HERNE – Bodemerosie zorgt voor wrevel

C21

HERNE – Bodemerosie zorgt voor wrevel

Raseveldstraat_11_juni___3_
HERNE – Bodemerosie zorgt voor wrevel - © Deschuyffeleer
 
Raseveldstraat_11_juni___7_
HERNE – Bodemerosie zorgt voor wrevel - © Deschuyffeleer
 
Raseveldstraat_11_juni___6_
HERNE – Bodemerosie zorgt voor wrevel - © Deschuyffeleer
 
Raseveldstraat_11_juni___8_
HERNE – Bodemerosie zorgt voor wrevel - © Deschuyffeleer
 
10342754_10203388012773305_9135947718590735454_n
Wateroverlast Sint-Pieters-Kapelle - Foto ingezonden
 

Met de plaatselijk felle onweers- en regenbuien tijdens het Pinksterweekend kwamen de problemen rond bodemerosie en wateroverlast zowel letterlijk als figuurlijk eens te meer aangespoeld in verschillende straten van de gemeente. Zo ook in het doodlopend gedeelte van de Raseveldstraat waar de familie Moons een dikke brij moddersmurrie dicht in de buurt van hun woning zag belanden. Samen met de provincie werkt de gemeente wel aan een erosiebestrijdingsplan dat op termijn soelaas moet brengen, maar dat vergt tijd en valt of staat met de goodwill van de landbouwers.

Maggy Mattens en Michel Moons wijten de problemen in hun straat aan de verregaande onverschilligheid van de landbouwers die de gronden in de buurt van hun woning bewerken. Maar ook van het gemeentebestuur verwachten zij meer inspanningen. Hun dooddoener blijkt wel een stuk weiland in hun buurt te zijn dat enige tijd terug omgeploegd werd in een akker. Komt daarbij dat de felle regenval van het Pinksterweekend samenviel met de periode waarin de akkerlanden vrij recent worden ingezaaid met onder meer maïs.
 
Erosiebestrijdingsplan
Het gemeentebestuur werkt al enkele jaren doelbewust met een erosiebestrijdingsplan en dit in samenwerking met de gespecialiseerde provinciale dienst. Het plan werd opgemaakt volgens een specifieke code waarbij in een eerste fase de knelpunten bodemerosie en de eventuele bijhorende modderlast in kaart worden gebracht. “Daarna worden concrete oplossingen voorgesteld en wordt aangegeven welke de mogelijke bijdrage is van de gemeente enerzijds en van de overige betrokken partijen anderzijds”, zegt milieuambtenaar Anja Mertens, die inmiddels hard haar tanden heeft gezet in het dossier. “Tenslotte bevat het plan eveneens een indicatieve tijdsplanning op korte, middellange en lange termijn voor de uitvoering van de voorgestelde maatregelen. De milieuraad verleende dan ook midden 2012 een gunstig advies ”.
 
De wijde bijzonder landelijke omgeving van het Raseveld behoort een knelpunt te zijn doch mede door het gering aantal bewoners wordt het tot dusver niet als prioritair beschouwd zoals dit wel het geval is voor andere risico-omgevingen zoals die van de Patriot, de Grotestraat en de Barakkendries. “Bovendien is het plan evolutief wat betekent dat er mettertijd ook nieuwe haarden kunnen ontstaan door onder meer het wijzigen van de bodemoppervlakte”, weet de milieuambtenaar. “In het geval van de Raseveldstraat is dat ook het geval door onder meer het omzetten van een stuk weiland in een akker”.
 
Landbouwers moeten meewillen
“Met de gemeente hebben wij trouwens begin 2012 na een uitgebreide informatiecampagne een honderdtal betrokken landbouwers uitgenodigd de plannen te komen inkijken. Op de twee zitdagen zijn dan slechts 18 landbouwers komen opdagen. Het plan kan de landbouwers enkel advies geven. In geval van medewerking kunnen zij dan wel aanspraak maken op subsidies, net zoals zij dit ook kunnen doen in het kader van het afsluiten van beheersovereenkomsten met de Vlaamse landmaatschappij”.
 
Een van de meest voorgestelde maatregelen is het inzaaien met gras van een strook van een tiental meter aan de risicokant zodat grasbufferstroken ontstaan om de afstroom te verhinderen. “Maar erosie blijft in eerste instantie wel het probleem van de landbouwers”, stelt Anja Mertens duidelijk. “Het zijn zij die al dan niet de bermen respecteren en al dan niet uitpakken met de aangewezen zaairichting. Het gemeentebestuur moet dan ook op hun medewerking kunnen rekenen”.
 
Ook trage wegen een zorgenkind
Door haar uitgestrektheid heeft de gemeenten ook problemen om alle landelijke en ook de vele trage wegen in een goede staat van onderhoud te houden. “Ook hier vragen wij vanuit het gemeentebestuur begrip naar de bewoners toe. Het zijn vooral de meest courante wegen die in eerste instantie worden aangepakt. En om toch alles in het oog te houden doen wij voor die wegen eveneens een beroep op enkele meters en peters om ons tijdig de mankementen door te sturen”, aldus nog de milieuambtenaar.
 
Bij het noodweer tijdens het Pinksterweekend kreeg het gemeentebestuur 11 meldingen binnen van modder- of wateroverlast, waarvan 7 voor heuse erosie. In functie van de beschikbare middelen was alle overlast al opgelost in de loop van woensdag. In St-Pieters-Kapelle kwam zaterdagavond ook het gedeelte van de Geraardsbergsestraat in het centrum onder water te staan.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 jun 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 04 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief