HERNE – Lezing door Herman Vandormael over de Joodse kinderen van Theresienstadt

C21

HERNE – Lezing door Herman Vandormael over de Joodse kinderen van Theresienstadt

Kinderen_van_theresienstadt
HERNE – Lezing door Herman Vandormael over de Joodse kinderen van Theresienstadt - © Deschuyffeleer
 

Op dinsdag 26 maart om 20 u houdt doctor in de geschiedenis Herman Vandormael in het Dominicanessenklooster een lezing met als onderwerp 'Een ster op je jas. Kinderen van Theresienstadt'. Dat concentratiekamp in Tsjechië werd indertijd door de nazi's gepropageerd als een 'kuuroord' waar prominente Joodse geleerden en kunstenaars het einde van hun leven konden afwachten. In werkelijkheid stierven er 33.000 mensen door honger en ziekte en werden dan 88.000 mensen naar uitroeiingskampen als Auschwitz gedeporteerd. Het leven van de kinderen in Theresienstadt was dan ook heel speciaal.

 
Het lot van de Joodse kinderen
 
Tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoordden de nazi's 6 miljoen Joden waaronder ook heel veel kinderen. Maar terwijl duizenden leeftijdsgenootjes in veewagens, onder meer bij ons vanuit de Dossinkazerne in Mechelen, naar 'het Oosten' werden gevoerd om er vermoord te worden konden velen toch terecht in kloosters, internaten of bij 'gewone' burgers, die hun leven op het spel zetten om die kinderen te redden.
 
Zo'n 'ondergedoken kind' leefde voortdurend in angst voor verraad en deportatie. Na de oorlog volgde in veel gevallen nog te ergste drama door het besef dat het 'tijdelijke' afscheid van ouders, broers, zussen en verwanten uiteindelijk definitief bleek te zijn. Speciaal was alleszins het leven van de kinderen in Theresienstadt of ook wel Terezin. De nazi's schilderden dat af als een 'luxeverblijf' waar van de naar schatting 15.000 kinderen er uiteindelijk toch maar 100 overleefden.
 
Harde getuigenissen
 
Herman Vandormael (°1938), thans inwoner van deelgemeente Sint-Pieters-Kapelle, is doctor in de geschiedenis en was achtereenvolgens werkzaam in het onderwijs en bij de dienst Schooluitzendingen van toenmalige BRT. Van 1983 tot 2003 was hij conservator van het kasteel van Gaasbeek. Over de Holocaust schreef hij twee boeken. Eerst was er zijn boek 'Verborgen Oorlogsjaren. Ondergedoken Joodse kinderen getuigen' met onder meer interviews met 64 'ondergedoken kinderen'. Enige tijd later rolde dan zijn tweede boek 'Een ster op je jas. Kinderen van Theresienstadt' van de persen. In dat boek zijn de schrijnende getuigenissen van 10 overlevenden vervat.
 
De lezing is dan ook een unieke gelegenheid om zich mee in te leven in de gruwel die de Holocaust teweegbracht, ook en vooral naar kinderen toe.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 mrt 2019
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief