REGIO - Lodelijk De Witte geeft de gouveneursfakkel door aan Jan Spooren

REGIO - Lodelijk De Witte geeft de gouveneursfakkel door aan Jan Spooren

Gouverneur_de_witte
REGIO - Lodelijk De Witte geeft de gouveneursfakkel door aan Jan Spooren @ Deschuyffeleer
 

Dezer dagen komt er een einde aan het ruim 25 jaar gouverneurschap van Lodewijk De Witte (65). Dan gaat de eerste provinciegouverneur van Vlaams-Brabant immers ook effectief met pensioen. Hij stond mee aan de wieg van de jongste provincie van ons land. Hij wordt opgevolgd door Jan Spooren.

Als kabinetschef van de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken heeft Lodewijk De Witte de splitsing van de toenmalige provincie Brabant en het ontstaan van de provincie Vlaams-Brabant van op de eerste rij meegemaakt. In 1994 werd hem gevraagd als gouverneur de leiding te nemen van dit nieuw bestuur. In 1995 traden dan de allereerste Vlaams-Brabantse provincieraad en deputatie aan. Aanvankelijk nog op tijdelijke locaties, tien jaar later vanuit het provinciehuis in Leuven.
Opvolger Jan Spooren wordt de tweede gouverneur van Vlaams-Brabant. Op maandag 17 augustus legde hij bij Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers al de eed af. Hij start officieel op 1 september. Jan Spooren was burgemeester van Tervuren. De eerste grote uitdaging als gouverneur is volgens hem het beheersen van de coronacrisis.
Wat zijn de taken van de gouverneur?
De gouverneur is vertegenwoordiger of ‘commissaris’ van de federale en Vlaamse regering in een provincie. Hij houdt toezicht op de lokale besturen met onder meer de gemeenten en de OCMW’s. Burgers met klachten over de werking van hun lokaal of provinciebestuur kunnen bij de provinciegouverneur terecht. Hij heeft ook een belangrijke taak in de uitvoering van allerhande wetten en decreten en ziet erop toe dat die regels correct worden nageleefd.
De gouverneur is voorzitter van de deputatie en dient de openbare orde en veiligheid in zijn provincie te handhaven. Bij grote rampen coördineert hij de hulpacties. Tijdens zijn bestuur was hij dan ook nauw betrokken bij het hertekenen van het politielandschap en de hulpverleningszones in de provincie.  
De provincie als streekmotor
De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en van de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant alleszins dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 aug 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 18 okt 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 15 okt 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 03 okt 2020

archief