HERNE - NMBS-station en zijn omgeving ondergaan metamorfose mede dankzij Rotaryclub

C21

HERNE - NMBS-station en zijn omgeving ondergaan metamorfose mede dankzij Rotaryclub

Herne_rotary_okkernoot_dec_2020__1_
HERNE - NMBS-station en zijn omgeving ondergaan metamorfose mede dankzij Rotaryclub - © Deschuyffeleer
 
Herne_rotary_okkernoot_dec_2020__2_
HERNE - NMBS-station en zijn omgeving ondergaan metamorfose mede dankzij Rotaryclub - © Deschuyffeleer
 
Herne_rotary_okkernoot_dec_2020__3_
HERNE - NMBS-station en zijn omgeving ondergaan metamorfose mede dankzij Rotaryclub - © Deschuyffeleer
 
Herne_rotary_okkernoot_dec_2020__4_
HERNE - NMBS-station en zijn omgeving ondergaan metamorfose mede dankzij Rotaryclub - © Deschuyffeleer
 
Herne_rotary_okkernoot_dec_2020__5_
HERNE - NMBS-station en zijn omgeving ondergaan metamorfose mede dankzij Rotaryclub - © Deschuyffeleer
 
Herne_rotary_okkernoot_dec_2020__6_
HERNE - NMBS-station en zijn omgeving ondergaan metamorfose mede dankzij Rotaryclub - © Deschuyffeleer
 

Twee jaar geleden werd de vzw Okkernoot, met Vollezele, Denderwindeke en Halle als thuishaven, eigenaar van het beschermd oud NMBS-stationsgebouw. Die zorgaanbieder, die vooral personen met een autistische achtergrond opvangt,  wil die locatie nu een andere invulling geven en er een unieke ontmoetingsplaats van maken gerund voor en ook door personen met een handicap.  Eindelijk beschikken over een eigen buitenshuis werkstation dat ook nog eens goed bereikbaar is en daar bovenop ook nog eens een heus uithangbord betekent voor zowel het cliënteel als de sympathisanten, is daarbij de betrachting. De lokale Rotaryclub Herne-Markvallei, die al sinds jaren De Okkernoot financieel steunt, is het project eveneens bijzonder genegen en wil het nu via een wijnverkoopactie een bijkomend duwtje in de rug geven.

“Een degelijke, dynamische en toekomstgerichte stationsomgeving betekent alleszins een absolute meerwaarde en een gouden wissel op de toekomst voor onze gemeente”, is daarbij ook de mening van het Herns gemeentebestuur dat zich in het inclusieverhaal goed kon en kan vinden. “En met dat gegeven houden wij ook graag rekening bij de aan de gang zijnde herinrichting van het stationsplein”.

Burgemeester Kris Poelaert verder: “De Vlaamse minister voor mobiliteit besliste in 2018, na eerder jarenlang verzoek ook vanuit het gemeentebestuur, te investeren in extra parkeercapaciteit voor zowel auto als fiets op de terreinen van de NMBS in de stationsomgeving”. Mede door het Fondatel-project in de onmiddellijke omgeving en het Okkernoot-project voor het voormalig stationsgebouw haakte de bestuursploeg van burgemeester Kris Poelaert haar wagonnetje dan ook maar al te graag aan het NMBS-project. In die zin werd besloten ook de gemeentelijke gronden in de stationsomgeving een nieuw kleedje aan te passen met daarbij vooral te focussen op het realiseren van een combiparking/mobipunt.

Zowel de werkzaamheden uit de hoek van De Okkernoot als van de NMBS als van het gemeentebestuur krijgen thans meer en meer corpus.

Renovatie stationsgebouw

Directrice Pat Hamelrijck van De Okkernoot: “Onze nieuwe bijkomende stek zal borg staan voor een inclusieverhaal met een win-win verhaal voor én de bezoekers én onze pupillen. We zullen zowel de reizigers als jan-iedereen niet alleen een onderdak kunnen bieden bij regen of koude maar ook de rol opnemen van buurtcafé/koffiehuis/kroeg. In feite willen we de grandeur van het stationscafé in ere herstellen. Daarnaast hebben we ook de intentie een verkooppunt uit te bouwen in de vorm van een buurtwinkel voor de verkoop van zowel onze eigen als lokaal geproduceerde artisanale producten. De verbouwingswerken gingen in september van start en als alles naar planning verloopt zou het complex in de zomer 2022 klaar zijn voor ingebruikname. Het stationsgebouw dat dateert uit 1871 is sinds 1997 een beschermd pand. Bijzonder zijn onder meer de originele ornamenten aan de gevel en de mooie luifel in gietijzer en glas, de infrastructuur van de lokettenzaal en de oorspronkelijke brandkoffer. Op gebied van renovatie van geklasseerde gebouwen kunnen we stellen dat we wel met kennis van zaken handelen want ook voor onze vestigingen in het klooster in Halle en in de pastorie in Denderwindeke was dit al het geval”.

Stationsomgeving

Schepen Lieven Snoeks: “ Het S-treinnetwerk van de NMBS kent steeds meer succes. Het aanbod stijgt voortdurend met hogere frequenties. De NMBS wil verdergaan op dat elan met het nieuw vervoersplan waarbij het Gewestelijke Expresnet (GEN) ook in Herne zal gecombineerd en versterkt worden met andere vervoersmodi onder de gedaante van een mobipunt. Wij drongen dan ook aan bij de  Vlaamse regering om op korte termijn de nodige budgetten vrij te maken voor een vernieuwd parkeerterrein. Door die werken, voorzien voor februari 2021, wordt het aantal parkeerplaatsen opgetrokken tot goed 170 met inbegrip van een aantal voorbehouden plaatsen voor houders van een mindervalidenkaart. En ook voor het mogelijks later plaatsen van elektrische laadpalen worden er al wachtbuizen voorzien. Wij waren ook vragende partij voor het optrekken van het aantal fietsenstallingen tot 100 en het bekomen van een mobipunt. Een mobipunt is een plaats waar verschillende mobiliteitsvormen, in dit geval de NMBS en De Lijn, en parkeermogelijkheden op elkaar aansluiten of mekaar aanvullen. En met een toerismepunt willen we ook al onze toeristische bezienswaardigheden in de kijker stellen en de lokale horeca een duwtje in de rug geven”.

Financiële Rotary-Steun

Voorzitter Rotaryclub Herne-Markvallei Dieudonné Horlait en zijn voorganger Mike D’Haeseleer hielden er in naam van alle Rotary clubleden om het aanslepend coronaleed wat te verzachten door alle medewerkers van De Okkernoot een fles kwaliteitsvolle cava te schenken. Om hun handgift aan te kunnen zwengelen voorziet de club nu ook een wijnverkoopactie waar iedereen kan aan meedoen. “Al jaar en dag is De Okkernoot één van drie sociale projecten die wij financieel steunen. Ook vanuit de bestuurswissel, die uiteindelijk en hopelijk op 3 april met een feestelijk optreden van Mama’s Jasje zal kunnen doorgaan, zal er allicht nog een flinke financiële steun volgen die specifiek kan dienen voor de inrichting van het gerenoveerd stationsgebouw.

Nadere informatie:

Rotaryclub Herne-Markvallei https://www.facebook.com/rotaryhernemarkvallei
De Okkernoot https://www.de-okkernoot.be/

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 dec 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 10 jun 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 03 jun 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 02 jun 2021

archief