HERNE – Uittredend schepen Marie-Louise Devriese blijft zich verder sociaal engageren
HERNE – Uittredend schepen Marie-Louise Devriese blijft zich verder sociaal engageren - © Deschuyffeleer
HERNE – Uittredend schepen Marie-Louise Devriese blijft zich verder sociaal engageren - © Deschuyffeleer
HERNE – Uittredend schepen Marie-Louise Devriese blijft zich verder sociaal engageren - © Deschuyffeleer
Ook voor schepen Marie-Louise Devriese maakte de jongste gemeenteraad het einde van haar politieke carrière uit. Gezien haar leeftijd (75) had zij eerder al besloten bij de jongste verkiezingen geen kandidaat meer te zijn op de CD&V-lijst van burgemeester Kris Poelaert. En zo wilde zij ook jongeren de kans te geven zich politiek te manifesteren. Zij kan alvast trots terugblikken op 24 jaar trouwe inzet voor Herne en zijn inwoners opeenvolgend als OCMW-raadslid, als gemeenteraadslid en de twee jongste legislaturen als schepen.
Petitie voor meer verkeersveiligheid
Het was in 1994 dat de immer sociaal geëngageerde en her en der bijzonder gewaardeerde Marie-Louise Devriese, alias Wisken, uit Kokejane door gewezen burgemeester Pierre Poelaert en toenmalig schepen Willy Carels aangezocht werd zich kandidaat te stellen op de CVP-lijst. “Ik was tevoren altijd wel al geïnteresseerd in politiek geweest doch niet in die mate dat ik ook actief aan politiek zou willen gedaan hebben”, herinnert de minzame schepen zich haar debuut in de politiek. “Mijn sociaal engagement was toen de plaatselijke partijleiding opgevallen. Samen met enkele vrienden was ik immers in die tijd een petitie opgestart voor een betere verkeersveiligheid langsheen de Assesteenweg in Kokejane mede naar aanleiding van een eerder dodelijk ongeval met een kind en van het dodelijk ongeval met Frédéric Michiels, een gewezen burgemeester van het aangrenzend Lettelingen. Voor die laatste petitie wisten wij in een mum van tijd aan het kruispunt in Kokejane niet minder dan 980 handtekeningen te verzamelen. En die petitie ben ik dan persoonlijk aan het schepencollege gaan overhandigen. Bovendien was het ook het begin van de periode dat de lijsten een zeker aantal vrouwen dienden te bevatten”.
Enige afstandelijkheid
Bij de verkiezingen van 1994 werd Marie-Louise meteen OCMW-raadslid: “Wegens gebrek aan tijd had ik voor de verkiezingen niet al teveel inspanningen kunnen doen. En Herne en Kokejane leefden toen ook nog enigszins afstandelijk van elkaar. Mede door zijn ligging langsheen de Assesteenweg was er vanuit Kokejane overigens een nauwere binding met Herfelingen. Bij het aanzwengelen van de affiniteit tussen het centrum van Herne en Kokejane heeft de Chiro indertijd een belangrijke rol gespeeld. Zo was het de jongenschiro van Kokejane die zijn collega's van Herne een eerste keer uitnodigde om samen op bivak te vertrekken. Tussen de jongeren is die afstandelijkheid nu wel vervlogen maar onder de oudere generaties leeft dat nog enigszins wel”.
Voorzitter Okra
Marie-Louise verlaat de lokale politiek als schepen voor Cultuur, Onderwijs, Senioren, Ontwikkelingssamenwerking en Middenstand. Niet alleen in de politiek heeft zij al haar sociaal engagement tentoongespreid. Zo was zij ook 25 jaar onthaalmoeder. Tevens was zij actief betrokken bij het opzetten van de Chiro-werking en van het feestcomité Kokejane Leeft. En verder blijft zij ook nu nog vrijwilliger van de Mindermobielencentrale en treedt zij het nieuwe jaar in als kersvers verkozen voorzitter van Okra Herne.
Vertrouwen is essentieel
Tot haar hoofdrealisaties beschouwt zij alleszins het mede bekomen van de aanleg van de rotonde in Kokejane en het mede verwerven van het Dominicanessenklooster. Door haar moederfiguur als 'la mama' was zij vooral ook de toeverlaat van haar partijgenoten in de gemeenteraad en in het schepencollege. “Ik heb nooit bewust die moederrol willen opnemen maar ik ben daar geleidelijk aan ingevloeid”, mijmert Marie-Louise, die rechtvaardigheid en correctheid overigens steeds hoog in het vaandel voert. “Zij konden bij mij hun hart uitstorten als het eens wat minder goed ging of hun frustraties de vrije loop geven. Of nog kwamen zij mij wel eens ook om raad vragen. Maar dat alles gebeurde steeds in het volste vertrouwen. Overigens was ik steeds razend als er al eens uit de biecht van het schepencollege werd gepraat. Vertrouwen is voor mij essentieel. Ik heb trouwens steeds aan politiek gedaan uit idealisme en uit overtuiging”.
Full-time job
“Wat er wel veranderd is in de periode dat ik aan politiek heb gedaan is dat de burger veel meer dan vroeger het gemeentebestuur en de leden van de bestuursploeg aanspreekt. De burger is ook mondiger geworden en toont tevens meer belangstelling voor het bestuur. Dat en de complexiteit van de regelgeving maken dat het burgemeesterschap en een schepenambt nu haast full-time jobs zijn. Wie dat niet inziet ondervindt het aan de lijve bij de verkiezingen. Zelf heb ik haast alle vormingen gevolgd om steeds 'to the point' te kunnen handelen en te reageren. Dat is dan ook een raad die ik wil meegeven aan nieuwelingen in het schepencollege. Bovendien dienen die ook steeds ogen en oren goed open te houden en immer alert te zijn”, luidt de boodschap nog.
30 dec 2018
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
Terug