REGIO - Week van de volkscafés: het verhaal. 32 cafés en bijna 40 activiteiten

C21

REGIO - Week van de volkscafés: het verhaal. 32 cafés en bijna 40 activiteiten

Editiepajot_jacky_delcour_2015-04-14_week_van_de_volkscaf__s__14_b
 
Editiepajot_jacky_delcour_2015-04-14_week_van_de_volkscaf__s__4_a
 
Editiepajot_jacky_delcour_2015-04-14_week_van_de_volkscaf__s__1_a
 
Editiepajot_jacky_delcour_2015-04-14_week_van_de_volkscaf__s__6_a
 

De week van de volkscafés is ontstaan uit twee feiten:

  1. In 2013 kwam VTM naar het Pajottenland met het voorstel van de prestigieuze tv-reeks Amateurs. De serie draaide rond de amateurtoneelvereniging De Pajotters. En zoals het bij zovele verenigingen gebeurt: ze hebben hun clublokaal in een café in het dorp.
  2. De burgemeesters en schepenen van toerisme hadden begin 2013 een uiteenzetting gekregen van een gelijkaardig initiatief in de Westhoek. Gezien onze kleine plattelandsgemeenten kampen met sluitende horecazaken en dit de ‘leefbare dorpen’ niet ten goede komt, kwam er vrij snel het idee om een actie op te zetten voor de kleine handelszaken.      

Feit 1 en feit 2 bracht ons vrij snel tot het project ‘Amateurs en volkse Pajotten’. De gemeentebesturen van Bever, Galmaarden, Gooik Herne, Lennik en Roosdaal vroegen Pajottenland+ om dit project uit te schrijven. Dat gebeurde in overleg met de gemeenten.

 

Huiskamers van onze dorpen

Het dorpscafé is en blijft, ook in 2015, toch een sociaal contactpunt voor de inwoners van onze kleine plattelandsgemeenten. Of zoals het mooi werd getypeerd door een cafébaas uit Zuid-Frankrijk: ,,De cafés zijn de huiskamers van onze dorpen.’’ En gelijk heeft hij.

 

De gemeentebesturen vroegen Pajottenland+ dit project te coördineren, gezien het een intergemeentelijk evenement betreft. Midden juni 2014 stelde Pajottenland+ het project voor aan de dienst vrije tijd of de cultuurdienst van de zes gemeenten.  

 

Omdat de gemeentebesturen kort bij hun inwoners, en ook zelfstandigen, staan, was het de bedoeling dat de dienst vrije tijd of de cultuurdienst de uitbaters bezocht met de vraag of ze interesse hadden in dit initiatief. Aansluitend werd het project ook aan de zes cultuurraden voorgesteld, met als doel een duidelijke inbreng van artiesten uit de zes gemeenten te hebben. Het idee was deelnemende groepen ook in een andere gemeente te laten optreden, zo kom je tot een intergemeentelijke uitwisseling. 

 

Het heeft in sommige gemeenten wel wat voeten in de aarde gehad, en de basisideeën zijn er niet in elke gemeente even vlot uit gekomen. Elk initiatief moet groeien, ook kunst en cultuur op café. 

 

Maar we kunnen vandaag een programma voorstellen met 32 deelnemende cafés. En er komt ‘van alles en nog wat’ aan bod: muzikale optredens, streekvertellers en streekliedjes, leerlingen van een muziekacademie, poëten met streekgedichten, tentoonstellingen tijdens Erfgoeddag, en zo meer… Alles staat in de folder van de ‘Lente van het Pajottenland’, of vind je terug via www.lentevanhetpajottenland.be of via www.pajottenland.be

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 apr 2015
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 26 nov 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 26 nov 2021

archief