HERNE – Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad van 26 november

C21

HERNE – Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad van 26 november

Klein_en_groot_nieuws_uit_herne
HERNE – Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad van 26 november - © Deschuyffeleer
 
Centrum_herne_wegversmalling
Verkeerssituatie Herne-centrum - © Deschuyffeleer
 

Infobrochure basisschool
De gemeenteraad nam kennis van de infobrochure van de gemeentelijke basisschool De Regenboog in Herfelingen en keurde terzelfdertijd de bijdragen goed die aan de ouders zullen worden gevraagd. De brochure ten behoeve van de ouders bevat onder meer de situering van de school, het pedagogisch project, de organisatorische afspraken en de relatie school-ouders.

Verkeerssituatie Centrum
Oppositieraadslid Thierry Deblander rakelde opnieuw de verkeerssituatie in het centrum ter hoogte van het gemeentehuis en de Grotestraat op. Burgemeester Kris Poelaert verwees naar de afspraken van het eerder algemeen verkeersoverleg met alle partijen en naar de onmogelijkheid om een betere dan de huidige oplossing uit te zetten zoals blijkt uit de verschillende ingewonnen adviezen. Die geven aan dat proefopstellingen in de huidige omstandigheden eerder een verkeerschaos zullen teweegbrengen. Door een bouwproject dient binnenkort wel de inplanting van een aantal parkeerplaatsen ter hoogte van de asverschuiving herbekeken te worden en dienen zich daar dan vermoedelijk nieuwe mogelijkheden aan.
Brandweer
Bij hoogdringendheid wegens de gestelde termijnen diende de gemeenteraad zich ook te buigen over en zich te vinden in een bezwaarschrift tegen de nieuwe verdeelsleutel van de gemeentelijke dotaties aan de hulpverleningszone Vlaams-Brabant West, die haast alle gemeenten van het arrondissement Halle-Vilvoorde omvat. Bij gebrek aan een intergemeentelijk akkoord werden die dotaties vastgesteld door de provinciegouverneur op basis van een reeks criteria zoals de risico’s en de gemiddelde interventietijd op het grondgebied van de verschillende gemeenten.
Zo zou Herne toekomend jaar om en bij de 262.000 euro moeten bijdragen terwijl die bijdrage voor dit jaar maar goed 161.000 euro bedroeg, een stijging dus van haast 62%. Zoals ook buurgemeenten Bever en Galmaarden stelt Herne dat bij het bepalen van de nieuwe bijdrage in het kader van de brandweerhervorming geen rekening werd gehouden met de financiële inspanningen die de drie gemeenten, samen met Lennik, recent hebben geleverd voor het oprichten van de voorpost Tollembeek van de Lennikse brandweer.
Met het bezwaarschrift bij de minister van Binnenlandse Zaken willen de drie gemeenten, overigens in onderling overleg, nu komen tot compensatiemaatregelen voor hun eerder engagement. Het bezwaarschrift stoelt dan ook enerzijds op het feit dat de gehanteerde parameter ‘interventietijd’, goed voor 7% van de dotatie, specifiek voor Herne geen correcte weergave is van de realiteit en anderzijds op de vaststelling dat de daling van de dotatie van de grotere centrumgemeenten niet in verhouding staat tot de stijging van de dotatie van de kleinere beschermde gemeenten.
Samen met Bever en Galmaarden hoopt Herne met het bezwaarschrift dan ook dat, indien aan de overname van de voorpost Tollembeek niet financieel tegemoet kan worden gekomen via de nieuwe  dotatieberekening, dat dan een correcte regeling wordt uitgewerkt onder de vorm van de aankoop of de huur van de gezamenlijke gemeentelijke infrastructuur van de voorpost door de nieuwe hulpverleningszone.
Het bezwaarschrift werd dan ook door de meerderheid goedgekeurd. Raadslid Thierry Deblander onthield zich. Net zoals de overige raadsleden had ook hij het bezwaarschrift pas ter zitting ontvangen en stelde hij zo onvoldoende tijd gehad te hebben om het bezwaarschrift afdoend inhoudelijk te bestuderen. Hij kon zich wel vinden in het principe.
Deontologie
De eerder goedgekeurde deontologische code voor de raadsleden en de voorgenomen oprichting van de deontologische commissie die geacht wordt de klachten te behandelen blijft de gemoederen in de schoot van de gemeenteraad beroeren. Ook nu weer konden meerderheid en oppositie zich ter zitting niet verzoenen. Wel komt er nu verder informeel overleg met de bedoeling alsnog op de eerstkomende gemeenteraad alle plooien te kunnen gladstrijken.
Alles blijkt te draaien rond een klacht van de plaatselijke Open VLD-top tegen burgemeester Kris Poelaert voor het niet laten aanrekenen van het gebruik van de raadszaal van het gemeentehuis voor vervolgvergaderingen uitgaande van een feitelijke vereniging die er eerder was samengekomen in het kader van het betrekken van de bevolking bij het opstellen van het nieuw gemeentelijk Beleids- en Beheersplan voor de nieuwe legislatuur en waaraan hij ook deelneemt.
Ook nu weer had Open VLD-er Thierry Deblander het voorstel tot oprichting van de deontologische commissie laten agenderen. Bij monde van Michaël Schoukens reageerde de CD&V hierop met een amendement om eerst de deontologische code correct in te bedden en dan op basis hiervan de deontologische commissie op te richten. Inmiddels werden al verschillende instanties en raadsmannen geraadpleegd over het probleem en brachten zij dan ook adviezen uit.
Open VLD hamert op het feit dat de deontologische code eerder al werd goedgekeurd en dan ook verder dient nageleefd in afwachting van mogelijke wijzigingen. De klacht tegen burgemeester Kris Poelaert zou dan ook, althans volgens de Open VLD, in dat kader en binnen de gestelde termijnen dienen behandeld te zijn geworden. De eerder goedgekeurde code blijkt volgens de CD&V-meerderheid dan weer een verouderd model van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten te zijn die niet meer beantwoordt aan de nieuwe zienswijze over de deontologische code en ook een aantal mankementen vertoont.              
Zo voorzag het oorspronkelijk ontwerp dat de commissie zou worden samengesteld uit 10 leden waarvan 6 leden aangeduid door de gemeenteraad met minstens 1 vertegenwoordiger per politieke fractie aanwezig in de gemeenteraad en uit 4 afgevaardigde leden vanuit het OCMW. In het amendement van de CD&V luidt het dat de mandaten in de commissie evenredig worden verdeeld, conform de bepalingen terzake in het Gemeentedecreet, over de fracties waaruit de gemeenteraad is samengesteld. Hierbij is er zo geen sprake meer van OCMW-afgevaardigden.
Ook over de mogelijke maatregelen die zouden kunnen genomen worden ten opzichte van de mandatarissen ten laste van wie de commissie een inbreuk vaststelt verschillen beide partijen van mening. De eerder goedgekeurde code stelt dat bij het vaststellen door de commissie van een inbreuk deze dan een blaam leggen op de betrokken mandataris. In het CD&V-amendement wordt dan weer voorzien dat bij het vaststellen door de commissie van een inbreuk die commissie de gemeenteraad kan adviseren om het betrokken raadslid er op te wijzen dat het zich niet gedragen heeft volgens de afspraken uit de deontologische code.
Na lang palaveren rond inhoud, amendementen en hoogdringendheid en enkele onderbrekingen kwamen beide partijen, die allebei uitdrukkelijk verklaarden tot een oplossing te willen komen, overeen het agendapunt naar de eerstkomende gemeenteraad te verdagen. Wel komt er vooraf, overeenkomstig concrete afspraken, informeel overleg tussen beide partijen in aanwezigheid van hun raadsmannen om alsnog uit de impasse te geraken.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 nov 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief