HERNE / GALMAARDEN – De Marktrotters organiseren Urbanustochten vanuit Tollembeek

C21

HERNE / GALMAARDEN – De Marktrotters organiseren Urbanustochten vanuit Tollembeek

Urbanustochten_2016_a
HERNE / GALMAARDEN – De Marktrotters organiseren Urbanustochten vanuit Tollembeek - © Deschuyffeleer
 

Op zondag 17 juli organiseert wandelclub De Marktrotters Herne de 32ste editie van haar ‘Urbanus-wandeltochten’ vanuit het gemeentelijk ontmoetingscentrum Willem Tell in Tollembeek, pal tegenover het standbeeld van Urbanus. Ook deze keer krijgen de wandelaars de keuze uit een reeks afstanden gaande van 4 tot 32 km. Ondanks de volle vakantieperiode namen vorig jaar liefst 2.360 dapperen deel aan deze klassieker in de wandelsport.

“Met hun organisaties staat onze club bij het brede wandelpubliek bekend voor het genieten van ettelijke glooiende veld-, voet- en aardewegen in ongerept natuurschoon en in een rustgevend kader. Met daarbij ook geregeld landschappen gekruid met tientallen boerderijen in een vaak schilderachtig decor. Bij deze editie is dit dan ook weer de leidraad”, zegt tochtverantwoordelijke Jean-Marie Paduart. De parcours leidden de wandelaars over afstanden van 4 – 6 – 10 -15 -22 en 32 km. De tocht van 4 km met keuze uit natuur- of verharde wegen is eveneens geschikt voor rolwagens.
“Dit jaar richten de parcours zich vooral naar Vollezele en Herne, deze laatste overigens de thuishaven van onze club”, vervolgt Jean-Marie Paduart.  “Langs rustige, autoluwe wandelwegen kunnen Vanaf de 15 km wandelt men vanuit Tollembeek over Herne naar Vollezele, de bakermat van het Brabants trekpaard. Trekpleisters onderweg zijn hier onder meer het Kartuizerklooster en de Wish-Wash brug”.
Art Valley
“De 22 en 32 km stappen eerst in de richting van Art Valley, de kunstgalerij in open lucht in Sint-Pieters Kapelle. Hier wacht de wandelaars alvast een rustpost in open lucht in een schilderachtig decor en waar  kunstenares Joëlle Van Oers en partner Johan Laurent graag hun opwachting maken voor een aangename verpozing”, weet de tochtverantwoordelijke nog. “De 32 km maakt daar dan verder een lus via taalfaciliteitengemeente Bever vooraleer richting Herne en Vollezele te wandelen. Via een holle weg en een oversteek van de Markriver belanden zij hierbij in de Konijnenbosweide. In volle natuurgebeid en kronkelend naast de Mark bereiken zij dan zo de rustpost in Herne. Na een plaatselijke lus zakken de 22 km-stappers naar de startzaal af. Het 32 km-parcours gaat vanuit Herne richting Vollezele voor de laatste rustpost. Via landelijke wegen met onder meer  de Wish-Wash brug, een stukje privaat eigendom en de Tollembeekse meersen komen ook zij uiteindelijk terug bij de startplaats”.
Als laatste bezienswaardigheid wandelen alle afstanden naar het einde toe in Tollembeek nog voorbij het standbeeld van de ‘kaatser’ en van de plaatselijke koninklijke kaatsclubmaatschappij De Lustige Balspelers. Deze toenmalig immens populaire balsport kende in de jaren '80 en '90 zijn gloriejaren in Tollembeek. Alvast even een halte waard vooraleer wat verderop de eindstreep te bereiken.
“Avontuurlijk natuurlijk wandelen, flirten met prachtige landschappen, natuurwegen en een glooiend landschap zijn derhalve ook deze keer de ingrediënten op deze hopelijk zomerse zwerftocht in en rond Het Groene Kwadrant dat Herne toch is in het Pajottenland”, besluit Jean-Marie Paduart met enig trots.
Kinderen tot 12 jaar mogen gratis mogen deelnemen. Leden van de wandelfederaties betalen 1,10€ startgeld, niet aangeslotenen 1,50€. Als mogelijk aanvullende alternatieven voor de kortere afstandswandelaars zijn een bezoek aan Geraardsbergen of aan Edingen sterk aan te bevelen.
 
Cesarbiertrofee
 
De Urbanustochten komen net zoals de twee overige Marktrotters-wandeltochten, zijnde de Kriek- en Mattentochten in het voorjaar en de Eindejaarstochten in aanmerking voor de Cesarbiertrofee.
 
Meer info op www.marktrotters.be of bij de tochtverantwoordelijke via jm.paduart@skynet.be of 0472/63.42.08 of 02/396.29.56.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 jul 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief