HERNE / REGIO – Horeca-uitbaters krijgen steun bij het naleven van de alcoholwetgeving

C21

HERNE / REGIO – Horeca-uitbaters krijgen steun bij het naleven van de alcoholwetgeving

De_alcoholwetgeving___1_
HERNE / REGIO – Horeca-uitbaters krijgen steun bij het naleven van de alcoholwetgeving - © Deschuyffeleer
 
De_alcoholwetgeving___2_
HERNE / REGIO – Horeca-uitbaters krijgen steun bij het naleven van de alcoholwetgeving - Bianca Vanreepinghen © Deschuyffeleer
 
De_alcoholwetgeving___3_
HERNE / REGIO – Horeca-uitbaters krijgen steun bij het naleven van de alcoholwetgeving - © Deschuyffeleer
 
De_alcoholwetgeving___4_
HERNE / REGIO – Horeca-uitbaters krijgen steun bij het naleven van de alcoholwetgeving - © Deschuyffeleer
 
De_alcoholwetgeving___5_
HERNE / REGIO – Horeca-uitbaters krijgen steun bij het naleven van de alcoholwetgeving - © Deschuyffeleer
 

In de nasleep van de resultaten van de actie ‘Lokale Monitor Horeca en Detailhandel voor Alcohol en Jongeren’, waaraan op aangeven van de intergemeentelijke preventiedienst voor Alcohol, Drugs en Tabak van het Pajottenland onder het voorzitterschap van de Hernse burgemeester Kris Poelaert, weliswaar enkel Herne deelnam, werden alle horeca-uitbaters uit de zes gemeenten van de politiezone Pajottenland uitgenodigd op een informatiesessie in het Dominicanessenklooster in Herne. Voor die bijeenkomst kon de preventiedienst rekenen op de steun van de federale overheidsdient Volksgezondheid en van Horeca Vlaanderen.

“De lokale monitors ‘Alcohol & Jongeren’ van de VAD, de koepel van de Vlaamse organisaties die werken rond alcohol en andere drugs, zijn instrumenten die lokale preventiewerkers kunnen gebruiken om systematisch na te gaan in welke mate de wetgeving op de verkoop van alcohol aan minderjarigen in hun stad of gemeente wordt nageleefd door de horecasector en de detailhandel”, legt intergemeentelijk preventiemedewerkster Bianca Vanreephingen uit.

 
Toch wel negatieve signalen
“Er wordt hiervoor dan ook samengewerkt met jongeren van 15 jaar en 16 jaar, die in cafés en winkels verifiëren in welke mate het voor hen mogelijk is om respectievelijk zwak alcoholische drank en sterke drank aan te kopen. Zij worden hierbij evenwel steeds begeleid door een preventiewerker. Het is een preventief onderzoek waarbij overtreders in geen geval worden gesanctioneerd. Zij krijgen wel tips over hoe ze de wetgeving in de toekomst beter kunnen naleven”, voegt zij er aan toe. “Ook in Herne nu bleek de ganse wetgeving toch niet zo goed gekend bij enkele horeca-uitbaters. En dat was dan ook meteen de aanleiding om alle horeca-uitbaters in onze streek bij elkaar te roepen voor een verrijkende en sensibiliserende informatievergadering. Temeer daar ons ook vanuit de hulpverlening en de lokale bevolking allerlei negatieve berichten vooral rond alcoholmisbruik bij jongeren hadden bereikt. Zo was gebleken dat in sommige horeca-zaken in het Pajottenland ook de wetgeving rond de dronkenschap gewoon dode letter aan de muur blijft”.

 
Wetgeving en praktijk
De gastsprekers waren Peter Papeleu, controleur volksgezondheid bij de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu en Isabelle Lefebvre, teamleider Horeca Vlaanderen.
Vanuit de hoek van de volksgezondheid had Peter Papeleu het niet alleen over de nieuwe wetgeving en de nieuwe praktijken zoals de e-sigaret. Hij bracht ook de reeds jarenlange bestaande regelgeving te berde. Al die wetgeving, overigens steeds in een geupdate vorm, is trouwens terug te vinden op deze website. Hij liet ook optekenen dat in geval van twijfel een uitbater steeds de leeftijd van een klant mag opvragen en checken.
 
Isabelle Lefevre dan weer had het over het in de praktijk verantwoord omgaan met alcohol. In die optiek is Horeca Vlaanderen overigens een partner van zowel VAD als van het BIVV, het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid. Zo ondersteunt haar sector onder meer de BOB-campagnes van het BIVV door de affiches en andere gadgets te verdelen onder haar leden. Daarnaast zet Horeca Vlaanderen naar zijn leden toe eveneens vormingssessies op rond klantvriendelijkheid, duurzaamheid en assertiviteit naar personen die alcohol niet of niet meer mogen gebruiken of die zich agressief opstellen naar de uitbaters toe. Website Horeca Vlaanderen.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 okt 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 26 nov 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 26 nov 2021

archief