HERNE – Wateroverlast onder controle

C21

HERNE – Wateroverlast onder controle

Waterellende_2015__2_
HERNE – Wateroverlast onder controle - © Deschuyffeleer
 
Waterellende_2015__3_
HERNE – Wateroverlast onder controle - © Deschuyffeleer
 
Waterellende_2015__4_
HERNE – Wateroverlast onder controle - © Deschuyffeleer
 
Waterellende_2015__5_
HERNE – Wateroverlast onder controle - © Deschuyffeleer
 
Waterellende_2015__6_
HERNE – Wateroverlast onder controle - © Deschuyffeleer
 
Waterellende_2015__7_
HERNE – Wateroverlast onder controle - © Deschuyffeleer
 

Door de aanhoudende regen van de jongste uren bleef ook Herne niet gespaard van enige wateroverlast. Ook nu weer waren er de gebruikelijke problemen vooral met de Mark onder meer in de Boesmolenstraat, in de Rendries, in de Smeyersmark en aan de Stationsstraat. Gewoontegetrouw ontsprongen ook de Dronkaertstraat, de Aerebeekstraat en de Nattendries de dans niet. Volgens burgmeester Kris Poelaert is de toestand alsnog ernstig doch niet dramatisch en alleszins onder controle. De alarmfase wordt dan ook niet afgekondigd.

Overstromingsgebied geopend
Tot overstromingen kwam het gelukkig niet. Wel was er her en daar melding van een ondergelopen kelder. Samen met de Technische Dienst, de veiligheids- en de milieubeambte Anja Mertens volgde burgemeester Kris Poelaert de toestand op de voet op. De komende uren wordt gelukkig nog weinig of geen neerslag meer verwacht maar tegen de ochtend zouden de hemelsluizen hun poorten toch opnieuw openzetten weliswaar aan een minder heftig tempo. Inmiddels werd wel beslist het gecontroleerd overstromingsgebied op de Mark aan de molens Vannerom te laten vollopen om én het centrum én Galmaarden te ontlasten.
Het was voorspeld dat er vanaf het einde van de voormiddag flink wat water zou neerkomen. De eerste oproepen liepen dan ook bij de hulpdiensten binnen in het begin van de namiddag. “Wij hebben onmiddellijk de nodige maatregelen getroffen”, zegt burgemeester Kris Poelaert. “Bij de technische dienst van Damien Allert was het meteen alle hens aan dek. Straten dienden afgesloten, verkeersignalisatie geplaatst en zandzakjes in gereedheid gebracht”. Veiligheidsbeambte Carine Vandevelde dan weer werd op pad gestuurd vooral naar de kritieke punten om er de toestand na te kijken en op te volgen.
Stationsstraat
Bij de bewoners van de Stationsstraat blijkt de schrik voor nieuwe overstromingen er wel degelijk in te zitten. Het waren vooral zij die de gemeente contacteerden om alsnog meer zandzakjes te laten aanrukken om op alles voorbereid te zijn. “Die bewoners kunnen reeds beschikken over een aantal recupereerbare zandzakjes maar om zeker te zijn houden wij toch nog goed 1000 van die zandzakjes achter de hand”, weet burgemeester Kris Poelaert in de wetenschap dat “het grootst aantal zandzakjes dat wij ooit hebben moeten verdelen bedroeg om en de bij de 1500 maar dan was er nog geen sprake van recupereerbare zandzakjes”.
Roger Lanneer van het gelijknamig bouwbedrijf aan de Mark kent uit ervaring de grillen van het riviertje. “In kritieke perioden stijgt het water van de Mark à rato van 10 cm per uur”, klinkt het. “Nu staat het niveau nog 50 cm onder de alarmdrempel zodat er toch nog een reserve van enkele uren opzit. Gelukkig blijkt het nu toch de komende uren te zullen ophouden met regenen”.
Op de Geraardsbergsesteenweg in de buurt van de Patriot kwam ook een modderlaag op straat terecht.
“De komende dagen wordt wel nog bij tussenpozen regen verwacht maar door het afwisselen met vrij lange droge periodes worden geen al te grote problemen meer verwacht”, luidt het nog bij een waakzame doch optimistische burgemeester. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 jan 2015
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief