BEVER/HERNE - Veelbelovende Molendag een leuke uitdag in gezins- of vriendenkring

C21

BEVER/HERNE - Veelbelovende Molendag een leuke uitdag in gezins- of vriendenkring

Molendag_2018_0
BEVER/HERNE - Veelbelovende Molendag een leuke uitdag in gezins- of vriendenkring - © Deschuyffeleer
 
Molendaqg_2018_1
BEVER/HERNE - Veelbelovende Molendag een leuke uitdag in gezins- of vriendenkring - © Deschuyffeleer
 
Molendag_2018_2
BEVER/HERNE - Veelbelovende Molendag een leuke uitdag in gezins- of vriendenkring - © Deschuyffeleer
 

Op zondag 27 mei organiseert de Erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei samen met het gelijknamig Regionaal Landschap, de vzw Heetveldemolenen en een reeks lokale partners een ‘Molendag’. Naast onder meer Galmaarden en Gooik staan er in dat kader ook activiteiten gepland in Bever en Herne. De ‘Molendag’ is dan ook de ideale gelegenheid om er met het gezin en/of vrienden eens op uit te trekken in de streek. Het programma oogt alvast bijzonder aantrekkelijk met een themawandeling, een fietstocht langs molens, een tentoonstelling en zelf molenaar zijn. Deelnemen aan bepaalde activiteiten vereist wel een voorafgaandelijke inschrijving.

Zelf brood bakken
“Wie weet er nog dat er vroeger meer dan 100 molens aanwezig waren in het Pajottenland en dat er daar vandaag nog slechts drie van actief zijn?”, geeft Werner Godfroid, één van de organisatorische draaischijven aan. “Met het opzetten van de Molendag willen wij vanuit dat thema iedereen die dat wil onze streek laten ontdekken en dan vooral ook de verdwenen molens. Dit kan dan gebeuren via wandel- en fietstochten, tentoonstellingen en het bezoeken van molens die thans nog functioneren zoals de Heetveldemolen in Tollembeek. Ook krijgen de deelnemers de kans zelf een brood te bakken. Dat kan dan bij een bakdemonstratie in Bever of door zelf de handen uit de mouwen te steken in de Pedemolen in Sint-Gertrudis-Pede. De Molendag strekt zich immers uit niet alleen over Bever en Herne, maar ook nog over Lennik, Gooik, Galmaarden, Roosdaal en Dilbeek”.
In samenwerking met de vzw HERinNEring wordt de Molendag in Herne geopend met een gegidste vroege molenwandeling van 7 km langs vijf molens. De startplaats is het Dominicanessenklosster in de H. Geeststraat. Vanaf 11u kan er vervolgens deelgenomen worden aan molenknutselactiviteiten en een barbecue tijdens de Sharefair van de plaatselijke Landelijke Gilde in het Parochiaal centrum in de Lindestraat.
In Bever op de locatie Broeck 22 dan weer kan, in samenwerking met Erfgoed Bever, die dag tussen 11 en 17u een vrij bezoek gebracht worden aan een uitermate boeiende demonstratie van brood bakken in een houtgestookte oven. Er wordt ook een fotoreeks ‘Ontdek de molens van Bever’ tentoongesteld. En wie graag fietst krijgt ook nog eens de kans een vrije bijzonder leuke fietstocht van 10 km te ondernemen langs de molens van Bever. De route daartoe is op de baklocatie te bekomen.
Water en Wind
De Molendag wordt opgezet in het kader van het Europees Leader project ‘Water en Wind’ (www.waterenwind.be ). In dat kader werkt de Erfgoedcel nauw samen met het Regionaal Landschap en met de vzw Heetveldemolen. In dat project wordt gewerkt rond molens, bakovens, graan en het riviertje de Mark. Binnen dat project focust de Erfgoedcel zich op het deelaspect ‘molens’. “Daarbij wil de cel het erfgoed rond molens verzamelen, inventariseren en digitaliseren”, licht Werner Godfroid toe. “Hierbij wordt op zoek gegaan naar oude foto’s, documenten en objecten rond het molenerfgoed in onze streek. Daarnaast gaan we hierrond ook verhalen verzamelen en registreren. En om een gedegen molenzorgbeleid te voeren moeten we eerst alle, of toch zoveel mogelijk, gegevens in kaart brengen”.
“Daarnaast willen wij ook een netwerk rond actieve molens uitbouwen, ondersteunen en versterken. We brengen molenaars, molenexperts, molenliefhebbers, lokale verenigingen, gidsen en studenten samen om enkele acties voor het publiek uit te werken. We ondersteunen deze groep op basis van hun noden. We willen het huidige netwerk ondersteunen en extra zuurstof geven zodat de toekomst van de Pajotse molens verzekerd blijft”, klinkt het nog.
Als derde doelstelling wil het deelproject het molenerfgoed in de streek ontsluiten. “We laten in die zin de bewoners van het Pajottenland kennismaken met het erfgoed van de verdwenen of actieve molens in hun gemeente. We willen hen dan ook samenbrengen in de molens aan de hand van leuke activiteiten”, aldus nog Werner Godfroid.
Ontdek op DEZE LINK het volledige programma
Opgepast voor sommige activiteiten is inschrijven verplicht. Meer info en inschrijven via DEZE LINK
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 mei 2018
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief