HERNE - Hoorzitting ruimtelijk structuurplan
Het gemeentebestuur van Herne organiseerde in de Katholieke Kring een hoorzitting over het ontwerp van het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan. De inwoners kregen hierbij de mogelijkheid hun mening omtrent de ruimtelijke evolutie van de gemeente kenbaar te maken. Spreker van dienst was Jo Van de Sijpe van het studiebureau Arcadis (VDS).
Omdat planning meer dan ooit een noodzakelijke voorwaarde is om het ruimtegebruik in goede banen te leiden legt de Vlaamse Overheid iedere provincie en gemeente op een dergelijk stuctuurplan op te maken voor hun grondgebied. Het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan wordt opgebouwd aan de hand van een informatief gedeelte over de bestaande structuur en prognoses, een richtinggevend gedeelte met openbaring van een visie en een bindend gedeelte met de beleidsmaatregelen.
Het plan wordt het basisdocument voor de ruimtelijke ordening en het ruimtelijk beleid waarin voor de gemeente bindende krachtlijnen voor de toekomst worden vastgelegd. Op basis van die krachtlijnen kan de gemeente later ruimtelijke uitvoeringsplannen, bindend voor de burger, maken. Structuurplanning legt het accent niet alleen op planning ook dient het actiegericht te zijn.
De bindende bepalingen slaan op open ruimtestructuur, nederzettingsstructuur, economische structuur, verkeers- en vervoerstructuur en tenslotte recreatie, toerisme en voorzieningen. Het ontwerp van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan ligt overigens ter inzage bij de dienst ruimtelijke ordening van de gemeente tijdens de loketuren. Tot en met 18 april kan éénieder dan ook opmerkingen schriftelijk en aangetekend zenden naar Gecoro Herne, Centrum 17 te 1540 Herne of op het gemeentehuis afgeven tegen ontvangstbewijs.
Het groene kwadrant
Via het structuurplan wenst Herne, het groene kwadrant, hoofdzakelijk zes beleidsdoelstellingen te realiseren. De gemeente wil de rol van de land- en tuinbouw valoriseren in evenwicht met het behoud van open ruimte en het tegengaan van versnippering. Ook staan het behoud en de versterking van de natuur met de Markvallei als ruggengraat van de natuurlijke structuur in relatie tot de open kouters bovenaan de lijst. Verder besteedt het plan volle aandacht aan een evenwichtige groei van het woningaanbod en een oplossing van de zonevreemdheid. Ten slotte zijn ook het streven naar een aanbod aan lokale tewerkstelling en het vrijwaren en verbeteren van de bereikbaarheid van de gemeente prioritair.
Open ruimte
Herne maakt deel uit van het buitengebied. Een zeer groot deel van de gemeente is open ruimte en dient zo verankerd te blijven. In haar duurzaam beleid met respect voor de open ruimte biedt de gemeente ook de nodige garanties en rechtszekerheid aan de vergunde of vergund geachte woningen en bedrijven. De gemeente behoudt in die zin trouwens de mogelijkheid via ruimtelijke uitvoeringsplannen het bestaande decreet nopens de zonevreemde woningen waar nodig te verfijnen.
De gemeente wenst ook een bijkomend lokaal bedrijventerrein te voorzien aansluitend op het bestaande terrein langs de Scheibeekstraat. Ook waar mogelijk zullen bestaande bedrijven ontwikkelingsmogelijkheden worden geboden op hun huidige locatie. Industriegebieden op het gewestplan worden omgevormd tot KMO-gebieden of krijgen een residentiële functie indien zij aansluiten op een dorpskern.
Verkeer
Voor de verkeersafwikkeling en de bevordering van het openbaar vervoer zijn reeds op korte termijn acties voorzien. Zo wordt er een fietspad gepland langsheen de Van Cauwenberglaan, wordt geijverd voor meer en beter openbaar vervoer en wordt ook de stationsomgeving onder handen genomen. Een bijzondere aandacht gaat ook uit naar de verschillende schoolomgevingen en de positie van de zwakke weggebruiker.
Voorzieningen ten dienste van iedereen
Uitbreidingsmogelijkheden voor het containerpark, de scholen en het rustoord enerzijds en de uitbouw van het gemeentehuis, de sporthal Hernekouter en de Kartuizersite en het klooster van de Dominicanessen als toeristische en culturele troeven, … zijn er slechts een paar gelicht uit de ingrepen rond de openbare voorzieningen.