HERNE – Rotaryclub ontvangt Prof. Dr. Marleen Temmerman

C21

HERNE – Rotaryclub ontvangt Prof. Dr. Marleen Temmerman

Prof_temmerman_rotary
HERNE – Rotaryclub ontvangt Prof. Dr. Marleen Temmerman - © Deschuyffeleer
 

Rotary Herne-Markvallei en hun voorzitter Dr. Jean-Marie Berthot ontvangen Professor Dr. Marleen Temmerman op donderdag 17 april in het clublokaal De Egelantier voor een boeiende gespreksavond. Bijzonder gespecialiseerd in Gynaecologie-Verloskunde is zij het die in dit deel van de geneeskunde de eerste vrouwelijke professor ooit in België werd. En van 2007 tot 2012 zetelde Professor Dr. Marleen Temmerman overigens ook in de Senaat.

Momenteel is Prof. Dr. Marleen Temmerman buitengewoon hoogleraar aan de Universiteit te Gent en tot oktober 2012 was zij er ook diensthoofd Gynaecologie-Verloskunde aan het Universitair Ziekenhuis. Toen verliet zij evenwel de Vrouwenkliniek voor het opnemen van een belangrijk internationaal mandaat bij de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) in Genève, waar zij werd aangesteld tot directeur van The Department for Reproductive Health and Research, dat zich focust op sexuele en reproductieve gezondheid op wereldniveau. Zo is zij momenteel meteen ook de persoon van Belgische nationaliteit die de hoogste rang bekleedt in de schoot van de Verenigde Naties. 
 
Haar bijzondere aandacht gaat vooral naar reproductieve gezondheid en rechten, HIV/Aids, familieplanning en infecties in de verloskunde en de gynaecologie. Zij kan ook bogen op een rijke ervaring in het buitenland en dan vooral in Afrika. Zo is zij ook directeur van het International Centre for Reproductive Health, een multidisciplinaire onderzoeksgroep aan de Gentse universiteit met satellietcentra in Kenia, Mozambique, Zuid-Afrika en Rwanda en met samenwerkingsverbanden met de DR Congo, Nicaragua en zelfs China. En ook met het Tropeninstituut in Antwerpen heeft zij nauwe banden.
 
Eén van de meest markante publicaties bestemd voor het brede publiek van Prof. Dr. Temmerman is het boek Mama Daktari, dat staat voor Mevrouw Dokter in het Swahili. Het is een verhaal over Keniaanse vrouwen die zij er tijdens haar jarenlang verblijf aldaar heeft ontmoet via haar werk als gynaecologe. Haar slagzin is overigens dat “alle vrouwen recht hebben op passende medische zorg, waar ook ter wereld”.
 
De uitermate boeiende gespreksavond staat ook open voor niet-Rotaryleden. Vooraf inschrijven is wel verplicht. Deelnemen kost 40 euro, opgedeeld in 30 euro voor het diner en 10 euro voor het Goede Doel, in casu het International Centre for Reproductive Health. Inschrijven kan tot 13 april via jean-marie.berthot@telenet.be (02/356.02.80) of egelantier1@telenet.be (0475/89.10.67).  
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 mrt 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief