BEVER / HERNE – Erfgoeddag herinnert aan Rituelen en Volkse Spelen

C21

BEVER / HERNE – Erfgoeddag herinnert aan Rituelen en Volkse Spelen

Erfgoeddag_2016
BEVER / HERNE – Erfgoeddag herinnert aan Rituelen en Volkse Spelen - © Deschuyffeleer
 

Binnen het werkingsgebied van de Erfgoedcel van het Pajottenland en de Zennevallei doen ook Bever en Herne dit jaar hun duit in het zakje in het kader van Erfgoeddag op zondag 24 april rond het thema ‘Rituelen en Volkse Spelen’. In Herne wordt het kaatsen in de kijker gesteld terwijl Bever dan weer opteert voor kerkelijke rituelen en oude gebruiken.

In Herne op het kaatsplein in het gehucht Kokejane worden de schijnwerpers op het kaatsen gericht. Vlaanderen kent deze eertijdse volkssport bij uitstek niet meer genoeg maar in Herne en in de Markevallei houdt deze traditie nu nog altijd vrij goed stand. Van 13 tot 14u is er initiatie voor jong en oud onder de begeleiding van streekgenoot Geert Vandervelden, de gewezen bondscoach van België en thans de bondscoach van Nederland. Om 15u speelt de ploeg van Kokejane dan haar eerste seizoenswedstrijd in het kader van de beker van België. Doorlopend is er ook een unieke tentoonstelling met truitjes, handschoenen en foto’s rond de rituelen in en van de kaatssport. Daarnaast vallen er ook nog tal van getuigenissen te aanhoren van enkele oude gloriën van de indertijd in de streek zo populaire kaatssport.
Op aangeven van de cultuurraad komen kerkelijke rituelen en oude gebruiken dan weer aan bod in Bever in zaal Camargo in het centrum en dit van 14 tot 18u. Een korte film toont senioren die vertellen over de rituelen en de oude gebruiken uit hun kinderjaren en uit hun jeugd. Chiro-jongeren van hun kant hebben het over de rituelen en de gebruiken in de jeugdbeweging aan de hand van oude foto’s. Zo wordt dan de evolutie van de jeugdbeweging in de gemeente aangetoond. Verder valt er ook nog informatie te rapen over enkele oude gebruiken zoals Gosjdiel, pesjonkelen en de kruisgang. De namiddag wordt afgesloten met een gezellig samenzijn van ouderen en jongeren om samen van gedachten te wisselen en van elkaars ervaringen te leren.
Meer info op www.erggoeddagpz.be .  
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 apr 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 29 dec 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 28 dec 2021

archief