HERNE – Vosges Unicycling against Muco daagt de éénwielfietsers uit

C21

HERNE – Vosges Unicycling against Muco daagt de éénwielfietsers uit

1_unicycling_voges_2019
HERNE – Vosges Unicycling against Muco daagt de éénwielfietsers uit - © Deschuyffeleer
 
Voges_unicycling_2019__1_
HERNE – Vosges Unicycling against Muco daagt de éénwielfietsers uit - © Deschuyffeleer
 
Voges_unicycling_2019__3_
HERNE – Vosges Unicycling against Muco daagt de éénwielfietsers uit - © Deschuyffeleer
 
Voges_unicycling_2019__5_
HERNE – Vosges Unicycling against Muco daagt de éénwielfietsers uit - © Deschuyffeleer
 
Voges_unicycling_2019__9_
HERNE – Vosges Unicycling against Muco daagt de éénwielfietsers uit - © Deschuyffeleer
 
Voges_unicycling_2019__10_
HERNE – Vosges Unicycling against Muco daagt de éénwielfietsers uit - © Deschuyffeleer
 

Van 29 tot en met 31 augustus wil het Herns team 'Samen bewegen voor Adem' in het kader van Climbing for Life een schare liefhebbers van éénwielfietsen de kans bieden een ultieme kick te beleven door in groep de welbekende cols Ballon d'Alsace (13,2 km lang en 1.171 m hoog) en Planche des Belles Filles (5,8 km lang en 1,035 m hoog met stijgingspercentages tot 18%) in de Franse Vogezen te beklimmen. Na de deelname van het team vorig jaar aan de beklimming van de legendarische Stelvio in de Italiaanse Alpen wordt er nu voluit voor het éénwielfietsen gegaan. Net zoals vorig jaar is ook deze keer de opbrengst bestemd voor de strijd tegen mucoviscidose. Alvast heeft een 40-tal kandidaten zich reeds aangemeld voor deelname.

Samen bewegen voor Adem

Het is geen toeval dat het team van 'Samen bewegen voor Adem' opnieuw een sportieve uitdaging aangaat om geld in het laatje te verzamelen voor de mucovereniging, die als patiëntenorganisatie ijvert voor de belangen van mensen met muco en hun families. Thierry Nerincx, lid van fietsclub Jong & Oud van waaruit ‘Samen bewegen voor adem’ is gegroeid, en diens echtgenote Liesbeth kregen zo’n anderhalf jaar geleden het verdict te aanhoren dat hun dochter Fenna aan mucoviscidose lijdt. Naast de strijd tegen muco op gezinsvlak trachten zij via deze weg ook ondersteuning te bieden aan de mucovereniging en de strijd tegen muco in het algemeen.

Dankzij het project rond de beklimming van de Stelvio in juni vorig jaar werd € 4.500 verzameld voor de mucovereniging en via de door de bevolking breed gedragen solidariteitsdag in september mocht het team overigens eind vorig jaar nog eens in totaal 11.000€ opgedeeld in twee cheques van ieder 5.500€ overhandigen aan enerzijds de nationale mucovereniging en anderzijds aan het mucocentrum van het UZ Jette.
 
“Wat wij met ons project, dat toegankelijk is voor iedereen, willen bereiken is dat wij een groep mensen zonder enige ervaring maar met professionele begeleiding willen samenbrengen om samen de Ballon d'Alsace en Planche des Belles Filles te beklimmen met éénwielers en dit ten bate van de strijd tegen mucoviscidose”, is de boodschap die de immer enthousiaste Stefan Vanaudenhove graag wil uitdragen.

 
Een professionele omkadering

Daar waar vorig jaar in het gezelschap enkel Stefan Vanaudenhove met een éénwielfiets deelnam aan de beklimming van de Stelvio wordt nu gekozen om zo veel als mogelijk liefhebbers van unicycling of éénwielfietsen aan de twee beklimmingen in de Franse Vogezen te kunnen laten deelnemen en hen zo niet alleen fysisch maar ook mentaal hoge toppen te kunnen laten scheren. Daarom dat het team nu ook de deur openzet voor sportievelingen die helemaal nog geen kaas hebben gegeten van die wielersporttak. Het team van 'Samen bewegen voor Adem' weet zich daarbij alvast gesteund door de diensten van mental coaches Geert Vandervelden en Jordy Ferwerda, physical coach Wim Blaton en unicycling coach Stefan Vanaudenhove.

 
Een lange voorbereiding

Om éénieder de kans te geven aan het project deel te nemen wordt de voorbereiding fasegewijs gedurende een periode van haast acht maanden opgebouwd. In een eerste fase wordt gedurende één maand de basis gelegd voor het onder de knie krijgen van unicycling. Die periode, waarbij vooral het evenwicht op pedalo's wordt geoefend, loopt van 15 januari tot 14 februari. Daarna wordt een tweede stap (15 februari – 14 maart) gezet om alleen leren te vertrekken. Fase 3 behelst vervolgens het trainen op vlakke wegen (15 maart – 14 april). Bij de vierde stap (15 april – 14 mei) wordt dan de basis van het klimmen aangeleerd om vervolgens via het klimmen van niveau 1 (15 mei – 14 juni) en het klimmen van niveau 2 (15 juni – 28 augustus) de kaap van D-day te bereiken op 29 augustus.

Tijdens de eerste fase met vrije oefensessies hebben de deelnemers nog geen bijzonder materiaal nodig. Eénwielers en beschermmateriaal worden er dan ter beschikking gesteld. Deze sessies gaan door op 15, 16 en 18 januari (19u30 – 20u 30) en op 19 en 20 januari (10 u – 12 u). Eens men beslist heeft om voluit voor de uitdaging te gaan en dat dient liefst uiterlijk op 20 januari te gebeuren, dient wel een gepaste kwaliteitsvolle éénwieler aangekocht te worden alsook een helm evenals pols-, elleboog- en kniebescherming. Ook dient er een verzekering (32€) bij de Vlaamse Wielerbond afgesloten. Er dient dan ook nog eens individueel ingeschreven te worden voor Climbing for Life (www.sport.be/climbingforlive/vogezen/nl ). Tot 1 februari bedraagt de inschrijving 120€, daarna loopt het op tot 135€. Voor de begeleiders gelden dezelfde voorwaarden. Ten slotte dient er ook individueel voorzien in logement in of in de buurt van Belfort. Zonder logement bedraagt het totale kostenplaatje zo’n 275€.

 
Nothing great is easy

Vanaf de tweede fase voorziet het programma tweewekelijkse groepstrainingen alsook groepssessies met de mental en de physical coaches. Best wordt er uiteraard ook verder geoefend op eigen tempo. De mijlpalen in het vooruitgangsproces zijn het verwerven van de basis van het unicyclen, 50 m alleen fietsen, alleen vertrekken, 100 m op vlak parcours, 1 km op vlak parcours en in de aanloop naar D-day de beklimmingen van het Ponneken (Herne), de Congoberg (Vollezele) en de Muur (Geraardsbergen). Maar zoals de Britse langeafstandszwemmer Matthey Webb, die er in slaagde als allereerste zonder steun het Kanaal over te zwemmen, verkondigde dat “Nothing great is easy” wordt van de deelnemers alleszins ook een totale inzet gevraagd.
 
De grootse solidariteitsdag van 'Samen bewegen voor Adem' in het najaar dan weer komt er opnieuw aan op zondag 29 september.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 jan 2019
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 23 mei 2024

archief