HERNE - Fruit plukken met kennis van zaken

HERNE - Fruit plukken met kennis van zaken

Dsc08949
HERNE - Fruit plukken met kennis van zaken - © Deschuyffeleer
 
Dsc08958
HERNE - Fruit plukken met kennis van zaken - © Deschuyffeleer
 
Dsc08967
HERNE - Fruit plukken met kennis van zaken - © Deschuyffeleer
 
Dsc08981
HERNE - Fruit plukken met kennis van zaken - © Deschuyffeleer
 
Dsc08989
HERNE - Fruit plukken met kennis van zaken - © Deschuyffeleer
 

Hoe weet je wanneer fruit plukrijp is?  Veilig met een ladder omgaan, fruit goed en lang bewaren, handige manieren om fruit uit hoogstamboom te plukken... Er komt heel wat bij kijken. Die zaken en nog veel meer kwamen aan bod tijdens een plukcursus hoogstamfruit  in de boomgaard van het Dominicanessenklooster in een co-organisatie van het Regionaal Landschap, Velt Zuid-West Pajottenland en de gemeente Herne. Lesgever was expert in de materie Bruno Vandewinckel.

Hoogstamboomgaarden  
Hoogstamboomgaarden zijn typisch in het landschap van het Pajottenland en de Zennevallei. Het zijn vijfsterrenhotels voor steenuilen, eikelmuizen… en andere koesterburen, groene stapstenen en rustplekken voor mens en dier. Via www.goedgeplukt.be zorgen het Regionaal Landschap en zijn partners er onder meer voor dat zowel eigenaars als plukkers extra gemotiveerd blijven om boomgaarden als waardevolle landschapselementen in stand te houden. Herstel en promotie van hoogstamboomgaarden zijn dan ook een belangrijk speerpunt in de werking van vele Regionale Landschappen. Jaarlijks worden honderden nieuwe fruitbomen geplant en oude boomgaarden hersteld. En zo dragen die Regionale Landschappen dan bij tot het mee opzetten van herkenbare streekidentiteiten.
Bomenaankoop
Ook Herne is nogal rijk aan hoogstamboomgaarden. De oogst in de kloostertuin is evenwel bestemd voor Velt en vzw de Mark en dit in het kader van de aangegane beheersafspraken. Ter ondersteuning van die werking gaf de gemeente dit jaar 10 plukmanden cadeau aan de eerste 10 Hernenaren die zich inschreven.
Projectmedewerker Leen Van de Weghe: “Fruit plukken is niet ingewikkeld, maar ook in deze materie kunnen tips het verschil uitmaken. Wanneer is het fruit plukrijp? Pluk ik met of zonder steeltje? Welke handbeweging is aangewezen? Waar begin ik met plukken? Wat zijn de voordelen van een plukmand?  En tijdens de cursus werd ook het gebruik van de telescopische plukstok gedemonstreerd”.
Wie zoekt naar een verkooppunt van fruitbomen, klein fruit en bosplantsoen kan hiertoe terecht bij de vzw De Mark. Al sinds een paar weken is de bomenaankoop via www.vzwdemark.be terug heropgestart. Naast bosbomen, plantenpakketten en kleinfruit kan men er ook terecht voor hoogstam, halfstam en laagstam fruitbomen.  De eerstkomende afhaaldatum is zaterdag 9 november.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 aug 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 13 sep 2020
Marc Colpaert | 12 sep 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 01 sep 2020

archief