TERNAT / HALLE / HERNE – Nationaal kampioenschap Shetlandpony’s in Wambeek

C21

TERNAT / HALLE / HERNE – Nationaal kampioenschap Shetlandpony’s in Wambeek

Pony_s_wambeek
TERNAT / HALLE / HERNE – Nationaal kampioenschap Shetlandpony’s in Wambeek - © Deschuyffeleer
 

Wie eerstdaags de knapste, de liefste en de mooiste Shetlandpony’s van gans het land wil bewonderen krijgt hiertoe een unieke kans op zondag 31 januari vanaf 10u30 in de sportstal Vanderhasselt aan de Fossebaan in Wambeek. Want daar vindt dan in de beste omstandigheden hun nationaal kampioenschap plaats. Onder de deelnemende fokkers en eigenaars van de pony’s zijn er overigens ook enkele kanshebbers op een kampioenentitel uit eigen streek. Eén daarvan is Marc Bosmans uit Herfelingen waarvoor het fokken van Shetlandpony’s inmiddels een uit de hand gelopen hobby is geworden.

Via de provinciale prijskampen werden uiteindelijk de 87 beste Shetlandpony’s behorende tot een uitgelezen kransje van 34 eigenaars/fokkers geselecteerd voor de nationale prijskamp. De vorige keren verliep die nationale prijskamp overigens nog op de Heizel in het kader van de landbouwbeurs Agribex. Maar allerlei praktische bezwaren zoals de ver afgelegen parkings, de moeilijke toegankelijkheid en de hoge kosten deden het bestuur van het Belgisch studbook met voorzitter André De Leener uit Halle nu uitkijken naar een alternatief. En dat werd al vrij vlug gevonden in het ruim en praktisch complex van sportstal Vanderhasselt in Wambeek.
Hengsten en merries
De 87 geselecteerde Shetlandpony’s nemen het de dag van het nationaal kampioenschap tegen elkaar op voor het aanduiden van 8 kampioenen in evenveel reeksen waarvan 4 bij de hengsten en 4 bij de merries. “De deelnemende pony’s worden ingedeeld in reeksen op basis van hun geslacht en van hun schofthoogte”, geeft voorzitter André De Leener aan. “In reeks 1 Grote Maat treden de pony’s met een schofthoogte vanaf 81 cm tot maximum 107 cm aan. Reeks 2, de Middenmaat, staat open voor pony’s met een schofthoogte vanaf 76 cm tot 80 cm. De Kleine Maat in reeks 3 dan weer is er voor pony’s met een schofthoogte van 71 cm tot 75 cm. En in de bijzonder lieftallige Super Mini Maat in reeks 4 tenslotte mag de schofthoogte maximaal 70 cm bedragen”.
De juryleden wacht in elke reeks overigens een bijzonder moeilijke taak. Zij dienen de voorgestelde pony’s immers te keuren op exterieur, op gangen en op draf. De deelnemende eigenaars maken er dan ook een erezaak van hun pony’s in de beste omstandigheden te kunnen tonen aan de jury en aan het publiek. Aan de deelname gaat dan ook een vrij lange periode van voorbereiding vooraf met een bijzondere aandacht voor de voeding, het haarkleed en het toilet van hun troeteldieren.
Een echte kindervriend
Omwille van hun kleine hoogte, van hun lieftalligheid en van hun robuustheid heeft het fokken van Shetlandpony’s de jongste jaren een vrij grote bloei gekend. Typisch aan de Shetland-pony zijn het klein hoofd dat goed verbonden is met de hals, de vrij grote en goed openstaande neusgaten, de kleine en rechtopstaande spitse oren, het gedrongen lichaam, de brede manenkam en de staart met veel en hard haar, het sterk beendergestel en de goed gespierde en korte, krachtige, soepele en snelle gangen. De maximumhoogte bedraagt 107 cm.
Een echte zuivere koudbloed Shetland pony heeft daarbij ook nog een betrouwbaar en goed karakter. Soms is hij wel een beetje eigenwijs, maar eens zijn vertrouwen gewonnen, is het een echte vriend voor het leven, ook voor kinderen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 jan 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief