in te schrijven. 

Belastingen en retributies
Naast de aanvullende grond- en personenbelastingen diende de gemeenteraad ook nog een reeks andere belastingen en retributies vast te stellen. Opvallend hierbij zijn het optrekken van de belasting op de tweede verblijven tot 650 euro en het intrekken van de subsidies voor het aanwenden van alternatieve energiebronnen en voor hemelwaterinstallaties en infiltratievoorzieningen voor woningen en lokalen van verenigingen. Voor het containerpark werden, in afwachting van het plaatsen van de weegbrug, zowel de tarieven vastgesteld voor de afvalaanvoer met al dan niet gebruik van de weegbrug.
 
Renteloze lening
In afwachting van de verkoop van een bouwgrond in Kokejane krijgt het OCMW een renteloze lening van 80.000 euro toegestaan voor het bekostigen van het verbouwen van twee sociale appartementen langsheen de Assesteenweg in Herfelingen. Eens de bouwgrond verkocht wordt de lening in één keer terugbetaald.
 
Dierenasiel
De gemeente gaat een overeenkomst aan met het dierenasiel FSPCA van Heikruis voor het vangen, het vervoeren en het bewaren van loslopende, verdwaalde of agressieve dieren. Hiervoor dient 0,22 euro per inwoner betaald te worden. Voor zwerfkatten geldt een bijzonder tarief van 750 euro, evenwel beperkt tot een looptijd van zes maanden, waarna de overeenkomst aan een eerste evaluatie toe is.
 
Ict-reglement
Het toekennen van een vergoeding van 500 euro aan de raadsleden voor het aanschaffen van Ict-materiaal blijft de gemoederen beroeren. Door een klacht van de Open Vld-fractie is het voortaan de secretaris en niet langer het bestuurscollege die moet nagaan of aan de voorwaarden voor het uitbetalen van de vergoeding voldaan is. Burgemeester Kris Poelaert verdedigde het toekennen van die vergoeding omdat die duidelijk niet opweegt tegen de lage zitpenningen. Ook blijft hij zwaar tillen aan het niet naleven van het voorafgaand principieel akkoord van raadslid Thierry Deblander terzake. 
 
RUP Van Sinay
Na verloop van het openbaar onderzoek en het bekomen van het advies van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening werd het ruimtelijk uitvoeringsplan Van Sinay in Kokejane nu ook éénparig definitief vastgesteld door de gemeenteraad.
 
RUP Rustoord School
Bij de definitieve vaststelling van het ruimtelijke uitvoeringsplan voor het rustoord St-Felix en de school De Bloesem in het centrum meende oppositieraadslid Thierry Deblander zich te moeten onthouden. Hij drong aan de omwonenden nu duidelijk te informeren. Voor burgemeester Kris Poelaert is er nooit sprake geweest van onteigeningen en werd er bij de aangelanden onterecht paniek gezaaid. Zo is er geen sprake van het verwerven van gronden door de gemeente voor het inrichten van een publieke ruimte. En door de huidige voorzieningen in het RUP kunnen volgens de burgemeester de betrokken buurteigenaars nu zelfs meer geld voor hun gronden krijgen bij verkoop aan de school of aan het rustoord. Ook engageerde hij zich betrokkenen tijdens een plaatsbezoek alle nuttige informatie aan te leveren zodat alle angstgevoelens eindelijk zouden kunnen verdampen. Bij de ontsluiting van De Bloesem door middel van betere voetwegen wordt alleszins voorzien het open karakter van het gebied te bewaren.  
 
Autonoom Gemeentelijk Bedrijf
De gemeenteraad keurde éénparig het financieel plan en het ondernemingsplan van het autonoom gemeentelijk bedrijf voor dit jaar goed. Het gemeentebestuur voorziet in een prijssubsidie van 52.295 euro en een buitengewone investeringstoelage van 15.000 euro. Het aantal gebruikersuren wordt geraamd op 4.134 uren.
Het ondernemingsplan voorziet dit jaar onder meer de invoering van het verhaal van de Beleids- en Beheerscyclus, een onderzoek om de gemeentelijke prijssubsidies te doen dalen en de toegankelijkheid van de sporthal voor G-sporters in rolstoelen te verbeteren door het plaatsen van geautomatiseerde toegangsdeuren.  
 
Kapreglement
Open Vld-oppositieraadslid Thierry Deblander pleitte voor een aanvullend gemeentelijk kapreglement met een ruimer toepassingsgebied dan dit dat momenteel vervat ligt in de vigerende wettelijke en decretale bepalingen vanuit de federele en de Vlaamse overheid. Het voorstel vond evenwel geen genade in de schoot van de CD&V-meerderheid. Burgemeester Kris Poelaert: “Het kan niet de bedoeling zijn telkens voor bijzondere gevallen de reglementering aan te passen. En ook voor de politie is het beter éénzelfde uniforme regelgeving over gans haar grondgebied te moeten handhaven”.
 
Verkeerscorridor in het Centrum
Ook de verkeersituatie in het Centrum blijft de aandacht gaande houden van Thierry Deblander, het enig oppositieraadslid in de gemeenteraad. Hij kwam dan ook op voor een proefopstelling om er het verkeer te kanaliseren en zo vlotter te laten verlopen.
Burgemeester Kris Poelaert somde evenwel verschillende bezwaren op tegen een proefopstelling met straatmeubilair om de nauwe doorgang in het Centrum ter hoogte van het gemeentehuis her in te richten tot één nauwe rijbaan waar dan de doorgang van het verkeer zou geregeld worden door verkeersignalisatie. Zo dienen de handelszaken in die zone steeds bereikbaar te blijven voor leveringen en zouden landbouwvoertuigen de Grotestraat nog moeilijk kunnen uitrijden. Hij verwees ook naar de resultaten van een eerdere studie op verzoek van de Open Vld waaruit bleek dat een goede oplossing zo maar niet voor de hand ligt. Ook zou het verkeer dikwijls gevaar lopen in de vrij lange en enge corridor geblokkeerd te komen staan. Toch wenst de burgemeester nogmaals het advies van de politie te vragen.
Enkel Thierry Deblander stemde voor zijn voorstel. In afwachting van het advies van de politie onthield de CD&V-meerderheid zich.
 
Patrimonium
In het kader van de openbaarheid van het bestuur had raadslid Thierry Deblander ook graag een overzichtslijst bekomen van alle onroerende activa van de gemeente, het OCMW en het Autonoom Gemeentelijk Bedrijf. Burgemeester Kris Poelaert zegde toe de lijvige bundel over te maken of op een komende gemeenteraad voor te leggen.
 
Dominicanessenklooster
De oppositie polste ook naar het financieel prijskaartje voor het verwerven en het herinrichten van het Dominicanessenklooster. In een eerste reactie hield burgemeester Kris Poelaert het financieel dossier dan ook in grote lijnen tegen het licht. Volgens de burgemeester is het verwerven en het gebruiken van het klooster voor multifunctionele activiteiten, en derhalve niet alleen als een cultuurzaal, alleszins een meerwaarde voor de gemeente zonder dat dit financieel dient verhaald te worden op de inwoners. De laatste leningslast voor het verwerven van het klooster wordt afgelost in 2016.
Via samenwerking met het OCMW en het bekomen van allerhande subsidies en toelagen onder meer voor het inrichten van 6 plaatsen voor het Lokaal Opvanginitiatief voor asielzoekers kan het kostenplaatje alsnog behoorlijk toegedekt worden. Nieuw is nu ook dat een subsidie werd toegezegd van 25.000 euro voor het herinrichten van de tuin als een natuurproject waarbij onder meer minderbedeelden in een moestuin zelf hun groenten zullen kunnen kweken. “Zo wil Herne tonen dat het alleszins ook een warme gemeente blijft”, besloot de burgemeester.
Ook is het gemeentebestuur nog op zoek naar een andere partner om mettertijd ook het derde gedeelte van het klooster te kunnen her in te richten.
 
Aquafinwerken Liezebeekwijk
Ook het herhaald stopzetten van de Aquafinwerken voor het project in de Liezebeekwijk en de Kapellestraat riep vragen. Schepen voor Openbare Werken Lieven Vandenneucker, die de werken op de voet volgt, zette alles op een rijtje.
Blijkbaar kan de aannemer nog steeds onvoldoende stabiliteit van de ondergrond gewaarborgd worden. De verwachting is nu dat de werken de eerstkomende weken toch opnieuw zullen kunnen aangevat worden. Omdat de informatiedoorstroming vanuit Aquafin de laatste tijd nogal warrig overkwam, waarbij het gemeentebestuur herhaaldelijk voor schut werd gezet, heeft het gemeentebestuur Aquafin uiteindelijk opgedrongen zelf de buurtbewoners te informeren. Hierbij werd evenwel, alhoewel dit niet zo afgesproken was en buiten het weten van het gemeentebestuur om, het logo van de gemeente gebruikt.     
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 jan 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief