HERNE/BEVER – Ophokplicht nu ook voor hobbyhouders van pluimvee en gevogelte

C21

HERNE/BEVER – Ophokplicht nu ook voor hobbyhouders van pluimvee en gevogelte

Ophokplicht_2020
HERNE/BEVER – Ophokplicht nu ook voor hobbyhouders van pluimvee en gevogelte - © Deschuyffeleer
 

Nadat eerder ook in ons land, ten gevolge van het vaststellen van verschillende besmettingen met hoogpathogene vogelgriep in Nederland, reeds verstrengde maatregelen van kracht waren voor professionele houders van pluimvee en voor hobbyhouders geldt nu vanaf gisteren 15 november bijkomend dat, naast de  professionele bedrijven, ook alle particuliere houders van pluimvee en vogels hun dieren moeten ophokken of afschermen. Onder die categorie vallen onder meer alle mensen die in hun tuin kippen of siervogels houden en duivenmelkers.

De bijkomende stringente maatregelen op basis van nu ook aan onze kust aangetroffen besmette wilde vogels  houden onder meer in dat alle houders van pluimvee zoals kippen, eenden en ganzen hun dieren moeten ophokken of afschermen met behulp van netten. Dit geldt ook voor gezinnen die in hun tuin louter kippen houden voor de eieren. Door het verplicht ophokken wordt contact vermeden tussen hun dieren en wilde vogels die het virus zouden kunnen overdragen. De voeder- en de drinkbak moeten binnen geplaatst worden, of indien dit niet mogelijk is, in de buitenren afgeschermd met netten.

Vogelgriep 

De in de sector bijzonder gevreesde vogelgriep is een zeer besmettelijke virusziekte bij vogels waar waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig voor zijn. Om te voorkomen dat het virus meegebracht wordt naar de eigen gehouden vogels wordt het dan ook eveneens aangeraden dode vogels die in het wild worden aangetroffen niet aan te raken. Er zijn wel geen aanwijzingen dat het virus ook schadelijk is voor de mens. De consument loopt evenwel geen enkel risico. Vlees en eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid gegeten worden.

Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) verplicht nu ook alle pluimveehouders, hobbyhouders en alle andere betrokken actoren om de maatregelen strikt na te leven. Wanneer ze een verhoogde sterfte opmerken, of bij elk ander symptoom van ziekte, dienen zij onverwijld hun dierenarts te contacteren.

Alle verdere nuttige info op de FAVV-website.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 nov 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Deschuyffeleer Godelieve | 17 jul 2021
Deschuyffeleer Godelieve | 06 jul 2021

archief