Indrukwekkende Herdenking 75 jaar Patriot - HERNE eindelijk bevrijd

C21

Indrukwekkende Herdenking 75 jaar Patriot - HERNE eindelijk bevrijd

1_herdenking_patriot_75___11_
-
 
2_herdenking_patriot_75___19_
- Blanche Courtier (91) , Rachelle Daminet (85) en Jean Muysewinkel (88) - © Deschuyffeleer
 
Herdenking_patriot_75___1_
- © Deschuyffeleer
 
Herdenking_patriot_75___2_
- © Deschuyffeleer
 
Herdenking_patriot_75___3_
- © Deschuyffeleer
 
Herdenking_patriot_75___4_
- © Deschuyffeleer
 
Herdenking_patriot_75___5_
- © Deschuyffeleer
 
Herdenking_patriot_75___6_
- © Deschuyffeleer
 
Herdenking_patriot_75___7_
- © Deschuyffeleer
 
Herdenking_patriot_75___8_
- © Deschuyffeleer
 
Herdenking_patriot_75___9_
- © Deschuyffeleer
 
Herdenking_patriot_75___12_
- © Deschuyffeleer
 
Herdenking_patriot_75___15_
- © Deschuyffeleer
 
Herdenking_patriot_75___17_
- © Deschuyffeleer
 
Herdenking_patriot_75___18_
- © Deschuyffeleer
 
Herdenking_patriot_75___20_
- © Deschuyffeleer
 

Ondanks de eerder regenachtige en kille weersvoorspellingen bleven de weergoden de plechtigheid ter herdenking van het oorlogsdrama aan de Patriot dat zich 75 jaar geleden in het kader van de bevrijding van Edingen en Herne afspeelde gunstig gezind. Kort na de middag was het op het kruispunt van de Geraardsbergsesteenweg (N495) en de Edingsesteenweg (N255) al één en al drukte. Die memorabele plek met zijn twee gedenkstenen ter nagedachtenis aan hen die hier op 3 september 1944 het leven lieten was dan ook de plaats van afspraak voor het brengen van een plechtig huldebetoon met onder meer toespraken, een naamafroeping en een bloemneerlegging. De 'Herdenking 75 jaar Patriot – Herne eindelijk bevrijd' was een organisatie van het gemeentebestuur in samenwerking met de cultuurraad en enkele gedreven vrijwilligers. Het initiatief en het scenario waren van Liesbeth Vandormael.

De herdenking kreeg haar beslag op twee locaties. Na de plechtigheid aan de Patriot waren de genodigden en sympathisanten ook nog uitgenodigd op een herdenkingsmoment in de gemeentelijke polyvalente feestzaal van het gemeenschapscentrum in Sint-Pieters-Kapelle.
Respect 
De eregenodigden waren Blanche Courtier (91), kroongetuige en indertijd actief lid van de Partisans Armés Enghien/Bassilly evenals de ooggetuigen Rachelle Daminet (85) en Jean Muysewinkel (88). Vooral voor hen was het een bijzondere dag. Burgemeester Kris Poelaert: “We staan hier vandaag even stil uit respect en vooral omdat we niet zouden vergeten dat hier mensen stierven van wie geliefden nableven die met immens verdriet verder moesten. Ook we niet zouden vergeten dat twist en vijandschap, wraak en oorlog zinloos zijn. Er zijn hierbij nooit winnaars, alleen verliezers. En ook omdat het grote deel onder ons nooit een oorlog aan de lijve heeft meegemaakt en dat hopelijk nooit zal moeten meemaken”.
Het officieel gedeelte aan het monument van de Patriot werd omkaderd door een reeks militaire voertuigen van de groep Margaille uit Lembeek. Die nog vrij jonge vriendenkring, allen liefhebbers van oude legervoertuigen, was overigens bijzonder verheugd ook hun troetelkinderen aan het publiek te mogen tonen. Onder de blikvangers waren er zo en onder meer een pantservoertuig half-track, GMC’s, Dodges en Willy's MB Jeeps.
Beklijvende naamafroeping
Onder de aanwezigen was er, naast een ruime delegatie van het Hernse gemeentebestuur met burgemeester Kris Poelaert, ook Jos Ramaekers, voorzitter van de Nationale Strijdersbond (NSB) afdeling Lembeek/Halle en tevens voorzitter van verschillende Halse vaderlandslievende verenigingen. Ook een ruime delegatie van het huidig gemeentebestuur en oud-burgemeester Pierre Deneyer van Galmaarden tekende present. Het viel wel enigszins te betreuren dat vanuit het naburige Edingen er jammer genoeg geen respons op de uitnodiging was gekomen.
Naast de gedenksteen voor de 4 Edingse gesneuvelden die hier reeds in 1945 werd opgericht staan op de gedenkzuil voor de burgerslachtoffers de namen gegraveerd van Louigi Benzoni, Joseph en Albert Bernard, Georges Clerbois, Firmin en Julien Daneau, Cyrille Dewilde, Alphonse Richard, Albert Martens, Léon Pauporte, Auguste en Joseph Peremans, Raymond Reniers, Arthur en Samuel Slingeneyer, Charles Stampe, Albert Vanaudenhove, Lucien en Laurent Vanderoost, Georges Vangeyte, Jean-Baptiste Wauters, Omer Weverbergh en Théophile Wielemans
De plechtige naamafroeping werd gedaan door Liesbeth Vandormael en raadslid Frank Nevens. De Last Post evenals het Belgisch volkslied en de Vlaamse Leeuw werden gebracht door Michaël Janquart, muziekleraar en trompettist bij de Koninklijke Fanfare St-Pieters-Herleving van Sint-Pieters-Kapelle.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 sep 2019
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief