In de strijd tegen inbraken zet HERNE nu ook privé-bewaking in

C21

In de strijd tegen inbraken zet HERNE nu ook privé-bewaking in

Hernbe_securitas
In de strijd tegen inbraken zet HERNE nu ook privé-bewaking in - © Deschuyffeleer
 

Om de veiligheid in de gemeente ’s nachts te waarborgen doet de bestuursploeg van burgemeester Kris Poelaert voortaan, naast de politie, ook een beroep op Securitas, een erkende private bewakingsfirma. Die moet zich evenwel alsnog wettelijk beperken tot het bewaken van de gemeentelijke gebouwen. Toch hoopt de burgemeester dat de aanwezigheid van die private bewakers ook ontradend zal werken in de strijd tegen inbraken in woningen. Herne is zo één van de eerste gemeenten in het land die in dit verband een private beveiligingsfirma inschakelt.

Politie kan het niet alleen
Door een inbrakengolf in zijn gemeente begin dit jaar was de maat vol voor burgemeester Kris Poelaert. De inspanningen van de politie met haar beperkte middelen leverden niet het gewenste resultaat op en nog meer politiemensen inschakelen bleek al snel een te dure oplossing. Daarom werd uitgekeken naar een samenwerking met een private bewakingsfirma. “Maar hier werden wij onmiddellijk gecounterd door de toepasselijke wetgeving”, komt de burgemeester op de proppen. “Bewakingsfirma’s mogen wettelijk gezien alsnog niet patrouilleren op de openbare weg. Zij mogen wel eigendommen bewaken, ook die van gemeenten. Maar door Securitas nu al onze eigendommen in onze uitgestrekte gemeente te laten bewaken bereiken wij ’s nachts bijkomend ook haast een permanente aanwezigheid van een bewakingsagent op ons grondgebied. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat die aanwezigheid, naast ons reeds bestaand arsenaal aan beveiligingsmaatregelen, eveneens ontradend zal werken in de strijd tegen inbraken in woningen”.            
En zo rijdt nu al enkele weken elke nacht een agent van de bewakingsfirma Securitas rond in de gemeente. “De privébewaker controleert dan tussen tien uur ‘s avonds en zes uur ‘s morgens in de eerste plaats een twintigtal openbare gebouwen zoals de bibliotheek, het OCMW, het gemeentehuis, de sporthal en de school”, legt Geert Bellon van Securitas uit. “Maar op weg van het ene gebouw naar het andere is hij ook extra alert om verdachte situaties te melden aan de politie, zoals overigens iedere rechtgeaarde burger geacht wordt te doen”.
Soepelere wetgeving
Door zo een beroep te doen op de diensten van Securitas krijgt de politie alvast de kans nuttige informatie te bekomen. De bewaking werkt bovendien ook ontradend voor mogelijke inbrekers. De burgemeester is beslist tevreden met deze oplossing, al vindt hij het jammer dat hij via een omweg moet werken. “Het zou wel helpen mocht de wetgeving versoepelen, zodat we in de toekomst de diensten van een private bewakingsfirma ook zouden kunnen gebruiken voor pure bewaking van het grondgebied. Zo zou een aangepaste wetgeving er kunnen voor zorgen dat private bewakingsfirma’s ook wel degelijk zouden mogen patrouilleren op de openbare weg. Anders dan de politie zouden ze dan wel niet mogen tussenkomen”, aldus nog burgemeester Kris Poelaert.
Globaal veiligheidsbeleid
De inzet van de private bewakers past overigens ook in het globaal veiligheidsbeleid van de gemeente Herne. Zo liet het bestuur recent langsheen de Assesteenweg in Kokejane ook al ANPR-camera’s installeren, die automatisch nummerplaten van voorbijrijdende auto’s registreren en aan een controle onderwerpen in de strijd tegen woninginbraken. Daarnaast werd er enige tijd terug ook al een buurtinformatienetwerk opgestart, een structureel samenwerkingsverband op vrijwillige basis tussen erkende inwoners en de politie. De leden die iets verdacht opmerken, melden dit rechtstreeks aan de politie. Verder keert de gemeente ook premies uit aan bewoners die investeren in de beveiliging van hun woning.
Ook de samenwerking met Securitas is een onderdeel van dit veiligheidsplan. Het project zit nu wel nog in een proefperiode van een drietal maanden. Er volgt alleszins binnenkort een evaluatie om te zien of de gemeente al dan niet met de samenwerking wil doorgaan.
“De kostprijs valt alleszins al mee”, weet burgemeester Kris Poelaert nog. “Wij hadden overigens al de nodige kredieten in ons budget voorzien. Daarenboven is het systeem vrij soepel en kan het vrij vlot herschikt worden volgens de echte behoeften naar ruimte en tijd”.

Burgemeester Kris Poelaert was rond het toch wel merkwaardig initiatief van zijn gemeente deze morgen overigens ook al te horen in het RADIO1-programma 'De Ochtend'.

http://news.bepublic.be/burgemeester-schakelt-prive-bewakers-in-tegen-inbrakengolf#video18134

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 apr 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief