HERNE/KPANDO – Corona speelt ook de werking van Support Ghana parten

C21

HERNE/KPANDO – Corona speelt ook de werking van Support Ghana parten

Logo_2020_ghanadorp
HERNE/KPANDO – Corona speelt ook de werking van Support Ghana parten - © Deschuyffeleer
 
1_img_0082_2_1_
HERNE/KPANDO – Corona speelt ook de werking van Support Ghana parten - © Deschuyffeleer
 
4
HERNE/KPANDO – Corona speelt ook de werking van Support Ghana parten - © Deschuyffeleer
 
3
HERNE/KPANDO – Corona speelt ook de werking van Support Ghana parten - © Deschuyffeleer
 

Met lede ogen maar vastberaden om toch terug zo vlug als mogelijk weer op te staan heeft ook Hernenaar Luc Somers, de bezige bij achter 'Support Ghana', moeten aanzien hoe het coronavirus Covid 19 nu ook zijn tentakels uitspreidt in dat Afrikaans land. Als een burgerinitiatief voor ontwikkelingssamenwerking is die vzw achter dat project een kleinschalige 4de pijlerorganisatie die reeds sinds 2008 op een 'eigen'zinnige manier doelgericht ondersteuning biedt aan kansarme jongeren en achtergestelde dorpen van het Kpando district in Ghana. Het project, dat focust op het uitbouwen van zelfredzaamheid, kan er dan ook al prat gaan op tal van praktische realisaties en ook voor dit jaar waren meerdere innovatieve plannen op het getouw gezet. Luc doet het relaas:

Fondsen blijven uit
 
“Corona heeft alleszins een groot impact op onze werking in Herne. Het voorjaar is traditiegetrouw de periode dat we volop fondsen werven. We hebben Ghana Café van 20 maart moeten annuleren en ook de jaarlijkse verkoop van paaspakketjes werd inmiddels noodgedwongen stopgezet. Ook de inkomsten uit het beheer van de openbare toiletten tijdens de jaarmarkt van Herne, die deze keer niet kan doorgaan, zijn we kwijt. Komt daarbij ook nog dat wij bij het begin van het jaar Herne hadden uitgeroepen tot Ghana Dorp, een actie waarbij een beroep werd gedaan op de plaatselijke verenigingen om zich bij hun evenementen solidair op te stellen met onze actie. Maar ook hier heeft   Covid 19 nu een lelijke streep door onze rekening getrokken.
 
Bij het uitbreken van de crisis hadden wij ter plaatse in Ghana nog een vrijwilligster en drie stagestudenten. Gelukkig zijn zij nog op vrijdag 13 maart tijdig kunnen terugreizen naar België. Ook hadden wij 16 leerkrachten die op 06 april bij de start van de paasvakantie zouden afreizen naar Kpando maar ook zij hebben inmiddels om begrijpelijke redenen hun reis moeten uitstellen. Ook die geplande inkomsten moeten wij nu missen. 
 
Zelf was ik ook van plan nu zondag 12 april af te reizen om de opstart van een restaurant in Kpando voor te bereiden. Deze zomer hadden we een groep van 4 studenten van de KUL die dit project zouden begeleiden, maar ook dat komt nu in het gedrang. Of de bezoekers die voor september reeds hun vluchten geboekt hebben nog kunnen afreizen is natuurlijk ook nog onzeker. We stellen ons alleszins wendbaar op en bekijken het van dag tot dag.
 
Nog een beperkte impact
 
In Ghana in het algemeen waren er op 7 april in totaal 289 bevestigde coronagevallen. De overheid heeft er reeds in een vroeg stadium alle reizen naar Ghana verboden en mensen die begin maart nog zijn ingereisd werden in quarantaine geplaatst. Ook werden al vlug alle scholen gesloten en de meeste scholieren, die in Ghana vooral op internaat zitten, evenals de studenten werden naar huis gestuurd. Ook werden Accra en Kumasi, de twee grootste steden, in lock down geplaatst.
 
In Kpando is de impact momenteel nog beperkt. De scholen zijn er ook gesloten en de mensen worden gevraagd aan 'social distancing' te doen. Vooral de markt en het personenvervoer met moto's baren zorgen. De prijzen van de voedingswaren zijn er enorm gestegen en handen wassen is voor de meeste mensen geen optie omdat ze geen toegang hebben tot stromend water. Daarom maken onze lokale medewerkers er nu tippy taps. Dit zijn apparaten gemaakt van bamboo en een bidon die de bevolking in staat stelt hun handen te wassen. Ook hebben we reeds een aantal lokale naaisters het patroon voor mondmaskers doorgestuurd zodat ze klaar zijn om deze te maken in geval van een uitbraak.
 
We hebben ook een aantal van onze oud-studenten verpleegkunde die nu in ziekenhuizen in Ghana werken en die toch bang hun hart vasthouden. Volgens Sabitu, één van hen, is er in zijn hospitaal slechts één zuurstoffles. Ze hopen vooral dat tropisch Afrika gespaard zal blijven van een grote uitbraak. Voorlopig blijkt dat het virus er niet zo sterk om zich heen grijpt. Komt dit door de maatregelen, de jonge bevolking of door de warmte of de luchtvochtigheid of hebben ze er ongemerkt een bepaalde vorm van immuniteit? De toekomst zal het uitwijzen.
 
Ghanadag
 
Ondertussen zitten we in Herne uiteraard ook niet stil en werken we onze administratie wat bij. Wij zijn ook volop bezig met het plannen van een heuse Ghanadag op zaterdag 10 oktober in het Dominicanessenklooster met als voorlopige ingrediënten al een academisch gedeelte, de filmvoorstelling 'Ghana for you', een Ghanees buffet en een Ghana Café. Safe the date is dan ook onze uitdrukkelijke boodschap.
 
Steunen kan
 
En momenteel trachten wij ook via giften ons verlies aan inkomsten tijdens dit Herne Ghanadorp-jaar te compenseren. Giften via rekening BE48 5230 8027 2427 (BIC: TRIOBEBB) op naam van Leraars zonder Grenzen met als mededeling “Gift Support Ghana” zijn zeker welkom en voor bedragen vanaf 40 euro wordt een fiscaal attest afgeleverd zodat 45 percent van de gift kan gerecupereerd worden. Alle beetjes kunnen helpen om onze vzw deze coronatijden te laten overleven. Zo hopen we alleszins op voldoende steun om de studiebeurzen voor onze 40 beursstudenten in Ghana op tijd te kunnen betalen”.
 
Meer info op www.supportghana.be 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 apr 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief