PAJOTTENLAND - Aan tafel voor 1,2,of 3 euro ….. het kan!

PAJOTTENLAND - Aan tafel voor 1,2,of 3 euro ….. het kan!

1
Het huis van het Kind Pajottenland (Annemie Simkens en Ineke Brems) - Colruyt nv (Wim verbesselt) - © Deschuyffeleer
 
2
PAJOTTENLAND - Aan tafel voor 1,2,of 3 euro - Budgetvriendelijk receptenboekje - © Deschuyffeleer
 
Aan_tafel_1-2-3_euro_colruyt_hvhk___1_
PAJOTTENLAND - Aan tafel voor 1,2,of 3 euro - Budgetvriendelijk receptenboekje - © Deschuyffeleer
 
Aan_tafel_1-2-3_euro_colruyt_hvhk___2_
PAJOTTENLAND - Aan tafel voor 1,2,of 3 euro - Budgetvriendelijk receptenboekje - Arlette Vierendeels en Annie Meulenijzer © Deschuyffeleer
 
Aan_tafel_1-2-3_euro_colruyt_hvhk___5_
PAJOTTENLAND - Aan tafel voor 1,2,of 3 euro ….. het kan! - © Deschuyffeleer
 
Aan_tafel_1-2-3_euro_colruyt_hvhk___11_
PAJOTTENLAND - Aan tafel voor 1,2,of 3 euro - Ineke Brems (Het Huis van het Kind Pajottenland) - © Deschuyffeleer
 
Aan_tafel_1-2-3_euro_colruyt_hvhk___14a_
PAJOTTENLAND - Aan tafel voor 1,2,of 3 euro ….. het kan! - Wim Verbesselt (Colruyt nv) - © Deschuyffeleer
 
Aan_tafel_1-2-3_euro_colruyt_hvhk___20_
PAJOTTENLAND - Aan tafel voor 1,2,of 3 euro ….. het kan!- © Deschuyffeleer
 
Img_4003
PAJOTTENLAND - Aan tafel voor 1,2,of 3 euro ….. het kan!- © Deschuyffeleer
 

In het Dominicanessenklooster waren het Ineke Brems, coördinator van het Huis van het Kind Pajottenland, en Wim Verbesselt, project coördinator bij Colruyt nv, die het budgetvriendelijk receptenboekje ‘Aan tafel in 1-2-3 euro’ aan de OCMW-besturen van de partnergemeenten van Het Huis van het Kind Pajottenland mochten voorstellen. Met het project willen de initiatiefnemers gezinnen die kampen met budgettaire problemen aanzetten toch ook evenwichtig te koken en goedkoop en snel boodschappen te doen.

Op de jaarlijkse netwerkdag van ‘Het Huis van het Kind Pajottenland’ vorig jaar was het motto ‘Kansen bieden aan alle kinderen’. Met Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Pepingen en met een grote schare welzijnsvoorzieningen ging Het Huis van het Kind Pajottenland toen een intergemeentelijk samenwerkingsverband aan voor het aanbieden van preventieve gezinsondersteuning in een gezinsvriendelijk Pajottenland. In de context van het tegengaan van kansarmoede betekent het ‘Aan tafel in 1-2-3 euro’-project dan ook meteen een hoogvlieger.
Historiek
Het ontstaan van het proefproject ‘Budgetvriendelijk receptenboekje’ gaat terug naar 2014. Toen ondertekende Colruyt een samenwerkingsakkoord met het OCMW van Kortrijk. Samen ontwikkelden ze het concept ‘Aan tafel in 1-2-3 euro', dat zich geconcretiseerd zag in een budgetvriendelijk receptenboekje dat gezinnen die het financieel niet zó breed hebben aanzette lekker en evenwichtig te koken en budgetvriendelijk te winkelen.
Het concept werd gedurende 6 maanden getest bij een honderdtal door het OCMW geselecteerde gezinnen. Zij kregen zo tweewekelijks een receptenboekje thuis toegestuurd van Colruyt. In elk boekje stonden zes gemakkelijke en kindvriendelijke recepten en bijhorende boodschappenlijstjes voor gerechten die voor amper 1, 2 of 3 euro per persoon klaargemaakt konden worden. Na afloop werd het project door de gebruikers zelf geëvalueerd en als zeer positief bevonden.
In navolging van het merkwaardig initiatief in Kortrijk brengen én Colruyt én Het Huis van het Kind Pajottenland nu in samenwerking met de zes betrokken OCMW’s het concept ook in omloop in de streek. “We willen de doelgroepen met de nodige ondersteuning kunnen aanzetten tot meer gezonde voeding.   Door mee in het project te stappen voegen we alleszins een meerwaarde toe aan onze begeleiding op het vlak van gezonde voeding”, duidt Herns OCMW-voorzitter Carina Ricour het initiatief.
Werkwijze
De OCMW-diensten, ook toeleiders genoemd, gaan nu de gezinnen met thuiswonende kinderen en beperkte financiële armslag en die beschikken over een kookinfrastructuur en een minimaal budget van 2 of 3 euro per persoon per dag voor de hoofdmaaltijd selecteren. Na het ondertekenen van het  inschrijvingsformulier wordt het document aan Colruyt overgemaakt. De weerhouden gezinnen ontvangen vervolgens per post en geheel vrijblijvend het tweewekelijks receptenboekje met bijhorende kooktips en een boodschappenlijstje waarbij de klant wordt begeleid om slim te winkelen. Ook de restjes en overschotjes worden niet uit het oog verloren en bovendien worden er ook tips meegegeven om de kinderen te betrekken bij het kokerellen.
“Aan de inschrijving is er voor de gezinnen alleszins geen enkele verplichting verbonden. De vooropgestelde aankopen kunnen perfect in een andere supermarkt of winkel worden gedaan, alleen zijn dan de maximum prijzen niet gegarandeerd”, stelt Wim Verbesselt. “En wie deel uitmaakt van het systeem krijgt van Colruyt ook nog een Extra-kortingskaart toegestuurd die bijkomende voordelen biedt”. De budgetvriendelijke receptenboekjes zijn enkel bestemd voor de deelnemers aan de actie en zijn dan ook nergens vrij te verkrijgen.
In het boekje ‘Aan tafel in 1-2-3 euro’, geldig van 22 februari tot 7 maart, staan recepten zoals linzensoep met prei en pittige yoghurt aan 1 euro, zalmkoekjes met slaatje van kerstomaten aan 2 euro en kip met sinaasappelrijst en spruitjes aan 3 euro per persoon.
Tijdens de gesmaakte voorstelling van het project waren Arlette Vierendeels en Annie Meulenijzer, beiden uit Herne,  de koks van dienst. 
Colruyt gaat het project ook via Comeos aan de collega-retailers voorstellen. Comeos levert diensten op maat van zijn leden en wil als kennis- en netwerkingsplatform de dynamiek van de handel stimuleren.  
Nadere informatie over Het Huis van het Kind Pajottenland op Facebook en via  http://www.huisvanhetkindpajottenland.be .
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 feb 2017
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 26 okt 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 18 okt 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 15 okt 2020

archief