HERNE – Millo’s kringloopwinkel is goed op dreef
Indien er in Herne een jaarlijkse prijs zou worden toegekend aan de meest sociaalvoelende inwoner van het jaar dan is de 49-jarige Mario Dewolf beslist een volwaardige kandidaat. In volle coronatijd spaarde hij kosten noch moeite om én Tooverschotje én Millo’s kringloopwinkel uit de grond te stampen. Beide zijn initiatieven die in het centrum gestalte kregen en waarbij Mario zich volkomen in zijn sas voelt.
Tooverschotje is een pop up-voedingswinkel dat functioneert via het OCMW en er is er voor inwoners die het niet breed hebben. Millo’s kringloopwinkel dan weer is een tweedehandswinkel waarbij Mario de ganse gemeenschap het jaar rond van dienst wil zijn. Zijn principe is heel eenvoudig: hij verzamelt gerief, spullen en gereedschap waar de ene van af wil en verkoopt deze artikelen dan aan een zacht prijsje aan anderen voor een tweede leven. Bij Millo zijn 5, 10 of 50 cent nog heel courant in omloop. Meer dan 5 of 10 euro zijn hier de uitzondering.
Niet rijk maar gelukkig
Mario: “Met Millo’s kringloopwinkel zal en wil ik mij absoluut niet rijk maken. Met iets meer dan uit de kosten komen ben ik al heel gelukkig. Vroeger, voor het coronatijdperk, was een standje bemannen op de ene of andere rommelmarkt mijn hobby. Omdat ook die hobby in maart vorig jaar aan banden werd gelegd zocht en vond ik een volwaardig alternatief. In het centrum van Herne en op een boogscheut van mijn woonst kwam een pand leeg te staan dat voordien dienst deed als mutualiteitskantoor. Die opportuniteit heb ik dan ook benut om er in bijberoep tweedehandsspullen aan de man of vrouw te brengen. Bij de opening van Millo verkocht ik enkel artikelen die ik op voorraad had maar sindsdien is die voorraad al dik aangegroeid met afdankertjes die mij veelvuldig en door velen worden aangereikt. In mijn winkel zijn enkel kleine spullen te koop. Soms krijg ik de vraag of ik ook meubels aanvaard. Voorlopig kan ik wegens plaatsgebrek die mensen alleen maar ten dienste zijn via een foto van hun koopwaar op de Facebookpagina Millo Verkoopt. Ook via het OCMW komen vaak die grotere stukken terecht bij mensen die ze heel goed kunnen gebruiken.
Ik heb een goed gevoel als de driehoek met de schenker, de koper en ikzelf compleet is. Dat wil zeggen dat wij alle drie ‘content’ zijn. Ik heb vijf soorten kopers: degene die hier iedere week naar de nieuwe aanwinsten komen kijken, degene die duidelijke op zoek zijn naar een welbepaald artikel, degene die Herne-centrum als toerist aandoen, de snuisteraars die je ook op rommelmarkten ziet die hier uren kunnen zoeken en kijken en die met veel genoegdoening het pand verlaten met die éne vaas of dat andere sierstuk dat zij bijzonder vinden en dan heb je ook de mensen die met een beperkt budget hun woning willen voorzien van een eigen stempel”.
Ook buiten herne bekendheid
Omdat intussen ook Millo aan bekendheid wint, en dit zowel in als buiten de gemeente, wordt Mario dan ook geconfronteerd met een groter aanbod dan dat er uitstal- en opbergruimte voorhanden is. Zo is er een samenwerking met onder meer geëngageerde burgers uit Galmaarden en Roosdaal en ook met Martine Deschuyffeleer uit Herfelingen die zorgt voor minderbedeelden in het Brusselse. Om de paar weken komen zij een lading van mijn ‘tevelen’ ophalen om dan via hun achterban doorgaans gratis uit te delen.
Millo’s kringloopwinkel is te vinden pal in Herne-centrum en is open op vrijdag van 10 tot 12u, op zaterdag van 10 tot 13u en van 14 tot 16u en op zondag van 9u30 tot 13u.
Millo is te volgen via de Facebookpagina van Mario Dewolf of via de pagina Millo Verkoopt.