HERNE – Burgemeester Kris Poelaert eerste opvolger op CD&V-lijst voor de Vlaamse Raad

HERNE – Burgemeester Kris Poelaert eerste opvolger op CD&V-lijst voor de Vlaamse Raad

Vlaamse_raad_voorstelling___1_
In aanwezigheid van de tenoren werden de provinciale kandidatenlijsten voor de CD&V voorgesteld in de Herisemmolen in Beersel Alsemberg - © Deschuyffeleer
 
Vlaamse_raad_voorstelling___2_
HERNE – Burgemeester Kris Poelaert eerste opvolger op CD&V-lijst voor de Vlaamse Raad - © Deschuyffeleer
 
Vlaamse_raad_voorstelling___3_
Walter De Donder (Affligem), Kris Poelaert (Herne) en Michel Doomst (Gooik) - © Deschuyffeleer
 
Vlaamse_raad_voorstelling___4_
Burgemeester kris Poelaert, minister van Justitie Koen Geens,Vlaams Fractieleider Peter Van Rompuy en burgemeester Michel Doomst - © Deschuyffeleer
 
Vlaamse_raad_voorstelling___5_
HERNE – Burgemeester Kris Poelaert eerste opvolger op CD&V-lijst voor de Vlaamse Raad - © Deschuyffeleer
 

Burgemeester Kris Poelaert kreeg de eerste plaats toegewezen bij de opvolgers op de CD&V-lijst voor de komende verkiezingen voor de Vlaamse Raad, vandaag precies over 100 dagen. Het is de eerste keer dat de bijzonder populaire burgemeester van Herne zich aandient voor de Vlaamse parlementsverkiezingen. In aanwezigheid van de tenoren werden de provinciale kandidatenlijsten voor de CD&V voorgesteld in de Herisemmolen in Beersel Alsemberg. Huidig minister van Justitie Koen Geens trekt de lijst voor de federale Kamer terwijl Peter van Rompuy bovenaan de kieslijst staat voor de Vlaamse Raad.

Koen Geens: “Peter en ik geloven dat we met ons team oplossingen kunnen aanreiken voor de twee grootste uitdagingen van het moment: koopkracht en klimaat. Niet door te vervallen in extremen, maar wel door samen te werken en redelijk te blijven. Wij zijn geen roepers noch evangelisten, maar mensen met concrete oplossingen. Daarom gaan we alle Vlaams-Brabantse steden aandoen met ons team om er in dialoog te gaan over de voornaamste bezorgdheden. Het is onze bedoeling om bij zo veel mogelijk mensen angsten weg te nemen en hen te overtuigen met onze ideeën en oplossingen. Ik ben trots dat we naar de kiezer kunnen stappen met een mix van ervaring en jong talent. We hebben een complementair team en willen graag meebouwen aan een Vlaams-Brabant met zekerheid en zuurstof voor generaties”.
 
Peter Van Rompuy: “Koen en ik zijn trots op Vlaams-Brabant. Een provincie met een boeiende verscheidenheid aan regio’s. Met stuk voor stuk aangename mensen die van hun streek houden en hun identiteit koesteren. We willen dit verder versterken omdat we geloven dat niets krachtiger is dan onze verscheidenheid in verbondenheid. Daar ligt voor ons de sleutel om er samen voor te zorgen dat Vlaams-Brabant één van de beste regio’s blijft om te leven, wonen én werken. Mobiliteit is voor CD&V Vlaams-Brabant prioriteit nummer 1”.
 
Een eenvoudig mens blijven
 
Kris Poelaert (46) nam recent zijn vierde mandaat op als burgemeester van Herne en zijn tweede mandaat als provincieraadslid. Mede door zijn aanhoudende bijzonder positieve uitslagen bij die stembusgangen werd hij her en der en vanuit verschillende invalshoeken opnieuw meer en meer aangespoord om zich ook eens volwaardig kandidaat te stellen voor de parlementaire verkiezingen. In het verleden hield hij immers die boot nog enigszins af. Maar nu met de parlementsverkiezingen van 26 mei in aantocht blijkt hij de knoop doorgehakt te hebben. In die zin liet hij zich recent nog uit dat hij gelet op zijn verkiezingsuitslag voor de provincie tegen een parlementair mandaat zeker niet meer neen zegde. “Er staan mij evenwel ook nog een reeks andere belangrijke uitdagingen in eigen streek en beroepshalve te wachten”, voegde hij daar aan toe. “Maar als ik zeker ben dat ik de bovenlokale politiek iets kan bijbrengen dan zie ik mij de stap wel zetten. Ik ben er van overtuigd dat er ook daar nog heel veel werk aan de winkel is. Ik wil vooral een eenvoudig mens blijven die opkomt voor zijn inwoners en een lange termijntoekomst biedt aan onze dorpen”, luidde het toen nog verder.
 
“Voor mij werd de tijd dan ook rijp om te trachten een stapje hoger te zetten”, zegt Kris Poelaert. “Ik wil nu de lokale stem ook laten horen op de hogere niveaus. De politiek zelf moet veranderen en dat veranderen moet bij uzelf beginnen. De mensen moeten terug vertrouwen krijgen in de politiek. Daar moet dan ook eerst werk van gemaakt worden. Met de steun van het volk moeten er zo betere resultaten kunnen komen. In de maatschappij treden nu andere trends naar voren. Er wordt meer gepolariseerd en dat is geen goed voorteken voor de toekomst. Je moet de krachten bundelen om tot resultaten te komen. De problematiek van het klimaat is daar een duidelijk voorbeeld van. De debatten verlopen onder luid geroep maar op het terrein verandert er effectief weinig. Ik denk een stap vooruit. De oorsprong moet gevonden worden in de politiek zelf en de politiekers moeten daarbij een voorbeeldfunctie invullen”.   
 
Strategisch project
 
Bij de jongste verkiezingen voor de provincieraad behaalde de Hernse burgemeester 8946 voorkeurstemmen in het arrondissement Halle-Vilvoorde en wist hij zo één van de vier CD&V-zetels binnen te rijven. In het woelwater van de al dan niet inplanting van windturbines op de Heyselvlakte in deelgemeente Sint-Pieters-Kapelle was hij ook één van de voornaamste initiatiefnemers voor het opzetten van het strategisch project 'Hernieuwbare energie als hefboom voor een klimaatbestendig Pajottenland'. Daarin wordt nu in samenwerking met onder meer het provinciebestuur en negen gemeenten in het Pajottenland en de Zennevallei onderzocht hoe, mede door een landschapsstudie, hernieuwbare energie kan ingepast worden in het Pajots landschap waar het goed leven en beleven is en blijft voor inwoners en toeristen.
 
Een sleutelplaats
 
Een plaats als eerste opvolger op een lijst houdt alleszins een sleutelpositie in. In het geval immers dat één van de CD&V-verkozenen op de effectieve lijst zou geroepen worden tot een ministerpost komt in eerste instantie de eerste opvolger op de lijst in aanmerking om dat vrijgekomen mandaat van die minister in de Vlaamse Raad op te nemen. En zo zou de zuidwestelijke uithoek van het Pajottenland dan in opvolging van de vroegere Galmaardse burgemeester Georges Cardoen opnieuw een vertegenwoordiger in het parlementair Vlaams halfrond kunnen herbergen. 

Ook de Gooikse burgemeester Michel Doomst is kandidaat op dezelfde lijst voor de Vlaamse Raad. Als effectieve kandidaat kreeg hij nu de vierde plaats, meteen weerom een strijdplaats, toegewezen. Bij de jongste provincieraadsverkiezingen werd hij met 9903 voorkeurstemmen eveneens verkozen. Mede door het invullen van zijn lopend parlementair mandaat in de huidige Vlaamse Raad verkoos hij evenwel zijn mandaat in de provincieraad niet op te nemen en dit ter beschikking te stellen van zijn partijgenote Geertrui Windels, de eerste opvolger en tevens de echtgenote van Herman Van Rompuy, de alom gewaardeerde voorzitter emeritus van de Europese Raad.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 feb 2019
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Anaïs Deherder | 17 aug 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 13 aug 2019

archief