HERNE / PEPINGEN– Pasar trekt voor unieke natuurwandeling naar Heikruis

C21

HERNE / PEPINGEN– Pasar trekt voor unieke natuurwandeling naar Heikruis

Pasar_wandeling_heikruis_1
HERNE / PEPINGEN– Pasar trekt voor unieke natuurwandeling naar Heikruis - © Deschuyffeleer
 
Pasar_20001
HERNE / PEPINGEN– Pasar trekt voor unieke natuurwandeling naar Heikruis - © Deschuyffeleer
 

Pasar Herne trekt op Erfgoeddag zondag 23 april naar Heikruis voor een voorjaarse natuurwandeling. Heikruis is één van de meest typische dorpjes van het Pajottenland dat zijn charme grotendeels heeft weten te bewaren. Een bedreiging voor het vrijwaren van het specifiek herkenbaar dorpszicht vormen nu wel de plannen voor het afbreken van de huidige kloostergebouwen van het rust- en verzorgingstehuis Mater Dei. Het bekend dorpskernzicht loopt zo dan ook het gevaar op termijn een andere intekening te krijgen.

Landelijk karakter
“Langs meestal onverharde paden willen wij het landelijk karakter eigen aan de streek verkennen”, zegt organisator Luc Roosens. “Bovendien draagt Erfgoeddag dit jaar De Zorgsector als thema waarbij er ook veel aandacht uitgaat naar de zorg voor ons cultureel erfgoed. Het verzorgingstehuis Mater Dei, pal in het centrum, beantwoordt dan ook volkomen aan die vereisten. Dat tehuis koestert in die zin overigens een verleden als Franstalige school annex pensionaat voor meisjes onder de toenmalige benaming Pensionnat des Ursulines de Haute-Croix”.
Er wordt gestart aan de kerk van Heikruis om 14u30 voor een 9 km lange wandeling. Het uitgekiende traject doet vooral off-road baantjes in volle natuuromgeving aan. Een paar stevige waterdichte stapschoenen zijn dan ook geen luxe om de wondermooie natuur langs het parcours in al zijn glorie en pracht te trotseren.
Ter Rijst
Vanuit het centrum van Heikruis wordt er eerst gestapt in de richting van Herfelingen via Terlinden, den Broes, de Beeldekensstraat en Tembroek om dan via de Kerkenbos het pittoreske domein Ter Rijst met zijn park en zijn kasteel te doorkruisen. Naar het einde toe slingert het traject zich opnieuw naar het centrum van Heikruis en Mater Dei via allerlei gaaf bewaarde vroegere kerkwegels.
Deelnamen is gratis. Onderweg wordt er tijd en ruimte voorzien voor een hapje en een drankje. Om zich naar het centrum van Heikruis te begeven kan er vanuit het centrum van Herne aan carpoolen gedaan worden. Hiervoor wordt er om 14u afgesproken aan de feestzalen Castel langsheen de Ninoofsesteenweg.
Meer info bij Luc Roosens, de voorzitter van Pasar Herne, via 0476/21.05.45.       
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 apr 2017
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief