HERNE - Voorstelling van 'Beetje dichter' van Frank Nevens

HERNE - Voorstelling van 'Beetje dichter' van Frank Nevens

01
HERNE - Voorstelling van 'Beetje dichter' van Frank Nevens - Luc Ooghe, Jan Heyvaert, Frank Nevens en Maurits van Liedekerke - Foto © Thierry Van Vreckem (Bever)
 
1
HERNE - Voorstelling van 'Beetje dichter' van Frank Nevens - Foto © Thierry Van Vreckem (Bever)
 
2j4a0336-2
HERNE - Voorstelling van 'Beetje dichter' van Frank Nevens - Maurits van Liedekerke - Foto © Thierry Van Vreckem (Bever)
 
2j4a0389
HERNE - Voorstelling van 'Beetje dichter' van Frank Nevens - Jan Heyvaert - Foto © Thierry Van Vreckem (Bever)
 
2j4a0513
HERNE - Voorstelling van 'Beetje dichter' van Frank Nevens - Luc Ooghe - Foto © Thierry Van Vreckem (Bever)
 
2j4a0516
HERNE - Voorstelling van 'Beetje dichter' van Frank Nevens - Foto © Thierry Van Vreckem (Bever)
 

De kerk van Kokejane was het decor voor de voorstelling van ‘Beetje dichter’, de eerste dichtbundel van Frank Nevens. De nieuwkomer, uitgegeven door de uitgeverij De Draak uit Tollembeek, verzamelt 35 gedichten. De bundel werd ingeleid door ereburger en dichter Maurits van Liedekerke. De muzikale intermezzo’s waren van docent, musicoloog en master Vlaamse doedelzak Luc Ooghe.

Frank Nevens begon met gedichten schrijven in 2014. Gedichtendag dat toen in Herne in het teken stond van de viering van 700 jaar Kartuizerklooster was de aanzet. Met zijn kartuizergedicht ‘ Blanke pijen’ was ook voor Frank de eerste steen gelegd van wat thans een statig, voornaam en waardig bouwwerk opleverde.
Blanke pijen
Blanke pijen, gestalten van stilte
hoorbare plooien, galmen van stap
zonlicht langs bogen, gangen naar nergens
gebogen naar binnen, kruin onder kap
Het waren Jan Heyvaert van de uitgeverij De Draak en dichter en schrijver Maurits van Liedekerke die de figuur van Frank als dichter in een ruim spectrum aan bekwaamheden, talenten en  vaardigheden wisten te kaderen.
Maurits van Liedekerke wist zijn bijdrage spitsvondig in te kleden in zoals hij het zelf betitelde ‘een vragenhalfuurtje’ waarbij zowel de dichter zelf als de uitgever werden gepolst naar de relevantie van onderliggende waarden aan het doen, denken en dichten.
Misschien
Mochten onze huizen kleiner zijn
de wereld ware groter
zouden mensen meer tevreden zijn
het leven ware milder
konden echte waarden drijfveer zijn
de mens ware mooier
als mochten, zouden, konden niet bestonden
zou alles beter zijn
mogelijk
eventueel
misschien
Hij begon zijn vragenlijst op basis van het gedicht ‘Misschien’ dat hij aangaf als voorbeeld van ‘belijdenispoëzie’ en dat hij de betekenis meegaf van poëzie die van een ‘bepaalde overtuiging getuigt’. “Bent u het daar mee eens?”, was dan ook zijn eerste diepzinnig ingeklede vraag. Verder baseerde van Liedekerke zich  ook op een aanhaling van Julien Schoenaerts dat  ‘een gedicht dat verklaard moet worden, al lang geen gedicht meer is’. Ook hierbij wou hij van het duo te weten komen of Schoenaerts al dan niet een punt heeft.
Verder wenste Maurits van Liedekerke ook nog duiding over of beiden op een bepaald ogenblik nadenken over het wezen van een gedicht. “Begrijpen jullie waarom een dichter op zoek gaat naar het waarom van gedichtenschrijven?”, was dan ook een hamvraag.
Maurits verwees verder ook naar de voorstelling van de eerste bundel van Edith Claus ruim 10 jaar geleden en naar de talrijke edities van Gedichtendag waaruit Franks eerste dichtbundel is gegroeid. Hij feliciteerde auteur Frank Nevens met zijn intrede in de galerij van Hernse dichters en als bevestiging van zijn kunnen las hij  tot slot het gedicht ‘Te veel’ voor.
Te veel
Ik voel te veel …. voel ik
ik geloof te veel …. geloof ik
ik veronderstel te veel …. veronderstel ik
ik mijmer te veel …. mijmer ik
ik meen te veel …. meen ik
ik besef te veel …. besef ik
ik besluit te veel …. besluit ik
ik vind te veel …. vind ik
ik denk te veel … denk ik
Frank Nevens geeft uiteraard ook een boodschap mee: “Ik wens dat u de rijmelarijen mag beleven als kleine en stille momenten van aandacht voor en door alledaagse dingen, als plekjes waar denken en voelen mooi gestalte krijgen in woorden en in zinnen. Voor zover dat mogelijk is….”
Jan Heyvaert is uitermate blij dat hij Franks ‘overpeinzingen’ mag uitgeven: “Door zijn veelzijdigheid is het enig. In ieder gedicht zit iets verrassends. De bundel is heel bewust heel strak en sober opgevat. De gedichten zijn echter zo veelzijdig dat al het bijkomstige eerder een minpunt zou zijn dan een pluspunt”.
De gedichtenbundel met hardcover kost 18 euro en kan besteld worden via deze link  en is binnenkort ook te koop in de bibliotheek Petrus Naghel.
Het bijhorend foto- en filmmateriaal is van Thierry Van Vreckem 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 feb 2019
Godelieve Deschuyffeleer
Thierry Van Vreckem
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 16 jun 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 03 jun 2019
Godelieve Deschuyffeleer | 03 jun 2019
Godelieve Deschuyffeleer | 30 mei 2019

archief