HERNE – Uitgeverij De Draak gaat ruimere culturele paden bewandelen

HERNE – Uitgeverij De Draak gaat ruimere culturele paden bewandelen

Uitgeverij_de_draak
HERNE – Uitgeverij De Draak gaat ruimere culturele paden bewandelen - © Deschuyffeleer
 

Eén van de vele evenementen in Herne dat sneuvelde door de coronamaatregelen was de voorstelling van de bundel met een selectie van gedichten die Maurits van Liedekerke voor Herne schreef en die hij liet maken bij vzw De Draak. Die uitgeverij bracht ongeveer een jaar voordien ook al de bundel Beetje Dichter van Frank Nevens uit en eerder nog Wankele Wilma van Tania Stadsbader.

Hoe redt zo'n kleine uitgeverij zich in deze tijden? Jan Heyvaert, die in 2009 mee aan de wieg stond van De Draak, houdt daarbij één en ander tegen het licht.
 
“Strikt gesproken hebben wij geen last meer van de coronacrisis. We zijn immers in september 2019 gestopt met uitgeven maar hebben daar geen ruchtbaarheid aan gegeven.”
 
En die bundel van Maurits dan?
“Die geeft de auteur in eigen beheer uit. Toegegeven, het is voor leken in het boekenvak niet altijd even duidelijk. Wat wij met vzw De Draak niet meer doen is zelf optreden als uitgever, maar desgevraagd maken we wel nog boeken voor derden, maar die geven ze in eigen beheer uit.”
 
Concreter?
“Dankzij ons netwerk met vormgevers, illustratoren, tekstmensen, drukkers en nog meer kunnen wij nog altijd alle diensten aanbieden die komen kijken bij het uitbrengen van een boek. Wat een particulier of organisatie niet zelf voor zijn rekening neemt, dat kunnen wij aanvullen. De opdrachtgever neemt dan de volledige oplage van het boek af. Zo blijven we faciliteren voor mensen die boeken willen uitbrengen, maar zonder enig financieel risico voor onszelf en zonder stock.”
 
Zat daar het probleem?
“Het werd heel moeilijk door een samengaan van factoren. We waren nog met vier mensen over en daarvan zit er één in Antwerpen en een andere is onlangs naar de buurt van Chimay verhuisd. Eigenlijk was ikzelf nog de enige die inhoudelijk met de boeken bezig was, maar door een enorme toename van mijn werk beroepshalve, kon ook ik er nog onvoldoende tijd   in steken. Vergeet immers niet dat de uitgeverij voor iedereen die meedeed een hobby was, weliswaar mettertijd flink uit de hand gelopen. Daardoor ga je ook minder op zoek naar nieuw werk en een uitgeverij die niet veel uitbrengt, verdwijnt zo'n beetje van de radar, ook commercieel. De verkopen dekten nog amper de kosten voor de huur van opslagruimte.
 
Dus een kruis over De Draak?
“Niet helemaal! Om te beginnen is alles wat nog niet uitverkocht is nog altijd te koop, in de boekhandel en in onze eigen webwinkel. Daarnaast blijven we zoals gezegd klaar staan om onze diensten aan te bieden aan derden. Een laatste aspect is dat we andere culturele dingen onder de vzw kunnen onderbrengen waarbij optredens, tentoonstellingen, creatieve workshops slechts een greep uit het aanbod zullen zijn. Zo organiseerden we al een muzikale monoloog en binnen afzienbare tijd komen er - vooral in deze streek - heel zeker nog andere initiatieven. Er is in Herne, Bever en Galmaarden, om maar die drie te noemen, genoeg ruimte om cultuur te brengen want zo groot is het aanbod niet.”
 
Timing?
“Dat is nog een beetje koffiedik kijken, zeker in deze bizarre tijden. Intussen kan men een kijkje nemen in onze webwinkel www.boekanierwinkel.be , want daar lanceren we interessante aanbiedingen voor wie dezer dagen meer tijd heeft voor boeken. Er zijn minstens vijf prettig geprijsde pakketten: streekboeken, poëzie, culinaire boeken, human interest en creatieve boeken.”

Nadere informatie op deze website en Facebookpagina.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 mei 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 13 sep 2020
Marc Colpaert | 12 sep 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 01 sep 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 30 aug 2020

archief