HERFELINGEN – Priester Paul François is overleden

C21

HERFELINGEN – Priester Paul François is overleden

Paul_fran__ois_overleden_2020
HERFELINGEN – Priester Paul François is overleden - © Deschuyffeleer
 

In een mededeling van het aartsbisdom Mechelen-Brussel staat te lezen dat priester Paul François op 12 december 2020 op 82-jarige leeftijd is overleden. Hij werd geboren in Herfelingen op 17 maart 1938 en er in 1961 tot priester gewijd. Hij was de zoon van Nestor en Leopoldine Miller. Hij was eerst onderpastoor in Brussel, Christus-Koning, Mutsaard (1961-1969) en daarna werd hij verantwoordelijke voor de Nederlandstalige pastoraal in Brussel, Christus-Koning en tevens lid van de priesterploeg in het dekenaat Laken (1969-1979). Nadien was hij priester-bediende/arbeider (1979-2003).

Gezien de huidige omstandigheden vond de afscheidsplechtigheid plaats in beperkte familiekring in de aula van het funerarium Luypaert In Herne.

Paul François werd op 8 juli 1961 in de Mechelse Sint-Romboutskathedraal tot priester gewijd.
De volgende dag droeg hij zijn eremis op in Herfelingen. Als priester/arbeider/bediende was hij de vier jaar voorafgaand aan zijn pensioensleeftijd tewerkgesteld bij Colruyt.

De figuur van de priester-arbeider was een initiatief in de Katholieke Kerk dat tot doel had de missie van de Kerk onder de arbeiders te intensiveren. De gedachte erachter was dat priesters zouden gaan werken in fabrieken om daar de arbeiderspopulatie te evangeliseren en te bekeren tot, dan wel te behouden, voor de Katholieke Kerk.

Arbeiders kwamen niet meer zozeer naar de kerk. De eerste priester-arbeiders zorgden er dan voor dat zij naar de arbeiders gingen. Gaandeweg werden sommige priester-arbeiders echter lid van vakbonden en politieke partijen. Dit ging het Vaticaan te ver. In 1954 verbood het Vaticaan dan ook priesters nog langer in een fabriek te werken. Maar 30 procent onder hen ging verder op weg met de arbeiders. In 1965 werden de priester-arbeiders onder impuls van het Tweede Vaticaans Concilie wel opnieuw kerkelijk erkend.

De laatste jaren van zijn leven woonde Paul in het gehucht Berghom in Kester. Hij was er de vriend van menig mens, dier en natuur. Met regelmaat was hij in de buurt op wandel, een aangenaam moment dat hij vaak deelde met zijn trouwe ezel. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 dec 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 10 jun 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 03 jun 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 02 jun 2021

archief