Ook BEVER en HERNE ondertekenden het Charter Gezonde Gemeente

Ook BEVER en HERNE ondertekenden het Charter Gezonde Gemeente

2604-109__1610_x_762_
Ook BEVER en HERNE ondertekenden het Charter Gezonde Gemeente - Foto ingezonden
 

Niet minder dan 25 van de 35 gemeenten in de regio Zenneland, waartoe ook het Pajottenland wordt gerekend, ondertekenden in Opwijk het Charter Gezonde Gemeente. Door het ondertekenen van het Charter bekrachtigen die gemeenten hun intentie om tijdens de komende legislatuur in te zetten op gezondheidsbevordering en ziektepreventie. Logo (Lokaal Gezondheidsoverleg) Zenneland ondersteunt hen in die ambitie. Voor Bever waren het schepen Cindy Durieux en Werner Godfroid die het engagement ondertekenden, voor Herne Carina Ricour en Paul Beyl.

 

“Zeker ook in deze nieuwe legislatuur willen lokale besturen van gezondheid een prioriteit maken”, zegt Ellen Van der Bauwede, inhoudelijk coördinator van Logo Pajottenland. “Samenwerken is daarbij het sleutelwoord. Want gezondheid is van en voor iedereen. Samen met partners zoals Logo Zenneland en over de beleidsdomeinen heen wordt nu, mede aan de hand van het Charter, samengewerkt aan een lokaal preventief beleid waar aandacht voor gezondheid belangrijk is. Door mensen de juiste informatie te verschaffen, hen te sensibiliseren en de leefomgeving aan te passen, inspireren de gemeenten zo hun inwoners om van de gezonde keuze de makkelijkste keuze te maken. Daar draait het om”.

 

Voor de meeste gemeenten maakt de ondertekening van het Charter een verderzetting uit van het engagement dat het vorige bestuur maakte. Gezondheid wordt immers een steeds belangrijker aandachtspunt in de verschillende beleidsdomeinen. Het krijgt ook vaker een meer concrete invulling. Gemeenten houden daarbij rekening met de lokale noden en zien hun 'Gezonde Gemeente'-intentie dan ook als een positieve reactie op de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs - Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties.

 

Gezond leven

 

En Ellen Van der Bauwede vervolgt: “Gezonde Gemeente is een kadermethodiek. Dat wil zeggen dat het praktische instrumenten aanreikt die gemeenten helpen om stap voor stap een lokaal gezondheidsbeleid uit te bouwen. Dat doen ze met de hulp van de Vlaamse Logo’s die hen coachen in dat traject. Een 'Gezonde Gemeente' streeft er dan ook naar om een omgeving te creëren die iedere inwoner, bezoeker en werknemer optimaal stimuleert om gezond te leven. Een gezonde woon-, speel-, werk- en zorgomgeving dus, waarin gezondheidsverschillen vrijwel onbestaande zijn”.

 

'Gezonde Gemeente' is een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Vlaamse Logo’s, met als betrokken partners de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) met de steun van de Vlaamse overheid.

De gemeenten die  nu al het Charter ondertekenden zijn: Affligem, Beersel, Bever, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Herne, Hoeilaart, Kapelle-o/d-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Londerzeel, Meise, Merchtem, Opwijk, Overijse, Pepingen, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat,  Wezembeek-Oppem en Zemst.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 apr 2019
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 19 mei 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 17 mei 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 16 mei 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 16 mei 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 14 mei 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 13 mei 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 09 mei 2020

archief