HERNE/BEVER – Verrassende ontwikkelingen in het plaatselijk politiek bestel voor de komende gemeenteraadsverkiezingen

HERNE/BEVER – Verrassende ontwikkelingen in het plaatselijk politiek bestel voor de komende gemeenteraadsverkiezingen

Verkiezingen_2018_2
HERNE/BEVER – Verrassende ontwikkelingen in het plaatselijk politiek bestel voor de komende gemeenteraadsverkiezingen - © Deschuyffeleer
 

Over nagenoeg precies een jaar komt de stembusgang voor de gemeenteraadsverkiezingen er weer aan. Blijkt dat de plaatselijke afdelingen van de verschillende partijen en fracties inmiddels al druk doende zijn met het samenstellen van hun lijsten. Dat blijkt niet overal van een leien dakje te lopen en levert hier en daar al enkele merkwaardige trends en evoluties op. Naar analogie met de nationale tendensen lijken volwaardige kandidaten ook zo maar niet voor het rapen en valt ook het beroep doen op onafhankelijke kandidaten – al dan niet noodgedwongen – op. 

Zowel in Herne als in Bever gonst het al enige tijd van allerlei geruchten wie niet meer en wie nog wel zou opkomen op de lijsten. Ook enkele nieuwe politieke initiatieven zagen inmiddels het levenslicht. Tijd dus om aan de hand van een bevraging bij de partijen en fracties die in 2012 een lijst indienden en op basis van de nieuw aangekondigde projecten een eerste licht te laten schijnen op de keuze die de kiezers op zondag 14 oktober 2018 dan wel te wachten staat.
Herne
In Herne, waar bij de vorige verkiezingen de CD&V-lijst van burgemeester Kris Poelaert met een overgrote absolute meerderheid van 16 op 17 zetels de andere partijen van de kaart veegde, lijkt er nu wel een kartel in wording die de handschoen wil opnemen tegen de CD&V-lijst. Dat kartel ‘Kwadrant Plus’ onder het voorzitterschap van Paul Beyl krijgt blijkbaar de onvoorwaardelijke steun toegezegd van zowel Open Vld als van sp.a. Johan Vonckers voor de Open Vld: “Namens Open Vld Herne kan er meegedeeld worden dat er geen separate lijst zal opgesteld worden voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 daar Open Vld Herne het initiatief Kwadrant Plus ten volle wenst te ondersteunen en dit in samenspraak met diverse andere politieke partijen en onafhankelijken”. Ook Ivan Van Hassel, de plaatselijke voorzitter van de sp.a, spreekt dezelfde taal: “sp.a Herne heeft geen intentie om een aparte lijst in te dienen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Sp.a Herne biedt wel ondersteuning aan het project Kwadrant Plus”.
Vanuit de hoek van de plaatselijke N-VA is het alsnog muisstil, zoals trouwens ook gebleken is uit onze bevraging. Met Franz Hegemann kreeg de N-VA in de huidige legislatuur vanuit de CD&V-meerderheid wel een zitje in de OCMW-raad aangeboden net zoals dit gebeurde met Annie Meulenyser  voor de sp.a.
Ook bij de CD&V wordt er nog volop gewerkt aan de samenstelling van de lijst. Voorzitter Glenn Deherder: “We zijn volop bezig om een sterke en goed samengestelde kandidatenlijst op poten te zetten waarin elke deelgemeente en bevolkingsgroep goed vertegenwoordigd zijn. Onze partij zal zoals gewoontegetrouw alleen opkomen versterkt met nieuwe mogelijks onafhankelijke kandidaten. Zoals bij elke verkiezing zijn er spijtig genoeg een aantal mandatarissen die om één of andere reden niet meer mee opkomen.Er zijn gesprekken aan de gang met verschillende personen die wij als een versterking van onze lijst beschouwen. Op basis van deze gesprekken kunnen we alvast meedelen enthousiast te zijn en gedreven om met nieuwe en jonge kandidaten Herne verder te blijven opbouwen”.
De algemene betrachting van Groen is dat ook deze partij haar opwachting zou maken in het Hernse en Beverse politieke landschap. De nieuwe streekpartij Groen Pajottenland gaf inderdaad recent nog te kennen dat de partij ook in de Pajotse gemeenten voet aan de grond wil krijgen hetzij waar mogelijk met een eigen lijst hetzij in kartelvorm. Groen Pajottenland is van plan om te wachten tot begin toekomend jaar om hierover duiding te geven.
Bever
Ook in Bever, waar de CD&V-lijst van burgemeester Luc Deneyer bij de vorige verkiezingen met 6 op de 11 zetels een nipte meerderheid behaalde, roert er ietwat. Opvallend hierbij is het opgaan van de CD&V-lijst in de tweetalige benaming ‘Thuis in Bever – Chez nous à Biévène’. Huidig CD&V-voorzitter Walter Van Haegenborgh: “CD&V Bever zal onder een nog ruimer gedachtengoed naar voren treden bij de gemeenteraadsverkiezingen 2018 en dit onder de naam Thuis in Bever- Chez nous à Biévène. Ook gaan wij zeker naar een generatiewissel in de komende jaren. Heel wat jongere kandidaten bestuursleden hebben onze rangen vervoegd. Wij zijn overigens vooreerst een heel sterke samenhangende groep. Wij zijn dan ook heel intensief bezig met het ontmoeten van kandidaten die zich langs onze mandatarissen hebben aangemeld en zich de komende legislatuur willen inzetten voor alle inwoners van Bever”.
Ook bij de oppositiefractie Open voor de Mens, die in 2012 eensklaps vijf zitjes in de gemeenteraad binnenrijfde, laat men nog niet in de kaarten kijken. Fractieleider Henk Verhofstadt: “Ook bij Open voor de Mens zijn we uiteraard bezig met de lijstvorming. We werken aan een sterke lijst en proberen het draagvlak in Bever zo breed mogelijk te maken door ook nieuwe mensen aan te trekken die bij voorkeur complementair zijn aan de vaste waarden en de gekende koppen”.
Zowel in Herne als in Bever is het nu nog wachten op het bekendmaken van de kandidatenlijsten. 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 okt 2017
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 26 okt 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 18 okt 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 15 okt 2020

archief