HERNE – Eerste bloedinzameling van het jaar in het Dominicanessenklooster
Wie het nieuwe jaar wil inzetten met het verrichten van een goede daad kan hiervoor alvast terecht nu donderdag 7 januari, weliswaar op afspraak, tussen 18u en 21u in het Dominicanessenklooster in de H. Geeststraat. Daar vindt dan immers de eerste mobiele bloedinzameling van dit jaar van de afdeling Herne van Rode Kruis Vlaanderen plaats. De omstandigheden waarin er bloed kan gedoneerd worden zijn volledig coronaproof.
Levensreddend
Door bloed, plasma of bloedplaatjes te geven kan zomaar het leven van iemand gered worden. Het neemt amper een klein uurtje in beslag. Vooral de personen met de bloedgroep O- zijn bijzonder welkom op de bloedafnames. Zij zijn immers algemene donor ten opzichte van alle andere bloedgroepen. Daarentegen kunnen zij in geval van nood enkel bloed ontvangen van personen met dezelfde bloedgroep. Volgens de actuele gegevens van de bloedbank van Rode Kruis Vlaanderen is er overigens momenteel een onvoldoende voorraad bloed van deze bloedgroep aanwezig. Personen met bloedgroep O- mogen zich bij deze dan ook aangesproken voelen.
Ook nieuwkomers welkom
Naast het verwelkomen van de trouwe bloedgevers blijft het voor de plaatselijke afdelingen steeds bij iedere bloedinzameling reikhalzend uitkijken hoeveel nieuwkomers hun opwachting gaan maken voor een eerste donatie. De besturen zetten alleszins steeds hun beste beentje voor om de donoren in de beste omstandigheden te ontvangen.
Ondanks de coronacrisis blijven de mobiele bloedinzamelingen zo veel als mogelijk doorgaan. Bloed blijft elke dag nodig, zeker nu ook niet-dringende behandelingen en operaties opnieuw kunnen doorgaan. Het is thans wel verplicht vooraf en liefst zo vlug als mogelijk een afspraak te maken voor het geven van bloed. Dit kan nu via donorportaal.rodekruis.be of via het gratis nummer 0800 770 00. De donor dient zich dan op de bloedinzameling op het aangegeven uur aan te bieden in het bezit van de identiteitskaart en van een mondmasker. Wie niet zeker is of zij of hij bloed, plasma of bloedplaatjes mag geven kan, om hieromtrent uitsluitsel te krijgen, een beroep doen op de donorzelftest op de website.
Hoe verloopt doneren?
Stap 1 houdt de registratie van de donor in aan de hand van de identiteitskaart. Stap 2 behelst het invullen in van een vragenlijst die polst naar de gezondheidstoestand, eventuele medische behandelingen en risicosituaties. Een klein medisch onderzoek bij de aanwezige arts is het onderwerp van stap 3. Aan de hand van de ingevulde vragenlijst en een check van de bloeddruk, de polsslag en het gewicht beslist de arts of de persoon al dan niet bloed mag geven. Stap 4 houdt de eigenlijke bloedafname in. Bij de 5de en tevens de laatste stap wordt een drankje aangeboden om het vochtbalans te herstellen. Best wordt ook vooraleer naar huis te gaan ter plaatse een kwartiertje uitgerust.
Meer info is mogelijk op www.rodekruis.be