PAJOTSE ambassadeurs-producenten houden opendeurdag

C21

PAJOTSE ambassadeurs-producenten houden opendeurdag

Opendeur_frans_v_d_bosch_22_mei___32_
PAJOTSE ambassadeurs-producenten houden opendeurdag - © Deschuyffeleer
 
Opendeur_frans_v_d_bosch_22_mei___10_
PAJOTSE ambassadeurs-producenten houden opendeurdag - Voorzitter Michel Doomst © Deschuyffeleer
 
Opendeur_frans_v_d_bosch_22_mei___4_
PAJOTSE ambassadeurs-producenten houden opendeurdag - Imker Frans Vanden Bosch © Deschuyffeleer
 
Opendeur_frans_v_d_bosch_22_mei___17_
PAJOTSE ambassadeurs-producenten houden opendeurdag - © Deschuyffeleer
 
Opendeur_frans_v_d_bosch_22_mei___13_
PAJOTSE ambassadeurs-producenten houden opendeurdag - Jos Huwart © Deschuyffeleer
 
Opendeur_frans_v_d_bosch_22_mei___11_
PAJOTSE ambassadeurs-producenten houden opendeurdag - © Deschuyffeleer
 
Opendeur_frans_v_d_bosch_22_mei___12_
PAJOTSE ambassadeurs-producenten houden opendeurdag - © Deschuyffeleer
 
Opendeur_frans_v_d_bosch_22_mei___19_
PAJOTSE ambassadeurs-producenten houden opendeurdag - © Deschuyffeleer
 
Opendeur_frans_v_d_bosch_22_mei___21_
PAJOTSE ambassadeurs-producenten houden opendeurdag - © Deschuyffeleer
 

In samenwerking met Pajottenland+ en Toerisme Pajottenland & Zennevallei zetten tien ambassadeurs-producenten in het Pajottenland op zondagnamiddag 22 mei de deuren van hun bedrijven open voor het grote publiek. Zo willen zij de bezoekers de gelegenheid bieden te komen proeven niet alleen van hun ambachtelijke streekproducten maar ook van de bijzonder mooie streek zelf.

“Met de opendeurdag willen wij via enkele specifieke producten het ambassadeurschap van onze streekproducenten in de verf zetten”, geeft de Gooikse burgemeester Michel Doomst, tevens voorzitter van Pajottenland+, aan. “In die optiek is een aantal jaren geleden de uitbouw van een korte verkoopketen in het Pajottenland opgestart omdat wij menen dat wij in het Breugelland over een aantal unieke troeven beschikken. Eerst zijn er de enorme Breugelkenmerken die het Pajottenland heel herkenbaar en beleefbaar maken zoals de kleine dorpen, het golvend landschap, de boerderijen met akkers en teelten, de ongereptheid van de leefomgeving en de toch wel markante nabijheid van de hoofdstad van Europa”.
“Bovendien moeten wij er ook voor zorgen dat wij het authentieke Pajottenland naar de toekomst uniek houden. Meer dan ooit zoeken de consumenten naar kwaliteit en zijn zij bekommerd om het duurzame perspectief dat we aan het dagelijks leven en zeker aan het voedsel kunnen geven. En juist ons platteland biedt daar de mogelijkheden voor”, benadrukt Michel Doomst nog.
“En tenslotte beschikken wij gelukkig nog over heel wat familiale bedrijven die herkenbaar zijn en waarop wij kunnen rekenen om kwaliteit te bieden en die hun werk een eigen identiteit willen geven. En precies die ambassadeurs verdienen vanuit alle gemeenten van het Pajottenland en de Zennevallei dan ook de volle steun”, aldus nog de voorzitter van Pajottenland+.
Authentiek en trendy Pajottenland
Met de opendeurdag hoopt Pajottenland+ samen met die ambassadeurs actief Brussel en Europa te kunnen benaderen, met groeiende professionalisering de markt te verbeteren en uit te breiden evenals aan te tonen hoe goed en hoe trendy het Pajottenland en zijn streekproducten wel zijn.
Volgens Jos Huwaert, de coördinator van Pajottenland+, moeten wij samen met de producenten via de ‘korte keten’ naar een duurzaam Pajottenland. “Zo kunnen wij niet allen de voedselafdruk verkleinen maar ook de landbouwsector bestaansrecht blijven verzekeren”, luidt het. “Bovendien speelt ook de landbouw daarbij een rol door meer milieubewust te gaan werken. Zo passen fruitkwekers alsmaar meer de geïntegreerde teelt toe. En ook de meer vriendelijke aanpak van de omgeving laat de natuur meer en meer opleven. Dergelijk positief signaal wordt dan weer ook door de imkers met open armen ontvangen. Want goed enkele maanden geleden kregen zij nog erg te lijden onder de bijensterfte”.
Het was dan ook ten huize van imker Frans Vandenbosch in Herfelingen dat de opendeur van de tien streekambassadeurs werd voorgesteld. Hij wordt beschouwd als de ambassadeur van de bijenteelt in het Pajottenland. Vanuit zijn enorme bijenkennis gaf hij dan ook een bondige schets van de gevaren die de bijenteelt bedreigen en van de mogelijke tegenmaatregelen om toch een hoogstaande kwaliteitshoning te kunnen behouden. Woorden zoals koningin, werkster, dar, larven, verpoppen, brij, simplex- en Kempische kasten waren hierbij dan ook schering en inslag. Eenzelfde uitleg houdt hij overigens graag eveneens ter beschikking voor de bezoekers op de opendeurdag.
De deelnemende ambassadeurs-streekproducenten aan de opendeurdag zijn het Wijnbouwdomein De Kluizen (Affligem), het fruitbedrijf Billens-Van Laer (Gooik), de geuzestekerij De Cam (Gooik), de hoeveslagerij- en winkel De Lingeren (Gooik), de Aardbeienhoeve (Oetingen), de fruitburcht Demeulemeester (Bever), de Beverse kaashoeve, honing en fruit Frans Vanden Bosch (Herfelingen), het Waterhof (Gaasbeek) en 4Pajot (Hof te Bergeveld) in Vlezenbeek.

Meer info op www.pajottenland.be onder ‘Opendeurdag 2016’.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 mei 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 29 dec 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 28 dec 2021

archief