HERNE – Fikse investeringen voor ijzergieterijen

C21

HERNE – Fikse investeringen voor ijzergieterijen

Editiepajot_herne__hoorzitting_fondatel_foto_deschuyffeleer
Fondatel hoorzitting. Vertegenwoordigers van Mava, Joris Yde en het gemeentebestuur. Foto's Deschuyffeleer.
 
Editiepajot_herne__hoorzitting_fondatel_foto_deschuyffeleer__2_
Editiepajot_herne__hoorzitting_fondatel_foto_deschuyffeleer__3_
Editiepajot_herne__hoorzitting_fondatel_foto_deschuyffeleer__4_
Editiepajot_herne__hoorzitting_fondatel_foto_deschuyffeleer__7_
Editiepajot_herne__hoorzitting_fondatel_foto_deschuyffeleer__9_

De nieuwe eigenaarsgroep Joris Yde uit Zwevezele investeert fors in de ijzergieterijen Lecomte en Fondatel aan het station in Herne. Dat deelde zaakvoerder Hans Vercruysse mede op de hoorzitting over de milieuproblemen rond het bedrijf. De nieuwe eigenaars willen zich zo vlug mogelijk in regel stellen met de Vlarem-milieuregelgeving. Een aanvraag voor een nieuwe milieuvergunning werd dan ook onlangs ingediend. Het openbaar onderzoek hieromtrent is nog lopende. Buurtbewoners uitten in het verleden herhaalde malen hun ongenoegen over het bedrijf.

“Essentieel bij de ganse operatie blijkt het herstellen van de vertrouwensrelatie met de milieuinspectie, het gemeentebestuur, de buurtbewoners en het eigen personeel”, aldus de zaakvoerder. “Daartoe heeft de groep Yde nagenoeg 8 miljoen euro veil. Met de overname van deze twee laatste ijzergieterijen in ons land voor de productie van wegdeksels willen wij het gamma van onze metaalgroep vervolledigen”, geeft hij nog verder aan.

Voor de projectbegeleiding staat het studiebureau Mava uit Steenokkerzeel in. De meest acute problemen dienen razendsnel opgelost via directe investeringen. En om het geheel op termijn terug op de juiste rails te zetten worden een reeks studies opgezet.

Teammanager Roel Vleeracker van Mava mocht dan ook de balans van de eerste trein maatregelen opmaken. “Klachten over de visgeur te wijten aan de aminedampen zouden sinds kort niet meer mogen voorkomen. De dampen worden immers voortaan gefilterd in het bedrijf. Ook voor het neutraliseren van het solventprobleem zijn de werken gestart”.

Ook de stofhinder ontsnapt niet aan de aandacht van het studiebureau. “Gieterijzanden en –slakken komen nu terecht in gesloten containers met geregelde afvoer. Daarnaast worden eveneens de emissiepunten waar stof vrijkomt aangepakt. Zo worden de gaten in het dak gedicht en wordt het afzuigsysteem met filterinstallatie opnieuw geactiveerd, komt er een nieuwe grote poort en worden de gebouwen gerenoveerd”, weet de teammanager. Een nieuwe veegmachine houdt dagelijks het bedrijf rein.

Om de geluidslast te verminderen worden de ovens voortaan in de namiddag gevuld en zijn nieuwe heftrucks aangekocht. Om bodemverontreiniging tegen te gaan worden de dompelbaden binnen in het bedrijf zelf tegen eind maart ingekuipt. Ook de werken om mazoutlekken aan de bron op te vangen zijn gestart.

De twee gieterijen moeten dan ook binnen de kortste keren opnieuw orde en netheid zowel binnen als buiten het bedrijf uitstralen. Burgemeester Kris Poelaert gunt de nieuwe eigenaars het voordeel van de twijfel maar eist ook tastbare resultaten op korte termijn. “In het verleden werd het vertrouwen van de buurtbewoners en van het gemeentebestuur al te zeer beschaamd. Als gemeentebestuur hebben wij nooit gesteld dat wij het bedrijf gesloten willen zien. Wel eisen wij bikkelharde milieugaranties zowel voor de omwonenden als voor het personeel in het bedrijf”, benadrukt hij.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 feb 2009
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief