HERNE – Enkele ouders en leerkrachten gaan voor het opstarten van een ervaringsgerichte leefschool

C21

HERNE – Enkele ouders en leerkrachten gaan voor het opstarten van een ervaringsgerichte leefschool

Naamloos
HERNE – Enkele ouders en leerkrachten gaan voor het opstarten van een ervaringsgerichte leefschool - © Deschuyffeleer
 
Verrekijker_verslag_bijeenkomst___2_
Vanessa Heymans, Annelies Nechelput, Dorien Luchtens, Liesbet Wauters en Annelies Van Driessche uit Herne en Rozemarijn Anseeuw uit Lierde - © Deschuyffeleer
 
Verrekijker_verslag_bijeenkomst___1_
HERNE – Enkele ouders en leerkrachten gaan voor het opstarten van een ervaringsgerichte leefschool - © Deschuyffeleer
 

Onder de koepel van de Federatie van Onafhankelijke Pluralistische en Emancipatorische Methodescholen (FOPEM) wil een kernteam van drie gemotiveerde leerkrachten en drie ondersteunende ouders heel graag een ervaringsgerichte leefschool inplanten in Herne. Tijdens een infosessie in het Dominicanessenklooster deed het team zijn plannen uit de doeken aan belangstellende ouders. De initiatiefnemers zijn Vanessa Heymans, Annelies Nechelput, Dorien Luchtens, Liesbet Wauters en Annelies Van Driessche uit Herne en Rozemarijn Anseeuw uit Lierde. Samen gaven zij tekst en uitleg over hun droomproject dat zich met de vzw De Verrekijker schaart onder de noemer van onafhankelijke pluralistische emancipatorische methodescholen.

 
Vernieuwend onderwijs  
 
FOPEM groepeert momenteel in Vlaanderen zo’n 25 basisscholen die vernieuwend onderwijs aanbieden. In de ruime omgeving vindt men zo De Klaproos in Geraardsbergen en de buurtschool De Winde in Halle. Het gaat om ervaringsgerichte en projectscholen. Die methodescholen nemen een eigen plaats in het onderwijslandschap in omdat ze bestuurd worden door vertegenwoordigers van ouders en leerkrachten. Wat de levensbeschouwelijke vorming betreft, bieden de onafhankelijke methodescholen cultuurbeschouwing aan, niet als een afzonderlijk vak, maar geïntegreerd in de verschillende leergebieden. Cultuurbeschouwing omvat geen godsdienstlessen maar wel het aanleren van een grondhouding naar alle culturen toe. De scholen behoren tot het vrij niet-confessioneel gesubsidieerd onderwijs, gesubsidieerd door de Vlaamse overheid.
 
Het project in Herne voorziet dan ook leeftijdoverschrijdende klassamenstellingen waarbij jong en oud samen leren, met en van elkaar. Zo worden bij de kleuters de onthaalklas, de eerste kleuterklas en de tweede kleuterklas in een klas samengebracht. En verder vormen ook onder meer de derde kleuterklas en het eerste leerjaar één klas om zo een drempelverlagende overgang van het kleuter- naar het eigenlijk basisonderwijs te bewerkstelligen.
 
Betrokkenheid en welbevinden 
 
Vanessa Heymans: “Tot voor kort was ik leerkracht in een school aangesloten bij het katholiek onderwijs in Schaarbeek. Zeven jaar gaf ik er les aan hoofdzakelijk zesdejaarsleerlingen. In die jaren ben ik samen met nog andere collega’s tot de slotsom gekomen dat er in sé niets mis is met het traditioneel onderwijs maar dat meer betrokkenheid en meer welbevinden bij zowel de leerlingen als de ouders als de leerkrachten het basisonderwijs als dusdanig alleen maar zou ten goede komen. Bij betrokkenheid en welbevinden sluiten dan ook meer planning, inspraak en vrijheid, meer spreken, discussiëren en zich uiten, meer expressie, communicatie en creativiteit aan. Primordiaal hierbij is dat de kinderen gemotiveerd worden om hun eigen talenten te ontplooien om zo uit te groeien tot positief ingestelde volwassenen. Die ontplooiing stoelt vooral op het zelf doen maar niet alleen”.
 
Draagvlak?
 
Met het opzetten van dit eerste infomoment was het voor de ambitieuze initiatiefnemers ook de bedoeling meer te weten te komen over een mogelijk draagvlak voor het voorgehouden onderwijsconcept. “Thans zitten we in een fase waarin wij dienen enerzijds informatie in te winnen en anderzijds informatie door te geven zodat wij met objectieve en betrouwbare resultaten verder kunnen werken. Of in september 2019 De Verrekijker al van start zal gaan is nu nog koffiedik kijken. Een geschikte locatie vinden en het boekstaven van een aanvaardbaar aantal inschrijvingen zijn dan ook de essentiële componenten die in eerste instantie al onze aandacht vergen”, aldus nog Vanessa.
 
De initiatiefnemers kozen niet zomaar lukraak voor Herne om hun project gestalte te geven. De sluiting van de GO-vestiging in Herne-centrum, de uitgesproken groei van het leerlingenaantal in de drie bestaande basisscholen zijnde De GO-vestiging in Kokejane, De Bloesem in Herne-centrum en De Regenboog in Herfelingen evenals de nakende realisatie van een 80-tal nieuwe wooneenheden op de Fondatelsite zijn daar allicht niet vreemd aan.
 
Het kernteam doet overigens ook een oproep naar helpende handen voor onder meer het zoeken naar een locatie, boekhoudkundige ondersteuning, het inzamelen van geld, het klussen, ict-ondersteuning en promo.
 
Meer info via info@deverrekijker.be en de facebookpagina 'De Verrekijker Herne'
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 feb 2019
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief