HERNE - Van tarwe tot bloem bij Molens Vandenschrieck

C21

HERNE - Van tarwe tot bloem bij Molens Vandenschrieck

Molens_vandenschrieck_ep_april_20__11_
HERNE - Van tarwe tot bloem bij Molens Vandenschrieck - © Deschuyffeleer
 
Molens_vandenschrieck_ep_april_20__1_
HERNE - Van tarwe tot bloem bij Molens Vandenschrieck - Willy Vandenschrieck - Karonjemolen - © Deschuyffeleer
 
Molens_vandenschrieck_ep_april_20__3_
HERNE - Van tarwe tot bloem bij Molens Vandenschrieck - Eerste breking van tarwe- Carl Vandenschrieck © Deschuyffeleer
 
Molens_vandenschrieck_ep_april_20__2_
HERNE - Van tarwe tot bloem bij Molens Vandenschrieck - Overzicht van de maalwalsen - © Deschuyffeleer
 
Molens_vandenschrieck_ep_april_20__4_
HERNE - Van tarwe tot bloem bij Molens Vandenschrieck - © Deschuyffeleer
 
Molens_vandenschrieck_ep_april_20__5_
HERNE - Van tarwe tot bloem bij Molens Vandenschrieck - Indrukwekkend buizencomplex - © Deschuyffeleer
 
Molens_vandenschrieck_ep_april_20__6_
HERNE - Van tarwe tot bloem bij Molens Vandenschrieck - Inspectie maalproces - © Deschuyffeleer
 
Molens_vandenschrieck_ep_april_20__7_
HERNE - Van tarwe tot bloem bij Molens Vandenschrieck - Planzifters/zeeftoestellen - © Deschuyffeleer
 
Molens_vandenschrieck_ep_april_20__8_
HERNE - Van tarwe tot bloem bij Molens Vandenschrieck - Cyclonen - © Deschuyffeleer
 
Molens_vandenschrieck_ep_april_20__10_
HERNE - Van tarwe tot bloem bij Molens Vandenschrieck - Afzakinstallatie - © Deschuyffeleer
 
Molens_vandenschrieck_ep_april_20__9_
HERNE - Van tarwe tot bloem bij Molens Vandenschrieck - Bulktransport - © Deschuyffeleer
 

Of de coronacrisis ook daadwerkelijk impact heeft op de werking van nv Molens Vandenschrieck aan het kruispunt van de Barakkenbergstraat met de Schepdaelstraat in Herfelingen, daar is bedrijfsleider Carl Vandenschrieck alleszins niet van overtuigd. Als toeleverancier van hoofdzakelijk bloem en meel als voeding voor mens en dier kan het bedrijf al zijn klanten tot dusver geruststellen. Het bedrijf doet daarbij dan ook zijn uiterste best om een continue dienstverlening te kunnen blijven verzekeren. Daarbij respecteert het alle maatregelen om de veiligheid van de medewerkers te kunnen blijven waarborgen.

Voorraden genoeg
Carl Vandenschrieck: “Bij de beginperiode van de beperkte lockdown hebben wij een paar superdrukke dagen gekend. Veel van onze vaste klanten uit de voedingssector dienden het hoofd te bieden aan een hamsterwoede die gelukkig thans is gaan luwen. Het is blijkbaar een constante dat in periodes van onrust en dreiging van gevaar ook de Belg extra voorraden gaat opslaan. Het hamsteren van toiletpapier kan ik niet zo direct plaatsen. Voor bloem en meel ligt dat wel enigszins anders. Hier gaat het om essentiële voedingsmiddelen. Toch dient daarbij wel worden gezegd dat er nooit een schaarste of een gebrek is geweest. Voorraden zijn er genoeg maar de transportmogelijkheden om alles tijdig op de juiste plaats te krijgen daar zaten ook wij op de grens van het mogelijke”.
Al vijf generaties
De werking van Molens Vandenschrieck berust thans in de handen van de vijfde familiegeneratie molenaars. De origine van het bedrijf gaat terug naar 1865 toen de familie Vandenschrieck de Karonjemolen aankocht. Dit was een staakgraanmolen die eind 1700 gebouwd werd aan het kruispunt van de Ekkelenbergstraat met de Schepdaelstraat. Het was een richtbare windmolen van het oudste houten windmolentype in de Lage Landen. In de molenkast, die uit twee verdiepingen bestond bevonden zich de aandrijving en de maalstenen. In 1922 verdween de Karonjemolen voor altijd uit het landschap. Het aangeleverde graan werd vanaf dan gemalen in het nabijgelegen schuurtje met een armgasmotor die later werd vervangen door een dieselmotor.
Van wieken, molenstenen, luidruchtige gas- of dieselmotoren is er bij Molens Vandenschrieck al lang geen sprake meer. Generatie na generatie zorgden de molenaars er voor dat het familiebedrijf mee kon met zijn tijd. Zo ook grootvader Maurice, papa Willy en de huidige zaakvoerder Carl.
Recent compleet vernieuwd
Zo viel de molenlocatie pas twee jaar geleden een complete vernieuwing te beurt. “Een tijd lang werd geflirt met de idee om de bestaande gebouwen te slopen. Na rijp beraad en het afwegen van pro’s en contra’s werd gekozen de huidige constructie volledig te strippen en te voorzien van moderne en doelmatige machinerie waarbij een quasi volledige automatisering het voortouw zou nemen. In 2018 ging de maalderij dan ook voor vijf maanden dicht. Zestien zeecontainers met toebehoren en 93 elektrische motoren, 15 manschappen en 5 maanden intensief werk waren er nodig om dan terug te verrijzen als een industriële maalderij met een verzekerde toekomst. Er werd gekozen voor een Alapala-ontwerp. Alapala is een Turkse bedrijfsgroep gespecialiseerd op wereldniveau in de constructie van systemen van graanbewerking en opslag”.
Een essentiële schakel in de voedingsindustrie
De nv Molens Vandenschrieck is al sinds jaar en dag een begrip niet alleen in Herfelingen maar ook in een gebied dat gans België en Noord-Frankrijk bestrijkt. Als essentiële schakel in de voedingsindustrie heeft het bedrijf dan ook een belangrijke maatschappelijke rol te vervullen.
“Onze bedrijvigheid spitst zich in de eerste plaats toe op het maken van hoofdzakelijk witte bloem die gemaakt wordt van uitsluitend het binnenste deel van de tarwekorrel en volkorenmeel dat alle onderdelen van de graankorrel bevat. De kleur van volkorenmeel of meel is lichtbruin. Wie tarwebloem zegt komt automatisch terecht bij het basisproduct: tarwegraan. Eigenlijk zouden we als inwoners van het Pajottenland wat meer chauvinist moeten zijn. Onze tarwe is één van de betere granen. De bloem die wij produceren is samengesteld door 40% van de granen die via lokale landbouwbedrijven in onze silo’s terechtkomen tijdens het graanseizoen. Van de overige 60% is de helft afkomstig van diverse graanhandelaars uit het binnenland en het overige gedeelte wordt grotendeels ingevoerd vanuit Duitsland en in veel mindere mate vanuit Frankrijk. 
Zowel onze bloem als ons meel komen in de voedselketen terecht via de lokale en artisanale bakkers en de industriële- en semi-industriële bakkerijen evenals de koekjesindustrie waaronder vooral de wafel- en de speculoosfabrikanten. Op dit ogenblik zijn we overigens in bespreking voor de toekenning van een kwaliteitscertificeringslabel.
Onze dierenvoeding dan weer die gecommercialiseerd wordt in zowel meel- als korrelvorm en als open mengeling is hoofdzakelijk bestemd voor varkens- en vleesveehouders.
Lokale binding blijft
Om ook onze binding niet te verliezen met én de lokale bevolking én de hobbybakkers staan we ook afhalingen toe. Hier gaat het dan wel over zakjes van minimum 5 kg.
Om te eindigen nog een weetje: ons land telt thans nog zo’n 25 industriële of semi-industriële maalderijen. Eind 1950 waren er dat ruim 250. In onze regio is er nog één in Oetingen, Bierk en Halle”. 
Meer info: Molens Vandenschrieck - Barakkenberstraat, 14 - 1540 Herfelingen - molens_vandenschrieck@skynet.be - 02/396.10.53.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 apr 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief