HERNE - Kwaliteitsaardbeien van bij ons - Carine Langhendries

C21

HERNE - Kwaliteitsaardbeien van bij ons - Carine Langhendries

Aardbeien_langhendries_herne__5_
HERNE - Kwaliteitsaardbeien van bij ons - Carine Langhendries - © Deschuyffeleer
 
Aardbeiden_langhendries_herne
HERNE - Kwaliteitsaardbeien van bij ons - Carine Langhendries - © Deschuyffeleer
 
Aardbeien_langhendries_herne__2_
HERNE - Kwaliteitsaardbeien van bij ons - Carine Langhendries - © Deschuyffeleer
 
Aardbeien_langhendries_herne__4_
HERNE - Kwaliteitsaardbeien van bij ons - Carine Langhendries - © Deschuyffeleer
 

Onze Belgische aardbeien zijn er terug. Roder, mooier en zoeter als dit jaar kunnen ze haast niet zijn. Als heus streekproduct maken ook zij al decennialang mee het uithangbord uit van het Pajottenland. In alle groente- en fruitwinkels nemen zij thans een bekoorlijke plaats in. En ook bij veel hobbytelers in de streek is inmiddels het bordje ‘hier aardbeien te koop’ terug van onder het stof gehaald. Zo ook in de Kapellestraat 62 bij Carine Langhendries. Voor wie er nog mocht aan twijfelen, de bakermat van de inlandse aardbeienteelt ligt, wat men ook mag vertellen, wel degelijk in het Pajottenland.

Ook de ‘Dag van de Aardbei’ kon dit jaar jammer genoeg niet opboksen tegen de maatregelen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Dit jaar dan ook geen duizenden bezoekers in de Provinciale Proeftuin voor Kleinfruit in Pamel en ook geen uitrollen van de rode loper voor het promoten van de start van het aardbeienseizoen als één van de roemrijkste Vlaams-Brabantse streekproducten.
Dit voorjaar was een droomseizoen voor onze ‘zomerkoninkjes’. De komende weken worden zonder twijfel topmomenten in het aardbeienseizoen. Een zacht lenteweer, op tijd eten en drinken, een lekker zonnetje, veel licht en een warme nachtrust …..  meer moet dat niet zijn om te gedijen en zich te ontpoppen tot een mooie, zoete en fel begeerde lekkernij. De winter daarentegen had wel wat kouder mogen zijn. Als voorzorg werden ten huize Langhendries in november al alle plantjes keurig in de koelruimte gestald om in de beste omstandigheden tot rust te kunnen komen. Bij de eerste zonnige dagen in februari kregen ze dan terug een plaats in de serre.
Een uit de hand gelopen hobby
De ontwikkeling van de aardbeienteelt in het Pajottenland heeft door de jaren heen een ganse evolutie doorgemaakt. Aanvankelijk trokken de telers ’s nachts te voet of met de tram naar de Brusselse vroegmarkt met manden vol aardbeien. Gemeenten langs de tramlijnen uit Ninove en Leerbeek werden hierdoor het centrum van de aardbeiencultuur. Een andere belangrijke factor was de toenemende vraag naar betaalbaar kwaliteitsfruit waardoor ook het buitenland  een belangrijke afzetmarkt werd. Veel telers die voordien al aardbeien kweekten als nevenactiviteit, schakelden dan ook over op de teelt als hoofdactiviteit. Samen met de groei van vraag en aanbod werd ook het aantal rassen stelselmatig opgedreven.
Carine Langhendries: “ Wat vele jaren geleden begon met het kweken van een paar kilo aardbeien is vrij snel uitgegroeid tot een volwaardige of liever gezegd een uit de hand gelopen hobby. Alles begon toen mijn man Hugo zijn Amerikaanse collega’s op het werk met regelmaat trakteerde op een bakje aardbeien van eigen kweek. Omdat langzamerhand de vraag veel hoger kwam te liggen dan wat wij konden bieden vonden wij het dan ook nodig ons aardbeienperceel uit te breiden en vervolgens zelfs te voorzien van een kleine serre. Ook aan het gratis weggeven werd wat gesleuteld. En zo werden zowel mijn man als ik in onze vrije tijd amateur-aardbeienkwekers.”
“Nu toch al 20 jaar telen we hier in het centrum van Herne aardbeien. Alles gebeurt in serres zodat regen, wind  of overmatige zon geen stokken in de wielen zouden kunnen steken. Om de pluk zo makkelijk als mogelijk te laten verlopen kozen wij nu toch al ettelijke jaar geleden voor een teelt in bakken op hoogte. Dat is een teelt die gebruik maakt van goten. Die worden opgevuld met speciaal substraat, wat vergelijkbaar is met potgrond. Dat substraat dat makkelijk te vervangen is heeft daarenboven ook een positief effect op de ziekteweerbaarheid van de planten”.
Drukke tijden
Ten huize van Carine en Hugo kiest men voor de rassen Elsanta, Sonata en Sonsation. “Die variëteiten hebben elk hun specifieke eigenschappen maar produceren alle drie heel smaakvolle en kwalitatief hoogstaande vruchten. De meerkeuze in variëteiten is er niet alleen om te vermijden dat alle aardbeien tegelijk rijp zouden zijn maar ook om onze klanten zo lang als mogelijk te kunnen bedienen. Aardbeien telen is niet alleen een fulltime-job in de maanden mei en juni. Het is het gans jaar door dat men zorg moet dragen voor de planten. Wij gebruiken geen chemicaliën, onze vruchten mogen dan ook gegeten worden uit het vuistje zonder ze voordien overvloedig te moeten wassen”.
“Er zijn op dit moment al Belgische aardbeien in overvloed. Onze pluk begon op 1 mei en dat is ruim een week vroeger dan vorig jaar. Nog tot allicht eind juni is bij gelegenheid het ganse gezin aan de slag. Niet alleen voor aardbeien staat onze poort open voor onze klanten. Ook onze honing is een felbegeerde lekkernij waarmee wij niet alleen in Herne-centrum maar ook ver daarbuiten bekend staan. Zelfs de bijen helpen mee ons aardbeiencontingent op peil te houden. In het voorjaar als de planten beginnen te bloemen plaatsen wij onze bijenkorven in de serres. Daar zorgen de bijen dan voor een optimale bestuiving wat dan op zijn beurt leidt tot meer ontwikkelde vruchten”.
“Neen, voor de poen doen wij het niet. We zijn al heel tevreden als we uit de kosten komen. Dit jaar is de meest gangbare prijs voor kwaliteitsaardbeien rond de 7 euro per kilogram. Dat is veel meer dan vorig jaar. Die relatief hoge prijs is mee te wijten aan de coronatoestanden. Ook in de grote aardbeienkwekerijen doet men een beroep op seizoenarbeiders en die aanwerving loopt de jongste weken mank hetgeen dan ook zijn weerslag heeft op de prijsbepaling. Wij hebben een vast cliënteel en zijn bijzonder blij dat wij hen aardbeien kunnen aanbieden die gekweekt werden met geduld en respect. Bij ons is ‘lokaal’ kopen dan ook echt korte-keten-kopen of zeg maar rechtstreeks van de plant naar de mond”.
Enkele praktische tips
Carine reikt ten slotte ook enkele praktische tips aan rond het aankopen, het bewaren en het smullen van aardbeien:
  • Een verse aardbei erken je vooral aan het mooi rechtstaand kroontje
  • Aardbeien smaken het beste direct na aankoop. Wil je ze toch wat langer bewaren, zet ze dan in de koelkast. Zo blijven ze 2-3 dagen houdbaar. Laat ze voor consumptie nog wel even op kamertemperatuur komen; het fruit laat zijn suikers pas vrij bij een temperatuur van 18°C
  • Invriezen kan ook. Leg de aardbeien naast elkaar op een plat bord en vries ze in. Verpak ze pas daarna in gesloten zakjes of dozen
  • Aardbeien van onbekende oorsprong dient men te wassen maar nooit onder een stromende kraan. Het veroorzaakt kneuzingen en gaat ten koste van de geur en smaak. Leg ze liever in een bak met koud water en beweeg ze voorzichtig heen en weer. Hoe kouder het water, hoe steviger de aardbeien blijven.
  • Verwijder de kroontjes pas na het wassen, anders nemen de aardbeien vocht op en verliezen ze hun smaak
  • 100 gram aardbeien bevat maar 29 calorieën
  • Aardbeien bevatten meer vitamine C dan sinaasappelen
  • Aardbeien eten vormt geen probleem voor diabetici, integendeel.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 mei 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief